Elektrik faturalarındaki yeni tarife resmen devrede

1 Ekim'den itibaren geçerli olan elektrik tarifesi mesken aboneleri için sabit kalırken, ticarethane ve sanayi aboneleri için yaklaşık yüzde 20 zamlandı. Öte yandan EPDK, deprem bölgesinde avans ödemelerini erteledi.

GİRİŞ 30.09.2023 11:11 GÜNCELLEME 30.09.2023 11:17
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) faaliyet bazlı, nihai ve yeşil tarife tabloları Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

KONUT ELEKTRİĞİNE ZAM YOK

İlk kademede bulunan mesken abonelerinin tarifesinde kilovatsaat başı fiyat 134,1070 kuruş, yüksek kademede yer alanların tarifesinde ise kilovatsaat başı fiyat 199,1154 kuruş olan rakamlarda değişikliğe gidilmedi.

SANAYİ VE TİCARETHANELERİN KULLANDIĞI ELEKTRİK ZAMLANDI

İlk kademede yer alan ticarethane abonelerinin tarifesinde elektriğin kilovatsaat fiyatı 279,0395 kuruş, yüksek kademedeki kilovatsaat fiyat da 370,6589 kuruş oldu.

Alçak gerilim sanayi abonelerinin elektrik tarifesinde kilovatsaat fiyatının 370,1826 kuruş olması kararlaştırıldı.

Öte yandan, yeşil tarifede kilovatsaat fiyatı 312,4942 kuruş olarak belirlendi.

DEPREM BÖLGESİNDE AVANS ÖDEMELERİ ERTELENDİ

Öte yandan, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilerinin devam etmesi nedeniyle, olağanüstü hal kararı alınan veya afet bölgesi ilan edilen şehirlerde faaliyet gösteren dağıtım lisansı sahibi tüzel kişiler, görevli tedarik şirketleri, Organize Sanayi Bölgelerinin (OSB) doğrudan veya dolaylı olarak ortağı olduğu tedarik şirketlerinin avans ödemelerine ilişkin erteleme ve bu süre boyunca piyasa işletmecisi ve katılımcısına temerrüt faizi uygulamama kararı aldı.

EPDK'nin konuya ilişkin kurul kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, 31 Aralık'a kadar, olağanüstü hal kararı alınan veya afet bölgesi ilan edilen şehirlerde faaliyet gösteren dağıtım lisansı sahibi tüzel kişiler, görevli tedarik şirketleri, OSB'lerin doğrudan veya dolaylı olarak ortağı olduğu tedarik şirketleri için Elektrik Piyasası Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliğinin 132/Ç maddesinin birinci fıkrasında belirtilen avans ödeme bildirimlerinde yer alan bedellerin, ilgili fatura dönemine ilişkin fatura son ödeme tarihine kadar ertelenmesine, avans ödemelerinin ertelendiği süre boyunca piyasa işletmecisi veya piyasa katılımcısına temerrüt faizi uygulanmamasına karar verildi.

Söz konusu karar, 1 Ekim'de yürürlüğe girecek.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 19
  • Iddidkkd 6 ay önce Şikayet Et
    Durmak yok ucmaya devaaam
    Cevapla
  • mert 6 ay önce Şikayet Et
    Almanyada millet o kadar alismiski zamlara hic itiraz yapiyorlar yahu bu yil mart*'da yüzde 95 zam geldi CIT yok amma üceertini ödemzzsen isterse evinde bebgin olsun aninda elektregini keserler!!! ayrica Almanyda torba kanunlari dsaha hic cikmadi cünkü kullandiklari herseyin ücretini insan gibi ödüyorlar itiraz etmeden bizim milletimiz malesef harama cok alismis Allah korkusuna sahip ol
    Cevapla
  • Tual 6 ay önce Şikayet Et
    Elektrik şirketleri devlete olan borcunu ödemeli faizi ile birlikte milletin faturalarından beslenmesinler
    Cevapla
  • negüne kaldık. 6 ay önce Şikayet Et
    konut elektriğine zam yok diyorlar ama belli bir süre için bence süreleride seçime kadar seçimden sonra ev elekriğide zamlara karışır güreceğiz
    Cevapla
  • Kara 6 ay önce Şikayet Et
    Elektrike zam yapılacağına doğudaki kaçak elektrike çözüm bulunmalı
    Cevapla
  • Mustafa 6 ay önce Şikayet Et
    Sen gordunmu kaçak kulanildigini bende doguluyum kaçak kulanmiyorum niye doğuyu sevmiyorsunuz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle