Yerli ve yabancı ekonomistler: 'Türkiye için hikaye değişiyor'

Uzmanlar, Fitch Ratings'in Türkiye'nin not görünümünü yükseltmesini olumlu bulurken, bundan sonra not artışları olabileceğini ve yabancı yatırımcıları çekmek için de Türkiye'nin elini kuvvetlendireceğini vurguladı.

Yerli ve yabancı ekonomistler: 'Türkiye için hikaye değişiyor'
Yerli ve yabancı ekonomistler: 'Türkiye için hikaye değişiyor'
GİRİŞ 09.09.2023 14:10 GÜNCELLEME 09.09.2023 14:10
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu "B" olarak teyit ederken, not görünümünü 2 yıl sonra "negatif"ten "durağan"a çıkardı.

Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi görünümünü de revize etmişti.

Kuruluştan yapılan açıklamada, Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para birimi cinsinden kredi notunun "B" olarak teyit edildiği, kredi notu görünümünün ise "negatif"ten "durağan"a çevrildiği bildirildi.

Açıklamada, görünümün "durağan"a revize edilmesinin kısa vadeli makrofinansal istikrar risklerini azaltan ve ödemeler dengesi baskılarını hafifleten daha geleneksel ve tutarlı bir politika bileşimine dönüşü yansıttığı vurgulandı.

Analist Üzeyir Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun yıllardır not ve görünümde sürekli olarak aşağı yönlü gelen güncellemelerin ardından notta olmasa da görünümde yapılan bu iyileştirmenin ileriye yönelik beklentileri de artıracağını belirtti.

TÜRKİYE İÇİN HİKAYE DEĞİŞİYOR

Doğan, yabancı yatırımcıların buradaki hikaye değişimine dikkat kesilmesi açısından bir sinyal etkisi oluşturacağını ifade ederek, Fitch’in kararının diğer derecelendirme kuruluşlarını da Türkiye’ye daha pozitif bir gözle bakma konusunda cesaretlendireceğini kaydetti.

Kararın Borsa İstanbul’da da devam eden pozitif trendi destekleyeceğine vurgu yapan Doğan, "Ekonomi yönetiminin yakın zamanda gerçekleştireceği yabancı yatırımcı turunda, Türkiye’de hikayenin değişmeye başladığı tezini anlatmada elini kuvvetlendireceğini düşünüyoruz." dedi.

"KREDİ DERECELENDİRME KURULUŞLARINDAN NOT ARTIŞLARI GÖRECEĞİZ "

Analist Özlem Derici Şengül de not görünümünün "B" seviyesinde, yani yatırım yapılabilir seviyenin beş kademe altında, korunduğunu belirterek, "Fitch'ten beklediğimiz kararı aldık ve yine beklenen şekilde negatiften durağına görünüm güncellemesi söz konusu oldu." dedi

Daha önceki yıllarda not indirimlerinin makrofinansal istikrarla ilgili riskler üzerinden liralaşma stratejisi ve ödemeler dengesindeki bozulma ile merkez bankası rezervlerindeki erime gibi nedenlere bağlandığını hatırlatan Şengül, bugünkü görünüm güncellemesinin aynı sebeplerdeki iyileşmelere bağlı olarak alındığının ortaya çıktığını ifade etti.

Şengül, aslında bir normalleşme beklendiğini ve makro tahminler setine bakıldığında "kanıt beklendiği" gibi bir görünümün ortaya çıktığına dikkati çekerek ,sıkı para politikasının uygulanmasının beklendiğini belirtti.

Enflasyonun yüzde 65 seviyelerinde öngörüldüğünü hatırlatan Şengül, şunları kaydetti.

"Enflasyonda ve ödemeler dengesinde düşüş göreceğiz. Daha da yüksek miktarda kazanımların politika setinden çıkacağını, makro ihtiyati tedbirlerle ilgili sadeleşmenin gerçekleşmesi ve geleneksel politikalara dönüşün fiili olarak söz konusu olmasının not artışına neden olacağını düşünüyorum. Önümüzdeki yıl içerisinde bu politikaların kazanımları ortaya çıktıktan sonra yavaş yavaş kredi derecelendirme kuruluşlarından not artışları göreceğiz."

TİMOTHY ASH POZİTİF OLDUĞUNU BELİRTTİ

Bluebay Varlık Yönetimi Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Timothy Ash de Fitch Ratings'in kararının pozitif olduğunu belirtti.

Not görünümünün negatiften durağana çıkmasının, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın ekonomi politikasına attığı resetin sonuçlarını gösterdiğini ifade eden Ash, ''Ancak birçok ekonomik zorluğun üstesinden gelmek için hâlâ gidilecek uzun bir yol var.'' değerlendirmesinde bulundu.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 22
  • Morelli 7 ay önce Şikayet Et
    Bu yahudi rating kuruluslari ne zaman turkiye hakkinda konusursa ic piyasa dahada cekilmez hale geliyor
    Cevapla
  • Asil Türk 7 ay önce Şikayet Et
    Bugün artırırlar yarın düşürürler bu önemli bir kıstas değil. AB'den önemli maddeleri koparmadan hicbirsey yapılmamalıdır. Algı yapilmamalidir.insanlarin aklıyla oynanmamalidir.somut dünya gundeminde olan kazanımlar olmalıdır.
    Cevapla
  • Mustafa T. 7 ay önce Şikayet Et
    Hikayenin değiştiği filan yok, zaten dibi gördük negatiften durağana getirdiler bir süre sonra da pozitife çevirecekler. Birkaç yıl sonra ekonomik olarak çok iyi duruma geldiğimizde de o zaman siyasi riskler var deyip önce durağana sonra negatife çevirirler ben hep bunu gördüm. Yani Türkiye batmasın da onmasında. Ağa babalarının felsefesi Türkiye kurudukça sulayın, uzadıkça budayın.
    Cevapla
  • H. Bayram. 7 ay önce Şikayet Et
    Fitch not düşerürken ciddiye almayız diyordunuz ama yükseltince ciddiye alıyorsunuz.
    Cevapla
  • Dedekorkut 7 ay önce Şikayet Et
    Dünyada bir kiriz daha çıkarsa işte o zaman yanarız ince bir ip üstünde korumasız yürüyoruz düşersek bu sefer kimse tutamaz ABD ve Avrupa’nın isteği bu saten şimdi istedikleri herşeyi yaptırırlar boynumuz bükük cebimiz delik
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle