Cumhurbaşkanı Erdoğan milyonlarca emeklinin beklentisi olan zam müjdesini AK Parti’nin 4. Olağanüstü Kongresi’nde verdi. Erdoğan, ilk kabine sonrasında yapacakları açıklama ile emeklilere müjdeyi verecek. Peki emeklilere bir ara zam mı yapılacak yoksa geçici bir düzenleme mi ? Haber7 muhabiri Yavuz Selvi Ekonomist Muhammet Bayram ile konuştu.

"ERDOĞAN KONGREDE MÜJDEYİ VERMİŞTİ"

Ekonomist Muhammet Bayram şunları söyledi:

Sayın Cumhurbaşkanı hafta sonu yapılan 4. Olağanüstü kongrede bunun müjdesini verdi. Emekli memur ifadesini kullandı ama tüm emeklilerimizi kapsayan bir ifade var. Kabine sonrası kendilerini tenzipleriyle açıklama ile emklilerimize rahat nefes aldıracak bir düzenleme bekliyoruz. Pandemi sürecinden itibaren enflasyonist bir ortamdan geçiyoruz. Devletin bu süre zarfında hem kısa çalışma ödenekleri, hem nakdi ücret destekleri ile beraber sürdürebilir olmayı sağladı. Ve bugünümüze geldiğimizde enflasyonu yüksek seyreden bir ortamla birlikte özellikle emeklimizi enflasyondan biraz daha fazla enflasyon farkı artı refah payı artışı ile beraber zamlar yaptı. Bu yapılacak zammında ara bir zam formülü olacağı düşünülüyor. Asıl zam sene başında yapılacak. Hatırlayalım sene başında en düşük emekli maaşı 5500 TL’ye yükseltilmişti. Yine Mart ayında bu rakam 7500 TL’ye yükseltilmişti. Bu ara zamdı. Temmuz ayına geldiğimizde %25’lik bir artış yapılmıştı. Burada 6000 ve yukarı maaş alanlar bu artıştan faydalandı. 6000 lira altında maaşı olanlara herhangi bir zam artışı yansımamıştı. Düzenlemenin detayı nasıl olabilir? 

"EN DÜŞÜK EMEKLİNİN MAAŞI 10 BİN LİRAYA YÜKSELMESİ GÜNDEMDE OLABİLİR"


Burada en düşük 7500 TL olan emekli maaşın 10 bin TL seviyesine taşınması gündemde olabilir. Neden? Asgari ücretle makas açıldı. Önceki asgari ücrete göre makas %88’di. Şu an %66’lar seviyesinde. Yine aynı oranı korumak için en düşük emekli maaşı 10 bin lira seviyesine gelebilir. Yine kök maaşın artırılması gündemde. Şu anda devletimiz maaşları 7500 TL’ye tamamlıyor. Yeni yapılacak zam ile birlikte kök maaşlarda yapılacak düzenleme sonrası emeklilerimiz bundan somra yapılacak zamdan hep faydalanabilecekler. Şu anda kişinin maaşı 6000 lira ise devlet 7500 TL’ye tamamlıyor. Şu anda emekli maaşının 10 bin lira olduğunu farz edelim, bundan sonra yapılacak zamdan sene sonu itibariyle %40-45’leri konuşabiliriz. Bundan sonra kendilerine de o zam yapılacak.

"KADEMELİ ZAM DA SÖZ KONUSU"

Kademeli bir şekilde zam söz konusu. Burada Temmuz ayında yapılan bir zam vardı %25. Ama en düşük emekli maaşına bir zam alınmamıştı. Eğer kök maaş düzenlemesi yapılmazsa en az maaş alana daha fazla bir artış, daha yüksek sek olana daha düşük bir artış yapılabilir ki bu devlet memurlarına bu şekilde yapılmıştı. 8000 liralık seyyanen zam bütün memurlara yansımıştı. Daha az alana daha fazla oransal bir zam oldu.

İKRAMİYE MÜJDESİ GÜNDEMDE

Bir diğeri de 29 Ekim münasebetiyle emeklilerimize bir ikramiye söz konusu. Burada bin lira ile beş bin lira arasında bir ikramiye söz konusu olabilir. Bu tabii geçici bir düzenleme. Bin lira zam yapılırsa bütçeye maliyeti 15 milyar lira civarında. Eğer beş bin lira zam yapılırsa bunun da bütçeye maliyeti 70 milyar lira civarında. 

Yorumlar 44 Yorum Var
  • Düşünen Emekli 10.10.2023 11:14
    Lütfen ilk önce şu yapılan zamları biri durdursun. Ne kadar maaş alsak da aldığımız maaşlar değersizleşiyor.
  • Mazlum Emekli 10.10.2023 11:07
    en düşük maaşa seyyanen zam yapılıyorsa, en düdşük maaştan yüksek olanlara bir o kadar seyyanen verilenin üstüne koyması gerekir. örnek verelim. endüşük emekli maaşı 5000 +2500 =7500 oluyorsa , maaşı 6000+2500 =8500 olmalı . Aldığı fark kadar üstüne ilave edilmeli diye düşünüyorum. Böylelikle adalette de bir nebze korunmuş olur. diye düşünüyorum.
  • Garip emekli 10.10.2023 10:51
    Taban maaş düzenlenmesi yapılmadığı müddeteçe bu haksız zamlar devam eder. Buna şu kadar, buna bu kadar ile emekli maaşı düzenlenmez. Prim günü ve aldığı sgk maaşına göre (asgairi ücret ve daha fazla alanlar) düzenleme yapılmalıdır. 3600 günü asgari ücret yatanla 9500 günü olup asgari ücretten fazla alanlarda 7500 tl. alıyor.
  • Kayserili Mustafa 09.10.2023 20:23
    Saat 20.30 oldu.hala emekliye bir müjde yok.Milletvekilleri kendilerine gelince hemen kabul oyu veriyorlar...
  • Kayserili Mustafa 09.10.2023 20:20
    Artık bunlara güle güle deme zamanı geldi.
Daha fazla yorum görüntüle