Savaş biter bitmez Türkiye sahada yerini alacak: İlk anlaşma imzalandı
Bakan Bolat, Ukrayna'nın yeniden yapılandırılması için Türk firmalarının sahada olduğunu belirterek, 'Ukrayna ile bir niyet anlaşması imzaladık. Savaş biter bitmez Türk müteahhitlik firmaları hak ettikleri yeri alacaktır.' dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla, Türkiye Müteahhitler Birliğinin (TMB) ev sahipliğinde "Yurt Dışı Müteahhitlik Hizmetleri Ödülleri Töreni" Sheraton Otel'de yapıldı.
Tören, uluslararası inşaat sektörü dergisi ENR'nin, her yıl firmaların ülkeleri dışında gerçekleştirdikleri projelerden elde ettikleri ciroyu esas alarak "Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi Listesi"ne giren firmaların ödüllendirilmesi amacıyla düzenlendi.
Bakan Bolat, törende yaptığı konuşmada, Türk inşaat sektörünün 1972 yılında başlayan yurt dışı serüveninin, aradan geçen 50 yılı aşkın sürede, başarılarla taçlandığını ve inşaat sektörünün hizmetler ihracatında en yetkin ve rekabetçi sektörlerden birisi haline geldiğini söyledi.
"20 YILDA 430 MİLYAR DOLARLIK HACME ULAŞILDI"
Sektörün, hizmetler gelirlerine yaptığı doğrudan katkının yanında, inşaat sektörü malzemeleri ihracatının artırılması, işçi gelirleriyle döviz girdisi sağlanması ve ülkenin dünyadaki imajı konusundaki katkılarının da büyüklüğüne işaret eden Bolat, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bugün Türk inşaat sektörü, bölgesinde lider ve küresel inşaat piyasasında önemli bir aktör konumuna gelmiştir. 2023 yılı Ağustos ayı başı itibarıyla Türk inşaat firmalarının yurt dışında üstlendiği proje sayısı 11 bin 800'e gelmiştir. 133 ülkede toplam 482 milyar dolarlık hacme ulaşmıştır. 1972-2002 yıllarındaki 30 yıllık dönemde Türk firmalarının yurt dışında üstlendikleri iş hacmi 50 milyar dolar iken, son 20 yılda 430 milyar dolarlık müteahhitlik hizmet geliri sağlanmıştır. Yani 30 yılda 50 milyar dolar, 20 yılda 430 milyar dolarlık hacme ulaşmış bulunuyoruz. Son 20 yılda üstlenilen projelerin toplamı, bugüne kadar üstlenilmiş 482 milyar dolarlık proje bedelinin yüzde 93'ünü oluşturmaktadır."
Bolat, Kovid-19 salgını süreci, dünya ekonomisindeki dalgalanmalar, küresel ticaretteki gerilemeler ve Rusya ve Ukrayna çatışmasının yarattığı etkilere değinerek, bunlara rağmen Türk müteahhitlik sektörünün 2021 yılında 30 milyar dolarlık, 2022 yılında yaklaşık 19 milyar dolarlık ihale kazandığını bildirdi.
Müteahhitliğin yanında, mühendislik ve tasarım ayağında da firmaların önemli ilerleme sağladığını belirten Bolat, şunları kaydetti:
"Müşavirlik ve mühendislik firmalarımızın başarısının artması, aslında müteahhitlik firmalarımızın da önünü açacaktır. Türkiye'den de yoğun şekilde inşaat malzemesi ihracatını gerçekleştirmenin de önünü açacak. 2022 yılında yurt dışında toplamda 241 milyon dolar değerinde yeni teknik müşavirlik projesi üstlenmiş bulunuyoruz. Mühendislik ve müşavirlik firmalarımız 1978 yılından bugüne kadar ise 3,1 milyar dolarlık ihale kazandı."
YENİDEN 30 MİLYAR DOLARLIK HEDEFE ULAŞILACAK
Bolat, gelecek dönem hedeflerine de işaret ederken, "İnşallah 2023 yılında da 20 milyar dolarlık yeni proje taahhüdünü kazanmayı ümit ediyoruz. Şu ana kadarki gidişat buna ulaşacağımızı göstermektedir. Önümüzdeki yıllardan itibaren yeniden 30 milyar dolarlık müteahhitlik hizmet ihalesini kazanmayı hedefliyoruz. İnşallah çok yakın zamanda toplamda 500 milyar dolarlık iş hacmini aşacağız." dedi.
Türk inşaat sektörünün yurt dışındaki tanıtımına ilişkin atılan adımlar hakkında da değerlendirmelerde bulunan Bolat, gelecek hafta salı günü müteahhitlerle, davetli olarak Irak'a gideceklerini söyledi. Bolat, bunun yanında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önderlik ettiği Körfez ülkeleri ziyaretiyle yeni kapıların da açıldığını dile getirdi.
Bakan Bolat, gelecek dönemin hem mal, hem de hizmetler ihracatı için çok önemli başarıların müjdecisi olacağını anlatarak, "Ukrayna'nın yeniden yapılandırılması için firmalarımız sahada. Ticaret Bakanlığı olarak Ukrayna'nın Altyapı Bakanlığı ile bir niyet anlaşması imzalamış durumdayız. Savaş biter bitmez orada da Türk müteahhitlik firmaları hak ettikleri yeri alacaktır." ifadesini kullandı.
Türk Eximbank'ın da bu süreçte artırılmış sermayesiyle firmaların hizmetinde olacağını vurgulayan Bolat, "Bu başarıların devam etmesi noktasında Ticaret Bakanlığı olarak tüm gücümüzle yanınızda yer alacağız." dedi.
- ÖDÜLLERİ CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN VERDİ
Törene katılan, 2022 yılına ait "Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi" listelerinde yer alan müteahhitlik ve müşavirlik firmalarının temsilcileri, ödüllerini Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın elinden aldı.
Söz konusu listede yer alan 42 müteahhitlik ile 6 müşavirlik firmasının isimleri ise şöyle:
"Rönesans, Limak, Yapı Merkezi, ENKA, Ant Yapı, Tekfen, Onur Taahhüt, Esta İnşaat, Alarko, TAV Tepe Akfen, Sembol Uluslararası Yatırım, Mapa, Çalık Enerji, Aslan Yapı, Gülermak, Kuzu Toplu Konut, Nurol, Summa Turizm Yatırımcılığı, Eser Taahhüt, Yüksel İnşaat, Makyol İnşaat, İlk İnşaat, Cengiz İnşaat, Kolin İnşaat, Metag İnşaat, GAP İnşaat, Üstay Yapı, MBD İnşaat, Polat Yol Yapı, Dekinsan Grup, Yenigün İnşaat, TEPE İnşaat, Gürbağ İnşaat, IC İçtaş, Feka İnşaat, Özgün Yapı (Bayburt Grup), STFA İnşaat, SMK Ulusal İnşaat, NATA İnşaat, İRİS İnşaat, Zafer Taahhüt İnşaat, Doğuş İnşaat ile NKY Mimarlık Mühendislik, Yüksel Proje, Proyapı Mühendislik ve Müşavirlik, Tekfen Mühendislik, Temelsu Uluslararası Mühendislik Hizmetleri ve Dolsar Mühendislik."
-
Bilir kişi 1 yıl önce Şikayet EtAllah Allah nerden hak etmişler bu türk müteahhitler?? Bal tutan parmağını yalarmış usta geçin bunları yine kendi kesemize çalışacağız biz fırsatçıyız demezlerdeBeğen
-
Muzaffer ardal 1 yıl önce Şikayet EtTürk inşaat sektörü ülkemizin yıllarca lokomotifi olan bir sektörümüz olmuştur bu sektördeki yetişen kaliteli ve nitelik sahibi kadroların yetiştirilmesine önem verilmeli bu konuda milli eğitim bakanlığı sorumluktan kacmamalidir bu sektördeki son jenarasyon iş gucunu yeni yetistirilen kadrolarla devam ettirmek ZORUNDAYİZ T T K BBeğen
-
ZÜLKARNEYN 1 yıl önce Şikayet EtÇok beklersiniz. Kaymağı gine batı yiyecekBeğen
-
Misafir 1 yıl önce Şikayet EtUkrayna-Rusya Savaşı bittiği gün, şeytani Küreselciler Yunanistan üzerinden bize saldıracaklar ve Türk-yunan Savaşı başlayacaktır. Böyle bir savaş boğazları ve Avrupa'nın kapılarını kapatacak, tahıl ve gaz naklini tamamen durduracaktır. Türkiye'ye de kapıları kapatacaklar, ambargo koyacaklar, Türkiye ve Rusya tam olarak kuşatılacaktır. şeytani Küreselcilerin tam olarak istediği de budur.Beğen Toplam 11 beğeni
-
Misafir 1 yıl önce Şikayet EtKüreselciler Tek Dünya Devletini işte böyle kuruyorlar. Ulusal Devletler çökertilecek, güçlü ülkeler parçalanacak, bayraklar inecek, uluslar milletler yokluk ve kıtlık içinde çaresiz bırakılacak... Çin'den çok daha baskıcı dijital Tek Dünya Devleti kurulacak. Hayatta kalabilen insanlar adeta robotlaştırılacak. Siz hala küreselcilikten yana mısınız???!!!Beğen
-
Misafir 1 yıl önce Şikayet EtDiğer taraftan Kuzey Afrika'nın istikrarsızlaştırılması Avrupa'ya Afrika'nın kapılarının da kapatılması anlamına geliyor. Avrupa Afrika'dan da maden, doğalgaz ve petrol alamayacak demektir. SONUÇTA asıl kuşatılan Avrupa olacak. Avrupa ABD'ye muhtaç halde gelecek, gıda ve enerjiye ulaşamayacak, kıtlık ve enflasyon altında ezilip refahını kaybedecek, savaşa ve çöküşe hazır hale gelecek.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Yolcu 1 yıl önce Şikayet EtTam isabet nokta tespitBeğen Toplam 2 beğeni
-
Yiğit 1 yıl önce Şikayet EtSaçmalamakta üstümüze yokBeğen Toplam 2 beğeni
-
Ahmet 1 yıl önce Şikayet EtMüteahhitlikle, inşaatla, betonla kafayı bozmuşsun. Üretim üretim dediğin şey beton üstüne beton koymaksa batsın üretimin. Temel tarım ürünlerini bile ithal eder olmuşuz hala inşaat peşindesin. Böyle bir anlayış, böyle bir zihniyet bugüne kadar gelmemiştir herhalde dünya üzerinde.Beğen Toplam 4 beğeni
-
Arslan 1 yıl önce Şikayet EtSizler neyin kafasını yaşıyorsunuz anlamak zor beton inşaat diyorsun yapılmaz ise kiralar uçar ayrıca hangi proje beton olmadan yapılır mütaitlerimizle yurt dışı projelere bak getirdiği döviz ülkeme sahi sizler ne üretirsiniz boş laf projeniz varmı yokBeğen Toplam 5 beğeni