Enerjide büyük değişim başladı: 1 milyon kişi işten çıkarılacak

Dünyada madenlerin kapatılmasına yönelik planlar ile pazarın ucuz ve temiz enerji kaynakları olan rüzgar ve güneş enerjisi sektörüne dönüşümü nedeniyle, 2050 itibarıyla yaklaşık 1 milyon madenci işten çıkarılma riskiyle karşı karşıya.

GİRİŞ 10.10.2023 14:19 GÜNCELLEME 10.10.2023 14:40
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Uluslararası düşünce kuruluşu Global Energy Monitor (GEM) tarafından hazırlanan Küresel Kömür Madeni Takipçisi raporunda, küresel kömür üretiminin yüzde 90'ından sorumlu olan 4 bin 300 aktif ve planlanan kömür madenindeki istihdama ilişkin veriler yayımlandı.

Bu kapsamda bir ilk olarak açıklanan çalışmaya göre, dünyada faaliyette olan kömür madenlerinde 2,7 milyon madenci direkt olarak istihdam ediliyor.

HER GÜN 100 İŞÇİNİN İŞTEN ÇIKARILMASI DEMEK...

Kömür endüstrisinin 2035'e kadar yaklaşık yarım milyon kişiyi işten çıkaracağı tahmin ediliyor. Bu da günde ortalama 100 işçinin işten çıkarılma riskiyle karşı karşıya kalması anlamına geliyor.

  • Öngörülen maden kapanmaları göz önüne alındığında, 2050 itibarıyla, yaklaşık 1 milyon istihdam kaybı yaşanacağı hesaplanıyor.
     

Kömür madencilerindeki toplam istihdamın 2,2 milyonu Asya'da bulunurken, madenlerin kapanmasından en fazla Çin ve Hindistan'daki istihdamın etkileneceği öngörülüyor.

Dünyadaki kömür üretiminin yarısından fazlasını oluşturan Çin'deki madenlerde 1,5 milyonun üzerinde madenci çalışıyor. Dünyanın ikinci en büyük kömür üreticisi olan Hindistan'da ise resmi kayıtlara göre 337 bin 400 madenci istihdam ediliyor.

Bu iki ülkeyi, 160 bin madenci istihdamıyla Endonezya, 109 binle Rusya ve büyük kısmı Polonya'da olmak üzere 90 binle Avrupa takip ediyor.

Hindistan devlet şirketi olan Coal India ise 2050'ye kadar 73 bin 800 kişiyi işten çıkarma riskiyle, şirketler arasında ilk sırada yer alıyor.

Türkiye'de madenlerde yaklaşık 12 bin kişinin istihdam edildiği ve 2050'ye kadar 2 bin madencinin işsiz kalma riski bulunduğu tahmin ediliyor.

GEM Küresel Kömür Madeni Takipçisi Proje Yöneticisi Dorothy Mei, rapora ilişkin değerlendirmesinde, kömür madenlerinin kapanmasının kaçınılmaz olduğunu belirterek, işçiler için ortaya çıkacak ekonomik ve sosyal zorlukların önlenebileceğini kaydetti.

GEM Kömür Programı Direktörü Ryan Driskell Tate ise, "Temiz enerji dönüşümünün sadece laftan ibaret olmadığından emin olmak istiyorsak, işçileri gündemin ilk sırasına koymalıyız. Enerji dönüşümüne odaklanan teknolojiler ve piyasalarla, kömür madencilerinin ve topluluklarının endişeleri konusunda proaktif olmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi’nde yüksek lisans Eğitimini tamamladı. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlendi. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü olarak katılan Öner, şu anda Haber7.com'da Yayın Koordinatörü olarak görev yapmaktadır. Evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 15
  • Osmanlıcıkürt 1 yıl önce Şikayet Et
    Kölelik düzeni yeni dünya düzeni kuruluyor çoğu iş robotlar yapacak yapay zeka planları İşliyor
    Cevapla
  • Misafir Ankara 1 yıl önce Şikayet Et
    Boş,ülkemizde işlemez İşlemesinde zaten İnsanlar evlerine baksınlar böyle devam Kafirin planı bizi ilgilendirmez Doğa çevre vs demeyin en çok zararı onlar veriyor
    Cevapla
  • Serkan 1 yıl önce Şikayet Et
    Güneş panelleri tozdan temizlenmesi temizlik bakım ister anyi oloy rüzgar güleleri için geçerli bakım istiyor bunlar için teknisyan eleman gerek yani bir tarafta maden kapanır öteki taraftan başka iş imkanları açılır önemli olan bu yeni işleriyapan kalifeli uzman yeterli eleman yetiştirmek gerek!
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    2050 ye kadar hepsi EMEKLİ olur
    Cevapla
  • Adalet 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu santrallerin ham maddesi marsdan mi geliyor maden demek ham madde demek.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle