AB'den Türkiye'ye 400 milyon avroluk afet desteği

Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliğinin Türkiye'ye yönelik afet yardımını onayladı. 400 milyon avroluk yardım paketi parlamentoda, 593 'evet', 11 'hayır' ve 22 çekimser oyla kabul edildi

AB'den Türkiye'ye 400 milyon avroluk afet desteği
AB'den Türkiye'ye 400 milyon avroluk afet desteği
GİRİŞ 04.10.2023 15:32 GÜNCELLEME 04.10.2023 15:32
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birliği'nin (AB) Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Türkiye'ye yapacağı 400 milyon avroluk yardımı onayladı.

AP'deki liberal görüşlü "Avrupa'yı Yenile" Grubunun (eski adıyla Avrupa İçin Liberal ve Demokrat İttifakı-ALDE) Başkan Yardımcısı Katalin Cseh, oylamadan önce raportör sıfatıyla yaptığı konuşmada, AB'nin dayanışma ve acil durum rezervinin sınırda olduğunu ve artırılması gerektiğini söyledi.

Cseh, Türkiye'ye yıkıcı depremlerin ardından yapılacak yardımları "sorgulama girişimlerinin" olduğunu belirterek, "Bir ülkenin trajedisini diğer ülkeninkiyle kıyaslama girişimlerini kesinlikle reddediyoruz. Türkiye, AB'ye aday ülke ve yasal olarak yardımı hak ediyor. Bunu engelleme girişimleri, popülist ve bölücü nitelik taşıyor." diye konuştu.

AB Komisyonunun yardım teklifi, üye ülkelerin oluşturduğu AB Konseyince 18 Eylül'de, AP'nin Bütçe Komitesi tarafından da 20 Eylül'de onaylanmıştı.

AP Genel Kurulunun da onayından geçen paketin tümü 454,8 milyon avroluk yardımı kapsıyor. Miktarın 400 milyon avrosu Türkiye'ye, 33,9 milyon avrosu 2022'de kuraklığın vurduğu Romanya'ya, 20,9 milyon avrosu ise Eylül 2022'de sellerin tahribata yol açtığı İtalya'ya gönderilecek.

Yardımlar, AB bütçesinin dayanışma ve acil yardım için ayrılan bölümünden karşılanacak.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 4
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    yoldan iyidir.
    Cevapla
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    Bunların paralarını alın.onlar yaptığı gibi sözünüzde durmayın onlara karşı.onların anladığı dil bu
    Cevapla
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    400 milyon avro ve 1000 konut tek bir ilin ihtiyacını karşılamaz. Boş boş konuşuyorsun. Az da biz fedakarlık yapalım.
    Cevapla
  • ziyaretçi 7 ay önce Şikayet Et
    Ek MTV ödemesi için deprem gerekçe gösterilmişti. AB 400 milyon avro artı Aliyev 1000 adet deprem konutunu üstlendi. Böylece sebep ortadan kalktı. Ek MTV iptal edilmeli. Artık ödeme gücümüz kalmadı. Şatafattan ödün verme zamanıdır.
    Cevapla