Bakan Tunç'tan kira zammı ve tahliye açıklaması!

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç yarın başlayacak olan arabuluculuk sistemi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Tunç kira zammı ve kiracıların tahliye sürecine ilişkin dikkat çeken mesajlar verdi.

Bakan Tunç'tan kira zammı ve tahliye açıklaması!
Bakan Tunç'tan kira zammı ve tahliye açıklaması!
GİRİŞ 31.08.2023 11:40 GÜNCELLEME 31.08.2023 12:02
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç canlı yayında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:  

Kira davaları ile ilgili bir artış söz konusu oldu. Kiralarda fahiş artışlar söz konusu oldu. Enflasyonun da üzerinde artış söz konusu olunca TBMM borçlar kanununa ek madde eklendi. Kirada üst sınır yüzde 25’i geçemez şeklinde bir hüküm getirilmişti, bu tekrar uzatıldı, 1 yıl daha yüzde 25 üst sınır uygulanacak.

Arabuluculuk müessesesi 10 yıldır sistemimizde uygulanıyor. 14 Kasım 2023’te Adalet Komisyonu’nda görevliydim, orada tartışmıştık, hukukumuza girmişti.

Özellikle ilk başlangıçta ihtiyari arabuluculuk olarak ortaya çıktı sonrasında 2018’den itibaren iş davalarında zorunlu dava şartı olarak uygulanmaya başladı. İşçi ve işveren dava açmadan önce arabulucuya başvuracak, anlaşamazlarsa davaya intikal edecek bu önemli başarı sağladı.

‘YARINDAN İTİBAREN KİRA DAVALARI DA KATILIYOR’

Yarından itibaren arabuluculuk müessesesine kira davaları da katılıyor. Kat mülkiyeti davaları zorunlu arabuluculuk kapsamında olacak.

Kira davaları kiracı ile kiralayan, aynı apartmanda oturabiliyorlar, bu iki kişinin davalı olması uzun süreli yargılamalarda hasım olarak birbirlerine bakmaları toplumsal barış açısından da doğru bir şey değil.

‘MAHKEMEYE İNTİKAL ETMEDEN ÇÖZÜLMÜŞ OLACAK’

Kat mülkiyetinden doğan davalarda da öyle, barışçıl bir yöntem belirliyoruz. Kiracı ya da kiralayan tahliye davası açmak istiyor ya da kirayı artırmak istiyorsa bu anlamda dava açmadan önce arabulucuya müracaat edecek. Arabulucu 1 ay içerisinde iki tarafı uzlaştırabilirse konu mahkemeye intikal etmeden çözülmüş olacak.

DÜZENLEME FAYDA SAĞLAYACAK MI?

Ben fayda sağlayacağına inanıyorum.

ARABULUCULUK SİSTEMİNE BAŞVURULAR NASIL OLACAK?

Kiracı ile kiralayan arasında bir arabuluculuk bu sorunu karşılıklı konuşarak bir çözüme varacaklarına inanıyorum. Toplantılarda arabuluculuk sistemi dava açmak isteyen, uyuşmazlığı çözmek isteyen taraf arabuluculuk merkezine gidecek. Adliyeye gidecek, adliyede arabuluculuk merkezi var sisteme kaydedilecek, arabulucular sicilindeki arabulucu atanacak, onları toplantıya davet edecek. Bu konuda bir uzlaşmaya varılabileceğini düşünüyorum.

Gerek kira miktarında gerek diğer hususlarda anlaşma sağlanabilirse konu yargıya intikal etmeden çözülmüş olacak.

‘DAVA YÜKÜNÜN YARISINI ALABİLECEK’

Ticari davalarda, tüketici davalarında da başarıyla uygulanıyor. Tabi yüzde 100 değil bu, ihtiyari arabuluculukta yüzde 99, zorunlu arabuluculukta yüzde 49 olduğuna göre dava yükünün yarısını alabilecek bir durum söz konusu.

10 yılda 4 milyon 620 bin dosya arabuluculuk önüne gelmiş, 3 milyon küsürü anlaşmayla sonuçlanmış. Burada 10 yılda 3 milyon dosya yılda 300 bin dosya demek.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 7
  • Mehmet 7 ay önce Şikayet Et
    Tüm ev sahiplerini atın hapise donrdurun kiraları 5 bin tl den kiraları vermeyen ev benim diyorsa alın elinden verin kiraya böyle bir şey olmaz bunu düşman bile yapmaz insana ayıptır ayıp,ölüm var ölümmmm.!!!!!!
    Cevapla
  • Alaskamkuzey 7 ay önce Şikayet Et
    evimi kiraya asla vermiyorum boş kalsın. tabi ev benim tapusu bana ait. hükumet satın alsın kiraya versin .
    Cevapla
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    Benim ev sahibim %125 zam yaptı neyi konuşuyorsunuz sayın bakanım
    Cevapla
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    yüzde 25 artış hangi gerçekle örtüşüyor? Enflasyon 150, kira artışı 25. Böyle bir mantık var mı? Ev sahibi ile kiracı arasına nifak sokmayın.
    Cevapla
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    sayın bakanım,kiracı ile kiralayan arasında (özellikle işyerlerinde)2 konntrat uygulamasına da bir çözüm olsun lütfen.Devlet bu uygulama ile önemli oranda stopaj kaybına uğruyor.Mülk malikleri de mağdur oluyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle