Dolandırıcılar pes dedirtti: Merkez Bankası ve Selçuk Bayraktar'ı da alet ettiler!
Ünlü isimler ve medya kuruluşlarının isimleri kullanılarak Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı adına bazı sosyal medya hesapları ve internet siteleri tarafından hisselerinin satışa çıkarıldığı yönünde sahte paylaşımlar yapılmaya başlandı.

Son dönemde Borsa yaşanan hareketliliği gözüne kestiren dolandırıcılar Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'dan, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç, Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, işadamı Rahmi Koç'un yanı sıra TRT ve Haber7 gibi Türkiye'nin önde gelen medya kuruluşlarına kadar birçok isim üzerinden yapılan dolandırıcılık yöntemi son yılların en büyük vurgununa dönüşmek üzere.
ÜNLÜ İSİMLERİ KULLANARAK SAHTE HİSSE SATIŞI
Vurguncuların son hedefi, halka arzların hızlandığı ve 2022'de dünyada en fazla kazandıran borsası olan Borsa İstanbul'u üzerinden ünlü isimleri ve medya şirketlerini kullanarak sahte hisse satışı oldu.
- Sahte internet siteleri ve Youtube, Instagram gibi birçok sosyal medya hesabı üzerinden verilen reklamlarda bu isimlerin ağzından "Türkiye'nin büyüyen projelerine yatırım yapın ve kazanın" çağrısı yapılıyor.
MERKEZ BANKASI DA ALET EDİLDİ
Ömer Koç üzerinden yapılan sahte haber, TRT Haber'de yayınlanmış gibi gösteriliyor ve şu ifadeler kullanılıyor:
"Ömer Koç, Tüpraş Platformu'nun açılışını duyurarak önemli bir açıklama yaptı. Bu platform herkese şirket hisseleri ile petrol ve gaz kaynaklarından kâr etme imkânı sağlıyor. Her vatandaş aylık 20 bin TL'den fazla kazanma imkânına sahip. Finansal piyasaların dalgalanmasına ve ekonomik belirsizliğe rağmen Tüpraş size çok kazandıracak. "
Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan'ın kullanıldığı reklamda da Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın hisselerine yatırım yapılması çağrısı yapılarak, bir link veriliyor.
Sahte hesaplarda Erkan, TRT Haber canlı yayınında açıklama yapmış gösteriliyor. Sahte röportaja önce Türkiye'nin Karadeniz'de bulduğu doğalgazla başlıyor. Ardından da ekrana Erkan getirilerek ağzından ifadeler yansıtılıyor. Erkan, sahte röportajda vatandaşları Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na yatırım yapmaya davet ediyor. Sahte reklamların hepsi ise dolandırıcıların ağ kurduğu sitelere ait. Linki tıklayarak Türkiye Petrolleri'ne yatırım yapmak isteyenler ağa takılıyor.
Selçuk Bayraktar'ın kullanıldığı reklamlarda da projelerine yatırım yapmanın artık mümkün olduğu vurgusu yapılarak vatandaşlar kandırılmaya çalışıyor.
TPAO DAHA ÖNCE UYARMIŞTI
Konuya ilişkin geçtiğimiz aylarda TPAO'dan yapılan açıklamada, vatandaşlar uyarılarak hisse satışının söz konusu olmadığı ve dolandırıcılık faaliyeti yürüten kişiler hakkında yasal işlem başlatıldığı açıklanmıştı.
TPAO'dan yapılan açıklamada şöyle denilmişti:
"Bazı internet siteleri ve sosyal medya hesapları üzerinden 'yatırım fırsatı' adı altında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) hisselerinin satışa çıkarıldığı yönünde gerçeği yansıtmayan dolandırıcılık girişimlerinden bulunulmaktadır. Söz konusu yasa dışı girişimlerde Genel Müdürümüz Sayın Melih Han Bilgin'in fotoğraflarının yanı sıra Ortaklığımızın logosu ve görselleri kullanılarak gerçek algısı yaratılmaya çalışılmıştır. Kurumumuz yüzde yüz kamu sermayeli bir Kamu İktisadi Teşebbüsüdür. Halka açık bir şirket olmadığından, herhangi bir hisse satışı söz konusu değildir.
Bahse konu hesaplar ve internet sitelerine karşı gerekli yasal işlemler Ortaklığımız tarafından başlatılmış olup, vatandaşlarımızın bu tür gerçek dışı duyurulara ve dolandırıcılık girişimlerine karşı dikkatli olmaları gerekmektedir"
-
Orhan Şengül 1 ay önce Şikayet EtBu reklamları yayınlayan Youtube' a neden yaptırım uygulanmıyor, bu apaçık suç ortaklığı değil mi? Dolandırıcı reklamını yayınlatıyor, Youtube reklam birimi personeli reklam gelirinin peşinde, bunun dolandırma maksatlı olduğunu bile bile yayınlıyor. Hangi yasa bu platformu koruyor?Beğen
-
Misafir 3 ay önce Şikayet EtO YouTube veya Instagramin arkasindaki olan sirketler alsinda yalan ve dolandirici olanlar.Beğen
-
ahmet 3 ay önce Şikayet Ettespit tamam da ne önlem alınmış...Beğen Toplam 1 beğeni
-
Mehmet 3 ay önce Şikayet EtBuradan gözüken şu ki halk ile yetkililer ayrı mecrada takılıyor. Birçok yoruma baktığımda ki bende aynı yorumda bulunmuştum. Bu ilanlar uzun zamandır sosyal medyada var. Eminim ki haberi yapan gazeteci arkadaşa da çıkmıştır bunlar.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Misafir 3 ay önce Şikayet EtValla ben bir yıldır görüyorum reklamı şikayet ediyorum "yanıltıcı ve dolandırma amaçlı" diye sosyal medya platformu bir dahaki sefer yeniden gösteriyor. Sanki bilinçli bir ortak soygun gibi.Beğen Toplam 2 beğeni