Hem konut satışları hem kiralar düştü

Türkiye'de eylülde konut satışı gerilerken, en çok konut aranan iller arasında İstanbul ilk sırada yer aldı. Kiralıklarda ise yüzde 4'lük düşüş gerçekleşti.

Hem konut satışları hem kiralar düştü
Hem konut satışları hem kiralar düştü
GİRİŞ 18.10.2023 11:02 GÜNCELLEME 18.10.2023 11:44
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Emlakjet'in eylül ayı emlak verilerine göre geçen ay konut satışları önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9,5 azalarak 102 bin 656 oldu. Ocak-eylül döneminde 14,9 azalışla 900 bin 74 olarak gerçekleşti.

Türkiye genelinde ipotekli konut satışları eylülde yüzde 50,2 azalışla 8 bin 446'ya geriledi. Toplam içinde ipotekli satışların payı yüzde 8,2 oldu.

KİRA FİYATLARI GERİLEDİ

Eylülde Türkiye genelinde ağustos ayına göre satılık fiyatlarında yüzde 4 artış görülürken, kiralıklarda ise yüzde 4'lük düşüş gerçekleşti. Kiralık-satılık konut arama trendi eylülde satılık konut lehine oldu ve aramaların yüzde 51'i satılık, yüzde 49'u ise kiralık konut için yapıldı.

EN POPÜLER LOKASYON BEYLİKDÜZÜ

En çok konut aranan iller arasında İstanbul ilk sırada yer alırken, ilçelerde başı Beylikdüzü çekti. Beylikdüzü, ilçeler arasında konut arama sıralamasında uzun sürenin ardından yeniden zirveye oturdu. Onu İzmir'in Buca ilçesi ve Ankara'nın Çankaya ilçesi izledi.

Emlakjet'in eylül ayına yönelik gerçekleştirdiği özel araştırmada ise satılık-kiralık konut tercihleri gözlemlendi. Katılımcıların yüzde 48,4'ü kiralık konut arayışında olduğunu belirtirken, arsa veya arazi arayanların oranı yüzde 23,3 olarak gerçekleşti.

Katılımcılar, gayrimenkul satın alırken yüzde 52,5 ile en çok fiyat/yatırım getirisine dikkat ettiklerini kaydederken, yüzde 63,5 ile öncelikli olarak kendi yaşam alanını oluşturma başlığını seçti. Yatırım seçeneği ise yüzde 31,4 oldu.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 11
  • Ahmet 6 ay önce Şikayet Et
    Düşen müşen yok. Türkiye'de neyin fiyatı düşmüş ki bunlar düşsün
    Cevapla
  • Gerçekte ne olmalı 6 ay önce Şikayet Et
    Evet daha düşen yok ama artanda yok.Azda olsa gevşeme başladı.almayın ne ev ne araba.devletimizde devlet arazilerini imara açıp,hiç evi olmayan vatandaşlara çok ucuz ve taksitli ev imkanı sunsun.görün bakın hem satılık hem kiralıkta esas düşüşü.
    Cevapla
  • Hasan koç 6 ay önce Şikayet Et
    %25 sınır kiraları iyice artırdı artık ev sahıleri 10 binden aşağı ev vermiyor çünkü seneye %25 ten fazla zam yapamayacağını biliyor
    Cevapla
  • Mizah 6 ay önce Şikayet Et
    Bir İsrail'de bu yalancılar. Yeter artık yalanı bırakın.
    Cevapla
  • misafir 6 ay önce Şikayet Et
    Paraya yarı yarıya faiz veriliyor ülkede ticaret üretim hareket kalmadı tabi bankaları ülkeyi batırma dertleri gülerek iyi yolda gibi gözüküyorlar sinsice ekonomiyi mahvediyorlar bu faizi bu kadar yükseltmek çok yanlış
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle