Enflasyonu yükseltmeyen bir bu kalmıştı: Hava sıcaklığı enflasyonu yükseltecek

Avrupa Merkez Bankası (ECB), yaz aylarındaki yüksek sıcaklıkların enflasyonda daha sık ve yukarı yönlü baskılara yol açabileceğini belirtti.

Enflasyonu yükseltmeyen bir bu kalmıştı: Hava sıcaklığı enflasyonu yükseltecek
Enflasyonu yükseltmeyen bir bu kalmıştı: Hava sıcaklığı enflasyonu yükseltecek
GİRİŞ 10.10.2023 17:00 GÜNCELLEME 10.10.2023 17:13
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

ECB ekonomistleri Matteo Ciccarelli, Frederike Kuik ve Catalina Martinez Hernandez, Avro Bölgesi'nin en büyük 4 ekonomisi olan Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya'daki gelişmeleri baz alarak sıcak hava ile enflasyon arasındaki ilişkiyi inceledi.

Ekonomistler, yaz dönemindeki yüksek sıcaklığın söz konusu büyük ekonomilerde, özellikle gıda enflasyonunu artırıcı etki yaptığını belirledi.

Aylık ortalama sıcaklığın 1 derece artması, takip eden bir yıl içinde gıda enflasyonunda yaklaşık 0,1-0,2 puan yükselişe yol açtı. Sıcaklığın etkilerinin Fransa, İtalya ve İspanya'da Almanya'ya göre daha fazla olduğu görüldü.

Aşırı sıcaklıklara bağlı olarak tarımsal üretim, iş gücü verimliliği ve taze gıda tedarikinde meydana gelen düşüşler, tüketici fiyatlarındaki artışı etkileyen faktörler olarak öne çıktı.

ECB'ye göre, iklim değişikliğinin etkilerinin yoğunlaşmasıyla yaz aylarında aşırı sıcak hava dalgalarının daha sık ve şiddetli yaşanması ihtimali, gelecekte daha güçlü enflasyonist baskıların görülme riskini artırıyor.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 14
  • Misafir 6 ay önce Şikayet Et
    Hepsi boş, muşamba ayakkabı 2bin. faizleri indirin.
    Cevapla
  • Ali.E 6 ay önce Şikayet Et
    Öyle komik ki! Ödevi sorulan bir öğrenciye; sular kesikti o yüzden yapamadım cevabından daha komik....
    Cevapla
  • Çağlar 6 ay önce Şikayet Et
    Bence enflasyonu aracılar yükseltiyor...tarlada 3 lira markette 50 tl yok mu bi babayiğit şu işe kalıcı bir çözüm bulacak
    Cevapla
  • Arif 6 ay önce Şikayet Et
    Bizim ihracatımız hepinize yeter sıkılmayınız. Ekonomi ekibi diyorki döviz gelsinde nasıl gelirse gelsin. Bizim çocuklar meyve sebze nedir bilemez oldular. Ayıptır be. 1 lt. Zeytinyağ 300 tl. Utanmaniz bile yok. Yarın çocuklarınıza ne anlatacaksiniz ? Ben Bakan iken, ben mudurken.. Bu memleketin başta tarım ürünleri olmak üzere hepsini ihraç ettirdim.Halkımız sadece seyretti. Lütfen ya
    Cevapla
  • Osmanlı torunu 6 ay önce Şikayet Et
    Avrupa halkı bu konularda kafa yorma malı çünkü onların yerine bizim hükümetimiz ve devletimiz her türlü fedakarlığı yapıyor Avrupa'da ki gebeş kaplumbağalar için tahıl koridoru yiyecek sevkiyatı ve Avrupa çiftçisine en büyük katkıyı sağlamaya devam ediyor ey Avrupa rahat olun dert etmeyin keyfinize bakın devletimiz bizi değil sizi düşünüyor nasıl
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle