Malezya’nın 66'ncı Bağımsızlık Günü İstanbul’da kutlandı

Malezya'nın İstanbul Başkonsolosu Tengku Mohd Dzaraif bin Raja Abdul Kadir'in ev sahipliğinde Malezya’nın 66'ncı Bağımsızlık Günü kutlandı.

Malezya’nın 66'ncı Bağımsızlık Günü İstanbul’da kutlandı
Malezya’nın 66'ncı Bağımsızlık Günü İstanbul’da kutlandı
GİRİŞ 11.09.2023 12:24 GÜNCELLEME 11.09.2023 12:28

Malezya'nın İstanbul Başkonsolosu Tengku Mohd Dzaraif bin Raja Abdul Kadir'in ev sahipliğinde Malezya’nın 66'ncı Bağımsızlık Günü Wyndham Grand İstanbul Levent Hotel’de yabancı misyon, işadamları, bürokratlar ve aralarında ÜlkeTur Genel Müdürü Aynur Kaman, Haber7.com Yayın Koordinatörü İbrahim Günay ve Haber7.com Haber Şefi Fuat Öner'in de bulunduğu medya kuruluşlarından temsilcilerin katıldığı törenle kutlandı.

Resepsiyonda konuşma yapan Raja Abdul Kadir, Malezya'nın 31 Ağustos 1957'de İngiltere'den bağımsızlığını kazandığını belirterek, "Bu tarih; Malay, Hint, Çin toplumlarının ayırım gözetmeden Malezyalıların el ele vererek kendi milletlerini kurduğu tarihtir. Avrupalı ve Asyalı güçler tarafından yıllarca sömürülen Federal Malay Devletleri sonunda özgürlüğüne kavuştu.



Bu eyaletler daha sonra fedarasyon kurarak Borneo’dan iki eyaletin daha federasyona katılmasının yolunu açtılar. Sabah ve Sarawak ile birlikte 1963 yılında Malezya adında bir ulus kuruldu. Bu yıl Malezya Milli Günü’nü Başbakanımız Enver İbrahim’in yönetiminde “Malezya Madani: Birlik Taahhüdü Umudu Gerçekleştirir” temasıyla kutluyoruz. Gerçekten Malezya’nın bağımsızlığı tüm ırklar içindir. Tarih geleceğimizin aynasıdır."
dedi.

Malezya Konosolosluğu İstanbul’da üç sene önce açıldığını ancak Türkiye ile ilişkilerin çok daha eskiye dayandığının altını çizen Raja Abdul Kadir Önümüzdeki yıl Malezya-Türkiye ilişkilerinin 60’ıncı yılını kutlayacağız. Ancak ikili ilişkiler tarihi Osmanlı İmparatorluğu döneminde 16’cı yüzyılda başladı. Türkiye Malezya’nın bölgedeki en büyük ticari ortağıdır.  Siyasi ilişkilerimiz en üst düzeydedir. Stratejik ortaklık ilişkilerimizi yükseltip geçen yıl Malezya-Türkiye Serbest Ticaret Antlaşması STA’yı imzaladık. Malezya'nın Türkiye ile diplomatik ilişkileri 1964'te kuruldu. O tarihten bu yana iki Müslüman ülkenin ilişkileri gelişti ve olgunlaştı. Artık Malezyalı öğrenciler Türk eğitim sisteminde yerlerini alabiliyor” şeklinde konuştu.

Geceye katılan Pakistan Konsolosu Nauman Aslam, ÜlkeTur'a Pakistan'daki çalışmalarından dolayı teşekkür etti.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.