Gelişmekte olan piyasalardan 13.8 milyar dolar çıktı

Yabancılar eylül ayında gelişmekte olan piyasalardaki portföylerinden 13.8 milyar dolar çekti

Gelişmekte olan piyasalardan 13.8 milyar dolar çıktı
Gelişmekte olan piyasalardan 13.8 milyar dolar çıktı
GİRİŞ 16.10.2023 11:33 GÜNCELLEME 16.10.2023 11:33

Gelişmiş ülkelerde faiz oranlarının uzun bir süre daha yüksek seyredeceği beklentisi küresel çapta gelişmekte olan ülke varlıkları üzerinde baskı yaratmaya devam ederken, yurt dışında yerleşik kişiler Eylül ayında gelişmekte olan ülke portföylerinden 13,8 milyar dolar çekti.

Uluslararası Finans Enstitüsü'nün aylık raporuna göre, ağustos ayının da negatif akışlara sahne olmasıyla birlikte, Temmuz 2022'de sona eren beş aylık bir diziden bu yana ilk kez arka arkaya çıkış yaşandı.

Borçlanma portföyleri -1,8 milyar dolarla Mart ayından bu yana ilk aylık çıkışını kaydederken, hisse senetleri -12,0 milyar dolarla ağustos ayındaki -21,5 milyar dolarlık negatif akışta bir yavaşlama gördü.

Çin hariç hisse senedi portföyleri için bu, Eylül 2022'den bu yana görülen en büyük aylık
çıkış oldu.

Ağustos ayına benzer şekilde, EM portföyündeki satış baskısı, gelişmiş piyasalardaki yüksek faiz oranlarından - ve daha yüksek getirili varlıklardan - kaynaklanıyor ve bu da tipik olarak EM'lerin aleyhine tahsisatı etkiliyor.

IIF ekonomisti Jonathan Fortun, "Para politikasının gelecekteki seyrine ilişkin son piyasa çalkantıları ve artan ülke getirileri, Gelişmekte Olan Piyasalardaki yerleşik olmayan çıkışların performansını etkiledi" dedi.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.