FED’in faiz kararı sonrası yeni beklentiler! "Bu yıl altın yılı olacak"

‘Bu yıl atın yılı olacak’ diyen Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, Fed’in sürpriz bir şekilde faiz indirimi gerçekleştirdiği senaryoda yılın son çeyreğinde altının güçlü bir çıkış yapabileceğini açıkladı.

GİRİŞ 02.05.2024 16:14 GÜNCELLEME 02.05.2024 17:21
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Amerikan Merkez Bankası (Fed) politika faizini piyasa beklentileri doğrultusunda sabit bıraktı. Karar metninde Fed yetkililerinin enflasyonda beklenen gelişmelerin gerçekleşmediğine yönelik mesajları dikkat çekti. Fed karar metninde bilanço küçültme hızını düşürdüğünü de bildirdi.

Kararın ardından Fed Başkanı Jerome Powell'ın verdiği mesajlar endişe edilen kadar şahin olmadı. Powell Fed'in bir sonraki hamlesi olarak faiz artışı olasılığını masadan kaldırırken, faiz indirim zamanlaması için verileri izleyeceklerini söyledi.

Fed kararı sonrası gözler altına çevrilmişti. ABD Merkez Bankası Fed faizi yüzde 5.50 seviyesinde sabit tutsa da aylık bilanço küçültme büyüklüğünü 60 milyar dolardan 25 milyar dolara düşürdü. Böylece parasal gevşeme yaşanması beklentileri artışa geçti. Bu gelişmeyle birlikte ons altın 2300 doların üstüne sıçrama gerçekleştirdi.

Faiz kararı sonrası Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz Haber7’ye özel açıklamalarda bulundu. Eryılmaz, “Bu yıl altın yılı olacak” dedi.

 

 

PİYASALARDA FED RÜZGARI

Kararın beklentiler doğrultusunda olduğunu ancak politika metninde şahin açıklamaların yer aldığını ifade eden Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, faiz indirimleri noktasının belirsiz olduğunu belirtti. ABD Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada şahin ifadelerin yanı sıra  piyasaların güvercin olarak nitelendirdiği ifadelerinde olduğunu söyleyen Eryılmaz, “Bilanço daraltım hızı yavaşlatıyor ifadesi önemli bir açıklamaydı. Piyasa bunu olumlu yorumladı. Ancak piyasa hiçbir zaman faiz indirimlerini fiyatlamamıştı dolayısıyla faiz artırımının olmayacak olmasının coşkulu kutlanması iyimser bir yaklaşımdı. Fakat toplantı bitiminde piyasa mesajı aldı” diye konuştu.

 

 

Küresel piyasaları değerlendiren Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, piyasaların Fed tarafından keskin bir dönüş beklemediklerini söyledi. Yabancı yatırımcının, ağırlıklı holding ve ulaştırma hissesi aldığını belirten Eryılmaz, yabancı alımlar noktasında bankalarda negatif bir havanın oluşabileceğini ifade etti. Filiz Eryılmaz, 2024’ün birinci çeyreğinde bankaların beklenti üstü geldiği senaryoda bankalarda güçlü bir seyrin izlenebileceği yönünde tahminlerde bulundu. Fed kaynaklı iç ve dış piyasada bozulma olmadığını belirten Eryılmaz, BIST’in kritik bir noktada olduğunu dile getirdi.

 

 

BORSA İSTANBUL 10 BİN PUANI GÖRDÜ! TARİHİ REKORUN DEVAMI GELECEK Mİ?

Borsa İstanbul’da 2013’ten beri 10 bin seviye direncinin denendiğini ama kırılamadığını belirten Eryılmaz, dolar direncinin yüksek olması sebebi ile 10 bin 700’lerin görülebileceğini ve bu seviyelerde bir dinlenmenin olabileceğini ifade etti. Standart&Poor’s’tan bir kademe not artışı beklendiğine işaret eden Eryılmaz, bunun piyasaya yansımasının olumlu olacağını, bir sürpriz gelişme olmadığı takdirde BIST’in yukarı yönde hareket edeceğini tahmin ettiklerini belirtti. Öne çıkan sektörlere ilişkin tahminlerde bulunan Eryılmaz, holding, ulaştırma, sigorta, banka ve sınai hisselerini yatırımcılara önerdi.

 

 

ALTIN FİYATLARINDA FED ETKİSİ!

Amerika’dan güçlü enflasyon verileri gelmesine rağmen altının savaş fiyatlamasından dolayı yükseldiğini belirten Filiz Eryılmaz, Ortadoğu’da gerilimin hafiflemesi ile altının savaş fiyatlamasından uzaklaşarak ABD ve dolar endeksiyle bağının kuvvetlendiğini söyledi. Enflasyonun çok güçlü geldiği noktalarda altının beklenen kadar düşmediğini ifade eden Eryılmaz, “Bu sene altın yılı olacak” dedi. Altının kademesinin yükseldiğini belirten Eryılmaz, en kötü senaryoda altının yatay konsolidasyonda seyredebileceği yönünde tahminlerde bulundu. Yatırımcılara tavsiyelerde bulunan Filiz Eryılmaz, orta ve uzun vadede geri çekilmelerin altında alım fırsatı olarak değerlendirilebileceğini belirtti. Eryılmaz, Fed’in sürpriz bir şekilde faiz indirimi gerçekleştirdiği senaryoda yılın son çeyreğinde altının güçlü bir çıkış yapabileceğini açıkladı.

KAYNAK: HABER7
Dilan Can Haber7.com - Muhabir-editör
Haber 7 - Dilan Can

Editör Hakkında

2001 yılında Kocaeli'de doğdu. Gazetecilik mesleğine lise yıllarında başlayarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gazetecilik bölümünden 2023 yılında mezun oldu. 7 yıllık gazetecilik hayatında sunucu, editör, muhabir gibi birçok görevde bulundu. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Özel Haberler Muhabiri' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 7
  • Garip 2 hafta önce Şikayet Et
    Manüplasyon var hem altında hem dolarda vurun abalıya
    Cevapla
  • Vatandaş 2 hafta önce Şikayet Et
    Şunu söyleyeyim altın ın tersi pistir sürekli artacak demelerine inanmayın. Zenginler bir anda satış baskısı verirse duman olur küçük yatırımcı. İnanmayın küçük küçük birikim yapın ileride kâr ını görürsünüz
    Cevapla
  • CcC 2 hafta önce Şikayet Et
    Altın çakılınca ne olacak bugünlerde sert düşüş var
    Cevapla
  • Türkiyeli 2 hafta önce Şikayet Et
    Ben bununla 3. yazışım fed faiz artıra bilir veya yıl sonundan daha uzun bir süre durağan seyreder bilir dedim hala yine tekrar ediyorum. bence imkanınız varısa altına ve dövize değilde koyun, keçi, inek, tana, tavuk işi yapmak bunlar daha karlı, geçen yıl 5 tl ye aldığım kurbanlık koyuna en az 15 tl diyorlar daha bayrama epey zaman varken bile.
    Cevapla
  • He gülüm he 2 hafta önce Şikayet Et
    Niye hayatımı rezil edeyim koyun tavuk bakıp çok meraklıysan sen bak
    Cevapla
  • yılmaz 2 hafta önce Şikayet Et
    borsa tarihi rekor denior neden hisselere yansımıyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle