Bakan Mehmet Şimşek'ten özel bankalara çağrı: Artık geride kalmalı

Bankalara çağrı yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Özel bankaların sadece tüketici kredilerine odaklandığı dönem artık geride kalmalı. Artık reel sektörü desteklemek esas vazifemizdir." ifadelerini kullandı.

GİRİŞ 17.08.2023 11:48 GÜNCELLEME 17.08.2023 20:02
Bu Habere 82 Yorum Yapılmış

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Bankalar Birliği 66. Genel Kurulu'nda konuştu.

Konuşmasında ekonomiye yönelik önemli mesajlar veren Şimşek, ekonomide yeniden dengelenme ihtiyacı olduğunu belirten para politikasında sadeleşme ve sıkılaşma adımlarının süreceğini söyledi.

Bankalara çağrı yapan Şimşek, "Özel bankaların sadece tüketici kredilerine odaklandığı dönem artık geride kalmalı. Artık reel sektörü desteklemek esas vazifemizdir." diye konuştu.

Mehmet Şimşek

Şimşek'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

2024'te finansal koşullar daha destekleyici olabilir.  Yüzde 4,5 seviyesinde bir büyüme bekliyoruz. Politikalarımız uluslararası normlara uygun olacak. Para, maliye ve kredi politikalarımızı hedeflerimizi sağlayacak şekilde oluşturuyoruz, şekillendiriyoruz. Sadeleşme ve sıkılaşma adımları devam edecektir. Seçim sonrası azalan siyasi belirsizlik, para ve maliye politikasında attığımız adımlar Türkiye ekonomisine ilişkin beklentileri olumlu etkilemeye başlamıştır.

RİSK PRİMİ GERİLEDİ KAYNAK BULMANIN ÖNÜ AÇILDI

Ülkemizin risk primi 700 baz seviyesinden 400 baz seviyesine gerilemiştir, bu daha makul maliyetlerle kaynak bulmasının önünü açmıştır. Ülkemizin eurobond tahvil faizlerinde 100 baz puan üzerinde düşüş olmuştur. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye'ye ilişkin olumlu perspektif sunmaya başladılar. Tüm bu gelişmeler yurt dışı finansmana erişimi kolaylaştırırken maliyeti de azaltmıştır.

"EKONOMİDE YENİDEN DENGELENME İHTİYACI ÇOK AÇIK"

Bankacılık sektörümüz yüksek aktif kalitesi, güçlü sermaye yapısı ile sağlıklı bir görünüme sahip. Sermaye piyasalarımıza fon akışı başladı. Finansal istikrarı daha da güçlendireceğiz. Bankacılık sektörünü tedirgin eden negatif faiz marjı dönemi de büyük ölçüde geri kalmıştır. Karbon piyasası kuracağız. TCMB ürünlerinin katılım finansa uyumunu sağlayacağız. Katılım esaslı sigortacılığın gelişmesi için ilave adımlar atacağız. Sermaye piyasalarını derinleştireceğiz. Ekonomide yeniden dengelenme ihtiyacı çok açık.

"REEL SEKTÖRÜ DESTEKLEMEK ESAS VAZİFEMİZ"

Bankacılık sektörünün reel ekonomiyi desteklemek için önümüzdeki dönemde yurt dışı finansman fırsatlarını daha güçlü değerlendirmesini bekliyoruz. Sektörden beklentimiz bu. İç talepte bir dengelenme ihtiyacı var. Bankalardan cari açığın iyileşmesi, dezenflasyon sürecinin başarısı için programa uygun hareket etmelerini istiyoruz. Özel bankaların sadece tüketici kredilerine odaklandığı dönemler geride kalmalı. Kısa vadeli önceliğimiz finansal istikrarın tesisi ve öngörülebilirliğin artırılması. Reel sektörü desteklemek esas vazifemizdir. Reel sektörün finansmana kesintisiz erişimi olmazsa olmazlardandır.

TOBB toplantısında ortak noktalardan birisi finansmana erişim konusuydu. Bankacılık sektörümüzün özellikle yatırım, istihdam, üretim, ihracat gibi çok güçlü destekleri olmuştur, önümüzdeki dönemde daha seçici bir şekilde cari açığı azaltacak, enflasyonu kontrol altına alacak, bizim politikalarla uyumlu bir şekilde büyümelerini arzuluyoruz. Maliye ve para politikaları eşgüdüm içerisinde olacak.

Bankacılık sektörümüz ülkemizin büyümesini güçlü bir şekilde desteklemiştir, bu şekilde yolumuza devam edeceğiz. Fiyat istikrarı ve sürdürülebilir yüksek büyümeyi hedeflediğimiz dönemde bankacılık sektörünün önümüzdeki dönemde de bu sorumlulukla önemli katkılar sağlayacağına ilişkin en ufak şüphemiz bulunmamaktadır.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 82
  • Vatandaş 8 ay önce Şikayet Et
    Faizler tekrar indirilmeli, faizden medet beklemeyin
    Cevapla
  • @Vatadaş 8 ay önce Şikayet Et
    Önce Faizler kademeli olrak artırılır Enflasyon kontrol altına alınır Enflasyon düşer sonra faizler yeniden düşüşe geçirilr indirilir sistemin kuralı budur! Kapiş!
    Cevapla
  • Bitlisli hüseyin 8 ay önce Şikayet Et
    Şu elektrigi haramzade cengiz holdingten alsanız çok seviniriz
    Cevapla
  • Bitlisli hüseyin 8 ay önce Şikayet Et
    Arkadaşlar üretim olmadiktan sonra devletin fabrikaları tekrar devlet eliyle işlenmedikten sonra bir beklentim yok
    Cevapla
  • Misafir 8 ay önce Şikayet Et
    ülkede her yerde adalet olmadıktan sonra ne yapsan boş
    Cevapla
  • Çelik Çin isyanı 8 ay önce Şikayet Et
    Bloomberght haberi= Çelikçinin Çin isyanı: Sürdürülebilir değil Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan "Bizim piyasamızda Çin Halk Cumhuriyeti’nden gerçekleşen ithalat, bu yılın ilk 6 ayında 2021 yılındaki rakamı 4,5 kat geride bırakmış durumda Dinsiz çinlileri zengin etmeye devam kendimiz fakirleşmeyi devam T.C. yeterli ve fazlasıyla çelik üretimi var!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle