134 ülke Türkiye'ye 482 milyar dolar ödeyecek! Tercihlerini yaptılar

Türk müteahhitlik sektörü, 1972'den bu yılın temmuz sonuna kadar 134 ülkede 482 milyar dolar değerinde 11 bin 768 projeyi hayata geçirdi. İş üstlenilen alanlara bakıldığında yüzde 13,8'lik payla konut öne çıktı.

GİRİŞ 19.08.2023 14:14 GÜNCELLEME 20.08.2023 13:59
Bu Habere 31 Yorum Yapılmış

Ticaret Bakanlığı verilerinden yapılan derlemeye göre, sektör, 2020'de hedef ülkelerde yaşanan siyasi istikrarsızlıklar, konjonktürel sorunlar ve Kovid-19 salgınının etkilerine rağmen 16,2 milyar dolar değerinde 371 iş üstlendi.

2021'de ise salgının dünya ekonomisinde yarattığı olumsuz etkinin azalmasına paralel olarak Türk firmalarının yurt dışında üstlendiği projelerin toplam bedeli 30,7 milyar dolara çıktı. Bu dönemde üstlenilen proje sayısı 443 olarak kayıtlara geçti.

Yurt dışı müteahhitlik sektörü, geçen yılı da küresel ekonomik sorunlar ve Rusya-Ukrayna Savaşı'nın gölgesinde geçirdi. Bu dönemde sektörün üstlendiği proje sayısı 492, toplam proje bedeli 19,1 milyar dolar oldu. Geçen yıl üstlenilen projelerin ortalama bedeli 38,8 milyon dolar olarak hesaplandı.

482 MİLYAR DOLAR ÖDEDİLER

Sektör, bu yılın ocak-temmuz döneminde ise 120 proje üstlendi. Bu dönemde üstlenilen projelerin bedeli 8 milyar 933 milyon 299 bin dolar olarak kayıtlara geçti. Yılın ilk 7 ayında üstlenilen projelerin ortalama bedeli ise 74,4 milyon dolar olarak hesaplandı.

Yurt dışı müteahhitlik sektörü, 1972'den bu yılın temmuz ayı sonuna kadar ise 134 ülkede 482 milyar dolar değerinde 11 bin 768 proje üstlendi.

ORTA DOĞU ÜLKELERİ DİKKATİ ÇEKİYOR

Müteahhitlik firmalarınca 1972 yılından bugüne kadar yurt dışında üstlenilen projelerin ülkelere göre dağılımında Rusya yüzde 20,3'lük payla ilk sırada yer aldı. Söz konusu ülkede bugüne kadar 97,9 milyar dolarlık proje hayata geçirildi.

Rusya'yı yüzde 10,6'lık payla Türkmenistan takip ederken üstlenilen projelerin tutarı 50,8 milyar dolar oldu. Irak yüzde 6,9'luk pay ve üstlenilen 33,2 milyar dolarlık projeyle üçüncü sırada yer aldı. Bu ülkeleri, 30,2 milyar dolarlık projeyle Libya ve 27,9 milyar dolarlık projeyle Kazakistan izledi.

Sektörün daha fazla pay almak için odaklandığı Suudi Arabistan pazarı da yüzde 5,2'lik pay ve 25,1 milyar dolarlık proje bedeliyle öne çıktı. Katar'da bu dönemde 19,9 milyar dolarlık, Birleşik Arap Emirlikleri'nde ise 12,5 milyar dolarlık proje üstlenildi.

Türk müteahhitler, bugüne kadar yurt dışında 34,7 milyar dolarlık ticaret merkezi ve 30,7 milyar dolarlık havalimanı projesi gerçekleştirdi.

ÖDÜLLER VERİLECEK

Öte yandan, uluslararası sektör dergisi Engineering News Record (ENR) tarafından açıklanan "Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhitlik Firması Listesi"nde Türkiye ikinci sırada yer alıyor.

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), "Yurt Dışı Müteahhitlik Hizmetleri Ödülleri Töreni"ni 22 Ağustos Salı günü düzenleyecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın katılmasının beklendiği törende, listeye giren Türk müteahhitlik firmalarına ödülleri verilecek.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 31
  • Vatandaş 8 ay önce Şikayet Et
    Peki madem bu paralar var da gariban memur emekli işçiye gelince neden ülke batıyor bitiyor maaşının alım gücünü korunmasını isteyen öğretmen polis doktor vatan haini gibi davraniliyor zenginden biraz alıp garibana verin o zaman
    Cevapla
  • Vatandas2 8 ay önce Şikayet Et
    Bu paranin hepsini karmi sanirsin kar orani % 20 dir kimisi zarar etmistir kimisi kar ve bunuda sirketler alir devlet ancak sirketin resmi olarak gosterdigi miktarin vergisini alir oda resmi gosterirse tabi ve iscinin turkiyeye getirecegi para piyasa canlanir baska birsey yoktur
    Cevapla
  • Can 8 ay önce Şikayet Et
    Ülkeye bir faydası varmı. Hayır şahıs zenginliği topluma hala zorluk icinde
    Cevapla
  • Mukim 8 ay önce Şikayet Et
    Şu rakamları kullanarak vatandaşı enayi yerine koymaktan ne zaman vazgeçeceksiniz?
    Cevapla
  • Burcu 8 ay önce Şikayet Et
    Vatandas bunlarla avunuyor işte
    Cevapla
  • M.ş 8 ay önce Şikayet Et
    O müteahhit firmalarından biri ile çalışıyorum,bunlar üstlendiği işlerden para kazanmıyorlar,işçilerin alın terinden para kazanıyorlar,özellik rönesans holding gibi rusyada iş yapan firmalar şantiyelerinde rezillik sefalet diz boyu
    Cevapla
  • MASK 8 ay önce Şikayet Et
    Bize kârı ne hiç bişe müteahhitler kazanıyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle