Tarihi doğal gaz anlaşmasının detayları açıklandı: Türkiye ilk kez kaynak ülke olacak

Türkiye ile Macaristan arasında imzalanan anlaşmaya göre 300 milyon metreküp Türk doğalgazının geleceğini belirten Macaristan Bakanı Szijjarto 'Türkiye ilk kez sadece transit ülke değil aynı zamanda kaynak ülke olacak' ifadelerini kullandı

GİRİŞ 30.08.2023 14:36 GÜNCELLEME 30.08.2023 14:46
Bu Habere 51 Yorum Yapılmış

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, İsveç'in NATO üyeliği, Rusya-Ukrayna savaşı ve Türkiye-Macaristan doğal gaz anlaşmasına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

TRT World'e konuşan Macar Bakan Szijjarto, İsveç'in NATO üyeliği hakkında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile sık sık görüştüğünü dile getirdi. Türkiye ile geliştirdikleri askeri-savunma ittifakının güvene dayalı olduğunu belirten Szijjarto, Macaristan'ın Türkiye'nin çıkarlarını ve konumunu dikkate aldığını söyledi.

Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Macaristan'a 1 milyondan fazla Ukraynalı mültecinin geldiğini kaydeden Macar Bakan, Macaristan'ın tarihi boyunca özgürlüğü ve bağımsızlığı için mücadele etmek zorunda kaldığını bu nedenle Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine sıkı ve koşulsuz saygı duyduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şahsen Tahıl anlaşmasını canlı tutmak için mümkün olan her türlü çabayı gösterdiğini dile getiren Szijjarto, Rusya'nın Karadeniz tahıl ihracat anlaşmasını iptal etmesinden büyük üzüntü duyduğunu söyledi.

DOĞAL GAZ ANLAŞMANIN DETAYLARINI DUYURDU: TÜRKİYE İLK KEZ KAYNAK ÜLKE OLACAK

Macaristan'ın enerji güvenliğine ilişkin olarak Szijjarto, Türkiye'nin ve Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı'nın (TANAP) önemine dikkat çekti. Hükümetin enerji çeşitlendirmesine Ukrayna'daki savaştan çok önce başladığını ifade eden Bakan, Macaristan'ın enerji güvenliğinde Rusya'nın yanı sıra Türkiye, Azerbaycan ve Katar'ın da en önemli oyuncular olduğunu vurguladı.

Katar 2026 yılına kadar tüm doğal gaz rezervlerini sattığını dile getiren Macar Bakan, Macaristan'ın ilk kez 2027'de Katar doğal gazını satın alabileceğini söyledi.

Türkiye ile Macaristan arasında imzalanan doğal gaz anlaşmasına ilişkin de konuşan Szijjarto, "Yapılan son anlaşmaya göre önümüzdeki yıl Macaristan'a yaklaşık 300 milyon metreküp Türk doğalgazı gelecek ve böylece Türkiye ilk kez sadece transit ülke değil aynı zamanda kaynak ülke olacak" dedi.

KAYNAK: STAR
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 51
  • Aali 7 ay önce Şikayet Et
    Lanetlenmiş kavim gibisiniz yahu hirşeyide beğenin bee
    Cevapla
  • Lflflf 7 ay önce Şikayet Et
    Daha cikarmadan satmaya basladilar kendi vatandaslarini hallettiler de
    Cevapla
  • Mus 7 ay önce Şikayet Et
    Ulen biseyide begenin!ne tuhaf varliklarsiniz siz
    Cevapla
  • Batu 7 ay önce Şikayet Et
    Senin ülkende doğal gaz açığı mı var gazın mı yok evde? Daha iyi fiyata sattıktan sonra aracıklıkta asıl para
    Cevapla
  • İklimDeğişikliği 7 ay önce Şikayet Et
    Arnavutluk ve sirbıstan arasindaki gerginlik Akdenizdeki dogalgaz koridorunu bu iki ülke üzerinden macaristana aktarilarak ortadan kaldırılmali macaristan konumuda Türkiye gibi enerji merkezi haline gwtirilmeli hem karadeniz hemde akdenizdeki enerji koridoru macaristan üzerinden gecmelidir
    Cevapla
  • Hızır ilyas HASTA 7 ay önce Şikayet Et
    Azeri Türkmen Rus ve Katar gazını al ve sat Güzel bir ticaret Aynı zamanda koz olarak kullanılır
    Cevapla
  • Derin 7 ay önce Şikayet Et
    Bence enerji konusunda stratejik güç olabiliriz konumumuz buna müsait. Başka ülkelerden gaz alıp diğer ulkelere satıp bölgede emperyal bir güç kurabiliriz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle