Ülkelerin en mahrem silahı: Türkiye yerli üretimle elini güçlendirdi

Türk savunma sanayisi, her ülkenin mahremi kalması gereken elektronik harp alanında yürütülen çalışmalarla silahlı kuvvetlerin ihtiyaç duyduğu altyapıları ve özgün sistemleri geliştirerek, kritik teknolojileri ülkeye kazandırıyor.

Ülkelerin en mahrem silahı: Türkiye yerli üretimle elini güçlendirdi
Ülkelerin en mahrem silahı: Türkiye yerli üretimle elini güçlendirdi
GİRİŞ 12.10.2023 16:17 GÜNCELLEME 12.10.2023 16:18
Bu Habere 31 Yorum Yapılmış

Modern savaşın hızla gelişen ve giderek karmaşıklaşan doğası elektronik harbin önemini artırıyor. Teknolojinin yükselişiyle savaş alanı artık geleneksel fiziksel alanlar ve silah sistemleriyle sınırlı kalmıyor. Elektronik sistemler ve cihazlar, modern askeri operasyonlarda çok önemli rol oynuyor ve bu sistemleri bozma, koruma ve kullanma yeteneği bir çatışmanın sonucunu büyük ölçüde etkileyebiliyor.

Elektronik harp teknolojilerindeki hızlı gelişmeler savaş alanındaki paradigmaları da değiştiriyor. Bu gelişmeler karşısında ülkelerin bağımsızlığını koruması ve caydırıcılığını sağlaması ancak elektronik harp sistemlerinin milli olarak tasarlanıp geliştirilmesiyle ve bu sistemlerin sahada etkin şekilde kullanılmasıyla mümkün olabiliyor.

TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM), her ülkenin mahremi kalması gereken elektronik harp alanında, silahlı kuvvetlerin ihtiyaç duyduğu altyapıları ve özgün sistemleri geliştirerek, kritik teknolojilerin ülkeye kazandırılması konusunda önemli görevler üstleniyor.

BİLGEM enstitüleri, askeri kurumlar tarafından belirlenen operasyonel ihtiyaçlar doğrultusunda yerli savunma sanayisi şirketleri ve üniversitelerle iş birliği içerisinde milli çözümler üretiyor. İleri Teknolojiler Araştırma Enstitüsü (İLTAREN), kurulduğu 1999 yılından itibaren odaklı şekilde sadece elektronik harp alanında çalışmalarını yürütüyor.

BİLGEM İLTAREN'de kurulduğu günden bugüne birçok elektronik harp projesi gerçekleştirildi. Başlangıçta sadece ülke için tehdit olan sistemlerin analizi, benzetimi ve test altyapılarını içeren projeler geliştirilirken günümüzde İLTAREN'de yerli ve milli olarak geliştirilen elektronik harp sistemleri Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine giriyor.

EHPOD Sistemi, F-16 uçağı için kendini koruma sistemi olarak geliştirildi. Ülkeye tehdit olan atış kontrol ve arama radarlarına ve güdümlü radyo frekansı arayıcı başlığa sahip füzelere karşı algılama, karıştırma ve aldatma görevlerini yerine getiriyor. EDPOD Sistemi ise tehdit radar sistem ve füzelerini teşhis ve tespit ederek bu tehditlerin coğrafi konumlarını belirliyor, tehditlere ait parametreleri çıkartarak kayıt edebiliyor.

Taktik Elektronik Destek Podu (EDPOD)

Enstitüde ayrıca ASELSAN ile birlikte Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait uçaklara takılmak üzere milli imkanlarla Kızılötesi Füze İkaz Sistemi geliştiriliyor. Kızılötesi Füze İkaz Sisteminin harekat uçuş yazılımının geliştirilmesi, elektronik harp algoritmalarının geliştirilmesi, veri toplama ve analiz faaliyetleri İLTAREN tarafından gerçekleştiriliyor.

Yönlendirilmiş Kızılötesi Karşı Tedbir Sistemi kapsamında hava platformlarında kullanılmak üzere tehdidi takip altına alacak ve farklı bantlarda göndereceği lazer sinyalleri vasıtasıyla tehdidin güdüm kilidini kırarak etkisiz hale getirecek bir sistem geliştiriliyor. Bunun yanında tehdit olan farklı nesil kızılötesi arayıcı başlığa sahip omuzdan atılan güdümlü füzelerin, uygun dalga boyunda üretilen lazer kodlarıyla karıştırılmasına yönelik Türkiye'de ilk olan ve yurt dışında da sayılı ülkenin sahip olduğu test düzeneği oluşturuldu.

Hava Kuvvetleri Komutanlığının envanterinde görev alan Kızılötesi Arayıcı Başlık Test ve Analiz Sistemi, kızılötesi arayıcı başlığa sahip güdümlü füzelere karşı geliştirilen elektronik harp teknik ve taktiklerinin açık sahada doğrulanması ve etkinliklerinin değerlendirilmesi amacıyla bir açık saha test, ölçüm ve analiz sistemi olarak geliştirildi.
Kızılötesi Arayıcı Başlık

MİLLİ MUHARİP UÇAK İÇİN YÜKSEK PERMANSLI İŞLEMCİ

Milli Muharip Uçak Geliştirme Projesinin görev, uçuş ve uçak yönetim sistemlerinin emniyetli, güvenli ve yüksek performanslı işlem ve haberleşme ihtiyaçlarını karşılayacak yerli ve milli entegre modüler aviyonik platformu için de çalışmalar sürdürülüyor. Geliştirilen bu bütünleşik işlemci ünitesi, uçak üzerindeki elektronik harp sistemlerinin yüksek performanslı işlemci ihtiyaçlarına da cevap veriyor.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığının deniz karakol gemileri için geliştirilen Elektronik Destek Sistemi, radyo frekansı bant aralığında, yoğun tehdit ortamında bütünleşik sayısal tabanlı geniş ve dar bant almaç mimarisi ile hassas parametre çıkarımı ve yön kestirimi özelliklerine sahip bulunuyor.

Sayısal Hesaplamalı Elektronik Taarruz Teknikleri (SAHET) Sistemi, Deniz Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaçlarının karşılanması için tehdit radar sistemlerinin hedef tespit ve hedef izleme fonksiyonlarını zafiyete uğratacak sayısal hesaplamalı elektronik taarruz tekniklerinin geliştirilmesi ve bu tekniklerin uygulanabilirliğini göstermek maksadıyla tasarlandı. Yeni bir proje kapsamında SAHET sistemi güncelleniyor.

MİLLİ MÜŞTEREK ELEKTRONİK HARP BİLGİ BANKASI

Türk Silahlı Kuvvetlerinin farklı angajman koşullarında elektronik harp faaliyetlerini başarılı şekilde icra edebilmesi amacıyla, radyo frekansı tehdit ile radyo frekansı elektronik harp sistemlerinin kapalı döngü içerisinde yer alacağı Elektronik Harp Test ve Değerlendirme Laboratuvarı kurulum çalışmaları devam ediyor. Proje kapsamında, programlanabilir radar simülatörü ve teknik üreteci laboratuvarda kullanılacak.

Milli Müşterek Elektronik Harp Bilgi Bankası kapsamında, her türlü dost/düşman radyo frekansı, elektro optik ve muhabere sistemlerine ilişkin detaylı teknik/parametrik bilgilerin bütünleşik ve milli bir formatta saklanması, işlenmesi ve paylaşılması sağlanıyor. Ayrıca envanterde bulunan platform ve silah sistemleri için müstakil kütüphaneler geliştiriliyor ve anılan radyo frekansı, elektro optik ve muhabere sistemlerinin platform ve silah sistemleri ile ilişkileri tanımlanabiliyor. Bilgi bankalarında bulunan ve konum bilgisine haiz tüm varlıklar, coğrafi bilgi sistemleri marifetiyle haritalar üzerinde görüntülenebiliyor.

TSK ve diğer ihtiyaç makamlarının radar güdümlü tehditlerden korunmasına yönelik olarak, çaf ihtiyacının tamamen milli olarak karşılanması amacıyla geniş frekans bantlı etkili bir milli çaf mühimmatı geliştiriliyor.

