Merkez Bankası Başkanı Erkan'dan enflasyon mesajı
TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, enflasyonun ana eğiliminin eylül ayı itibarıyla yavaşlamaya başladığını, dezenflasyonu tesis etmekte kararlı olduklarını ve fiyat istikrarı için tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edeceklerini söyledi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı(TCMB) Hafize Gaye Erkan, Meclis komisyonunda sunum yaptı.
* Erkan, enflasyonun ana eğiliminin eylül ayı itibarıyla yavaşlamaya başladığını, dezenflasyonu tesis etmekte kararlı olduklarını söyledi.
* Akaryakıt fiyatlarının enflasyon üzerinde ilave bir risk olduğunu belirten Merkez Bankası Başkanı, dezenflasyon süreci için 2024'ü işaret etti.
* Erkan, fiyat istikrarı için tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecekleri mesajını verdi.
* Erkan, Kur korumalı mevduat bakiyesi gerilerken rezervlerde de artış sağlanmasının, KKM'den ve döviz mevduattan TL'ye geçiş stratejisinin başarıyla ilerlediğine ve TL'ye arzu edilen sağlıklı geçişin başladığına işaret ettiğini belirtti.
Hafize Gaye Erkan "Parasal sıkılaştırma sürecimizin ve güçlü bir eğilim gösteren rezerv birikiminin etkilerinin döviz kuru istikrarını desteklediğini görmekteyiz" ifadelerini sözlerine ekledi.
Erkan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
Fiyat istikrarı temel amacımız doğrultusunda tüm araçlarımızı kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz.
Parasal sıkılaştırmayı makro ihtiyati çerçevedeki sadeleştirme ile birlikte yürüterek, hem parasal aktarım mekanizmasının güçlenmesini, hem de attığımız adımların makro finansal istikrarı pekiştirmesini hedefliyoruz.
"PARA POLİTİKASINI SABIRLA UYGULAMAYA KARARLIYIZ"
Beklentileri yeniden çıpalayacak, ekonomideki güven ve öngörülebilirliği artıracak para politikasını sabırla uygulamaya yönelik kararlılığımızı attığımız adımlarla gösteriyoruz.
"REZERV BİRİKİMİ KURDA İSTİKRARI DESTEKLİYOR"
Parasal sıkılaştırma sürecimizin ve güçlü bir eğilim gösteren rezerv birikiminin etkilerinin döviz kuru istikrarını desteklediğini görmekteyiz.
"AKARYAKIT FİYATLARI ENFLASYON ÜSTÜNDE RİSK"
Akaryakıt fiyatları, fiyatlama davranışları üzerinde ilave bir risk oluşturuyor. Akaryakıt önümüzdeki dönemde de enflasyon üstünde risk. Sanayiye yönelik elektrik ve doğalgaz zamlari yıllık enflasyonu artıracak.
"ENFLASYON ANA EĞİLİMİNDE YAVAŞLAMA BAŞLADI"
Enflasyonun ana eğilimi eylül ayı itibarıyla yavaşlamaya başlamıştır, dezenflasyonu tesis etmekte kararlıyız. Tüm araçlarımızı enflasyon tek haneye gerileyene kadar kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz.
Petrol fiyatlarındaki artış ve enflasyon beklentilerinde süre gelen bozulma enflasyonda ilave yukarı yönlü baskı oluşturmakta. Bu unsurlar enflasyonun yıl sonunda enflasyon raporundaki tahmin aralığının üst sınıra yakın seyredeceğine işaret etmekte.
Merkez Bankası rezervleri 4 ayda 27 milyar dolar artarak 125,5 milyar dolar seviyesine yükseldi.
"PİYASA MEKANİZMASININ YENİDEN TESİSİ SAĞLANDI"
Parasal sıkılaştırma adımlarımızın birikimli etkileri ile ana eğilimi düşürerek, dezenflasyonu 2024 yılında Enflasyon Raporu’ndaki patika ile uyumlu şekilde tesis etmekte kararlıyız.
Politika faizinde gerçekleştirdiğimiz kademeli ve kararlı artışların yanı sıra makro ihtiyati çerçevede attığımız sadeleşme adımlarının da katkısıyla piyasa mekanizmasının yeniden tesisi sağlanmıştır.
"TL'YE SAĞLIKLI GEÇİŞ BAŞLADI"
Kur korumalı mevduat bakiyesi gerilerken rezervlerde de artış sağlanması, KKM’den ve döviz mevduattan TL’ye geçiş stratejisinin başarıyla ilerlediğine ve TL’ye arzu edilen sağlıklı geçişin başladığına işaret etmektedir. Piyasadaki kur oynaklığı geriledi.
"ENFLASYONDA DEZENFLASYON SÜRECİ 2024'TE BAŞLAYACAK"
Enflasyon konusunda geçiş sürecindeyiz. Geçiş sürecinde enflasyonda geçici bir yükseliş gerçekleşmektedir. 2024 yılında dezenflasyon süreci başlayacaktır.
Faiz kararlarınızı, miktarsal sıkılaştırma ile daha etkili hale getiriyoruz. Fiyat istikrarını tesis etmekte kararlıyız. Haziran ayından bugüne süre gelen parasal sıkılaştırma sürecinin etkilerini belirgin şekilde 2024 yılında görmeye başlayacağız. Bu nedenle 2024 yılını dezenflasyon dönemi olarak tanımlıyoruz.
"YILLIK ENFLASYONDA DÜŞÜŞ MAYIS 2024'TE"
Yıllık enflasyonda düşüşü baz etkisiyle Mayıs 2024'ten sonra görmeye başlayacağız. 2025'te istikrar dönemi olacak ve 2026'da enflasyonu tek haneye indireceğiz.
-
Recep Akgül 1 yıl önce Şikayet EtGeçmiş olsun bu hükumetten ümidi kestim Allah yardımcımız olsun 21 senede rakamsal olarak hiçbir değeri uzun süreli tutturamadilar. Sorun büyük güney kore modeli uygulanıyorBeğen Toplam 1 beğeni
-
Ümmüt 1 yıl önce Şikayet EtYakında 500tl hazır bu da hiper develisyon demek. Millet kemerleri daha sıkı bağlayın bu sefer uzay göründü benceBeğen Toplam 2 beğeni
-
hakan 1 yıl önce Şikayet EtSözün özü "Akaryakıt fiyatlarındaki artış, Vergi ayarlamaları, Hizmet enflasyonunda katılık elektrik ve doğalgaza sanayi zamları enflasyonun yayılımını artırmaktadır. Bu artışları yapan kimdir derseniz ben isim vermem düşünün akledin.Beğen Toplam 3 beğeni
-
Cevat 1 yıl önce Şikayet EtYahu birde Paramızı değerli maden olarak çıkartmaya neden cesaret edemiyorsunuz. Örnek:500₺ çıkartıp içinde altın ve bakır oranı,para küçüldükçe diğer madenlere ayarlı olarak. Ne Petrol yükselir,ne döviz,nede dolara bağımlılık olur. Hepsi bir cesaret işi.Beğen
-
kayseri 1 yıl önce Şikayet Etsen ne içtin biladerBeğen
-
ZÜLKARNEYN 1 yıl önce Şikayet EtYalan dolan bunlar. Temel ihtiyaç ürünleri, ulaşım vb. en az yüzde yüz arttı. Isparta'da mayıs ayında şehir içi otobüs bileti 7 liraydı. Şimdi 15 lira. Sizler, aynısınız ama millet, eski millet değil.Beğen Toplam 10 beğeni