İlave Gümrük Vergilerinin artırılması kararı istihdam artışına öncü olacak

Geçtiğimiz gün Resmî Gazete’de açıklanan İlave Gümrük Vergisi Oranları’nın artırılmasına ilişkin karar ile ilgili İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz'den önemli bir açıklama geldi.

İlave Gümrük Vergilerinin artırılması kararı istihdam artışına öncü olacak
İlave Gümrük Vergilerinin artırılması kararı istihdam artışına öncü olacak
GİRİŞ 16.10.2023 15:33 GÜNCELLEME 16.10.2023 15:33

İlave Gümrük Vergisi Oranları’nın yukarı yönlü güncellenmesine ilişkin kararı değerlendiren İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, “Tekstil sektöründe faaliyet gösteren sanayiciler ve ihracatçılar olarak, ithalatta ilave gümrük vergisinin artırılması talebimize ilişkin hızla çıkan kararı büyük bir memnuniyetle karşıladık. İç piyasada üretim alışkanlıklarının bozulmasına neden olan ve rekabet avantajımızı elimizden alan; en önemlisi de yatırımlarımızın verimliliğini düşüren ithalatta haksız rekabete karşı İlave Gümrük Vergisi Oranları’nın yukarı yönlü güncellenmesi; şüphesiz sektörümüze bu dönemin en büyük desteklerinden biri olacaktır.

Bu kararı, son dönemde en büyük sorunlarımızdan biri olan istihdamdaki düşüşün önüne geçilmesi açısından ayrıca kıymetli buluyoruz. Yüzde 10 ile 27 arasında değişen İlave Gümrük Vergisi Oranları’nın sanayicimizin üretim ve ihracat faaliyetlerinde motivasyonunu artıracağına inanıyoruz. Sektör olarak Türkiye’de üretilmeyen ürün gruplarında ithalat vergilerinin olmasını arzulamıyoruz.

Ancak Türkiye’de çok önemli seviyede üretim hacmi olan ürün gruplarının ithalatının yarattığı haksız rekabet sektörümüzü derinden etkiliyor. İlave Gümrük Vergilerinin artırılmasına yönelik çıkarılan karar, sektörümüzde nispeten canlanmaya sebep olacağı gibi ülkemizin vergi artışına da doğrudan katkı sağlayacak. İnanıyorum ki sektörümüzde hâlâ haksız rekabet unsuru olan ve suistimal edilen Dahilde İşleme Rejimi uygulamasında da Ticaret Bakanlığımız birtakım önlemler alacaktır. Bu anlamda bu kararın alınmasına olanak sağlayan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, Ticaret Bakanımız Sayın Prof. Dr. Ömer Bolat ve Bakanlığımızın değerli bürokratlarına teşekkür ediyoruz.” dedi.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.