ASKER VE MÜHENDİSLER YAN YANA

Yurt dışında İngiltere ve Fransa'da örneklerinin yer aldığı sivil mühendis ile askeri personelin birlikte çalıştığı yapılar Savunma Sanayii Başkanlığının desteği ile Türkiye'de de kuruldu. İLTAREN, tüm kuvvetlere mevcut ve tedarikleri gerçekleştirilecek olan elektronik harp sistemleri kapsamında mühendislik desteği veriyor. Askerler ile mühendislerin yan yana çalıştığı ortamlarda, Elektronik Harp Sistemleri Projeleri kapsamında kazanılan altyapıyı kullanarak, füze tehdit analizlerinin gerçekleştirilmesi, Elektronik Harp Teknik ve Taktiklerinin geliştirilmesi, Elektronik Harp Sistemlerinin harekat ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yeniden programlanması ve askeri personelin bilgi birikimi ve tecrübesinin görev başı eğitimler ile azami seviyeye yükseltilmesi amaçlanıyor.

KAYNAK: AA
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 31
  • Yakut 6 ay önce Şikayet Et
    Atom bombamız yok kim diyor.Gülüyorum sadece söylenen var söylenmiyen var.
    Cevapla
  • Avşar BİLAL 6 ay önce Şikayet Et
    Arkadaşlar üzülmeyin.Atom bombasıda var,kimyasalı da var.Biz aptal değiliz.Gördüklerimiz harici görmediğiniz silah ve bombalarımız var,elhamdülillah.Düşmanlar bunu biliyor ve tahmin ediyor niye kafa tuttuğumuzu.Yoksa şimdiye kadar bizi akdenize hapsederdiler. Yanıbaşımızda yahudinin nükleeri olacak,benim olmayacak....Mantıklı olun Türkiye kendinden emin.Sadece biraz zamana ihtiyacı var.
    Cevapla
  • Temel 6 ay önce Şikayet Et
    Ne yaparsan yap atom bomban yoksa her şey tavada kalır bizim nükleer atom bombalarına ihtiyacımız var hemde uzun menzilli hiç bir füzenin yakalamayacağı atom bombaları üretmeliyiz o zaman ne ABD ne başka bir devlet bizim yanımızdan dahi geçemez konvansiyel silahlar tanklar toplar bir yere kadar geçerli 2veya 3atom bombası bir ülkeyi coğrafyadan siler acil elimizde atom bombası olmalı
    Cevapla
  • Cemhan 6 ay önce Şikayet Et
    Mersin Akkuyu nükleer santrali işte bunun yapılıyor. Zenginleştirilmiş uranyum ancak nükleer santrallar da yapılabiliyor.
    Cevapla
  • Türk 6 ay önce Şikayet Et
    Devletin düşürülen siha intikamı olarak şu deniz altında yüzen vantuz balığı şeklinde olan patlıyıcı mayın gibi vantuzları şu an Akdeniz’e gelen abd gemisine yapıştırsanız ve düğmeye bassanız ortalık bi aydınlansa bizde intikamımız alsak sihamıza karşı hiç aklınıza gelmiyormu bu işler ne güzel olur valla
    Cevapla
  • Alphan 6 ay önce Şikayet Et
    Bende aynını düşünüyorum.Hemde farkına bile varmadan atmosfere karışırlar.
    Cevapla
  • MACKALI 61 6 ay önce Şikayet Et
    Ne kadar gösterge meraklisi askeri sanayimiz var..Fatih gemileri karadan yürütecegini kimseye dememi$ti kimse bilmiyordu tabiki kendince güvendikleri haric´ama biz ne var ne yoksa fora ediyoruz..Hangi ülke yeni silahlardan bahsediyor basinda Tv,görüyor okuyormusunuz.? hic israil $öyle böyle silahlarimiz var diyormu.? Bu ne yaa!! Silahlar gizli kalmali.Oglum göster amcaya der gibi..
    Cevapla
  • Ahmet Hoca 6 ay önce Şikayet Et
    Maçkalı hangi ülkelerin basınını takip ediyorsun.Soğuk savaş döneminde her ülke güç gösterisi yapar.Güçlüyüm kimse bana vatanıma yan gözle bakmasın diye mesaj verir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle