Fişte KDV oyununa 415 milyon TL ceza! Bakan Şimşek kayıtsız kalmamıştı

Hazine ve Maliye Bakanlığı 2023’ün başından bu yana yaptığı denetimlerde, düşük KDV uygulaması, kira gelirlerinin eksik beyanı gibi hususlarda 415 milyon TL ceza kesti.

GİRİŞ 02.08.2023 10:15 GÜNCELLEME 02.08.2023 15:23
Bu Habere 241 Yorum Yapılmış

KDV’nin yükselmesiyle birlikte esnafların fişteki KDV oyunları da arttı. Geçtiğimiz günlerde bir vatandaş, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, gittiği iki lokantada farklı oranda KDV alındığını duyurmuştu. Hazine ve Maliye Bakanlığı ekiplerinin yaptığı denetimlerde, özellikle yiyecek içecek sektörü başta olmak üzere hizmet işletmelerinde düşük KDV oranları uygulaması, kira gelirlerinin eksik beyanı gibi birçok hususta tespitler yaptı.

235 BİN MÜKELLEF DENETLENDİ

Düzenli olarak denetimlerini sürdüren Gelir İdaresi Başkanlığı ekipleri birçok sektördeki iş yerlerini ziyaret etti. 2023 yılında yaklaşık 235 bin mükellef nezdinde yapılan denetimlerde yaklaşık 415 milyon TL usulsüzlük/özel usulsüzlük cezası kesildi. Ekipler anlık baskın şeklinde denetimlere de çıkarken, özellikle 189 ihbar hattına yapılan şikayetlere anında müdahale edildiği, hızlı bir şekilde uzmanların gönderildiği belirtildi.

ALO 189’U ARAMALARI GEREKİR

KDV kaçakçılığına karşı vatandaşın dikkatli olması gerektiğini belirten Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, “KDV oranını düşük yazmış ise, devlete vereceği vergiyi eksik verecektir. Burada gelir İdaresi Başkanlığı’nın gerekli yaptırımı uygulaması lazım. Vatandaşlar böyle bir durumla karşılaştığında Alo 189’a şikayette bulunabilirler. İlgili belediyenin zabıta müdürlüğünü de şikayet etme hakları vardır” diye konuştu.

BAKAN ŞİMŞEK DUYARSIZ KALMAMIŞTI

Sosyal medyada bir vatandaş, iki farklı işletmeyi karşılaştırıp bir işletmenin yiyecek satışına düşük KDV ödemek için içecek üzerinden fiş kestiğini belirtmişti.

Kısa süre içerisinde 3 milyondan fazla görüntülenen paylaşıma Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de ilgisiz kalmamış ve paylaşımı alıntılayarak, "Hassasiyetiniz için teşekkür ederim. Bu ve benzeri hususları Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ilgili birimleri takip edecektir" yazmıştı.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 241
  • Erdal 8 ay önce Şikayet Et
    Vergi sisteminin değiştirilmesi lazım, kazanç üzerinden değil servet üzerinden vergi verilmeli bu konuyu bütün vatandaşlarımız dillendirmeli
    Cevapla
  • Ali 8 ay önce Şikayet Et
    Yanlış yapan lokantanın ismi ilginç Hacı Baba!!!
    Cevapla
  • Deli 8 ay önce Şikayet Et
    Esnafın %7 lik haksız kazancını dillediriyorsunuzda içecek firmalarının %19 kazancını neden sölemiyorsunuz? Su haricinde bütün içeceklerin kdv si neden %20 değil bence bunu açıklayın.
    Cevapla
  • Mtn 8 ay önce Şikayet Et
    Sorunu böyle vergi cezaları ile mi çözecek?
    Cevapla
  • tepki 8 ay önce Şikayet Et
    iki degisik vergi olacak o zaman sorun az olur yuz de bir vergi mi olur orda en az yuz de on olacak yada 15 digeri ise yuz de 25 olacak halkin yarisi pis zengin hic olmaz ise vergini al almadigi zaman sanki ucuz mu satacaklar yine pahali satilir hic olmaz ise adam gibi vergi sistemi koy secim zamani kimse oymasin vergi ile durmadan
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle