TCMB, 3 ayda 132 ton altın sattı

Merkez bankaları 2022 yılı boyunca rekor alımlar gerçekleştirdi. Dünya Altın Konseyi’nin raporuna göre, zayıflayan taleplere rağmen alımlar fiyatları destekledi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ikinci çeyrekte 132 tonluk altın sattı.

TCMB, 3 ayda 132 ton altın sattı
TCMB, 3 ayda 132 ton altın sattı
GİRİŞ 01.08.2023 12:58 GÜNCELLEME 01.08.2023 12:59
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Dünya Altın Konseyi (WGC) merkez bankalarının altın alımlarına yönelik verileri paylaştı. Buna göre altın taleplerindeki gerilemeye rağmen fiyatlar destelenmeye devam etti. Bu dönemde geçtiğimiz yıl rekor seviyelerde altın alan Türkiye 132 ton altın sattı.

TOPLAM TALEP YÜZDE 2 DÜŞTÜ

Merkez bankalarının altın alımları yılın ikinci çeyreğinde geriledi. Buna rağmen sağlıklı yatırım ve dayanıklı mücevher talebiyle beraber altın fiyatları desteklendi. İkinci çeyrekte, toplam altın talebi yıllık yüzde 2 düşerek 921 ton oldu. Ancak tezgâh üstü piyasa ve stok akışları dahil edildiğinde, toplam talep yıllık yüzde 7 artışla 1.255 ton olarak gerçekleşti.

TÜRKİYE’DE ENFLASYON ALTINA TALEBİ DESTEKLEDİ

Bloomberg’te yer alan haberde aktarılan bilgilere göre; merkez bankalarının net alımları ikinci çeyrekte yüzde 64 düşüşle 103 tona geriledi. Bu durum talebi bir yıldan fazla bir sürenin en düşük seviyesine çekti. Bunun temel nedeni olarak ithalatın kısıtlanması sonrası yerel piyasasına 132 ton altın sağlayan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın büyük satışları gösteriliyor.

Dünya Altın Konseyi’nin raporunda, ülkedeki yüksek enflasyon ve seçimler nedeniyle oluşan istikrarsızlık endişelerinin bu yıl altın için tüketici talebinin tırmanmasına neden olduğu belirtildi. Özellikle Türkiye ve Çin’de altın fiyatlarının yerel para birimi cinsinden daha hızlı değer kazandığı, bununda talebe yansıdığı ifade edildi.

ALTIN ARZI REKOR SEVİYEDE

Raporda yer alan bilgilere göre; altın sadece fiyatlarında değil, arzında da rekor seviyeler gözlendi. Toplam altın arzı, tüm segmentlerdeki büyümeyle birlikte yıllık yüzde 7 artarak 1.255 tona ulaştı. Bununla beraber maden üretimi de 1.781 tonla rekor seviyeye ulaştı.

TALEPTE YÜZDE 6 DÜŞÜŞ

Merkez bankalarının altın alımı ilk yarıda 387 tonla rekor seviyeye ulaştı. Merkez bankalarının altın taleplerinde ikinci çeyrekte görülen yavaşlama, güçlü birinci çeyrek talebiyle birleşince, yılın ilk yarısında rekor kıran bir talep seviyesinin ortaya çıkmasına yol açtı.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 3
  • Sahici 8 ay önce Şikayet Et
    Kasada duran altının bir faydası olmazdı zaten. Para çevrilip değerlendirilmesi doğru bir karar.
    Cevapla
  • kara 8 ay önce Şikayet Et
    Kredi kartı taksitlerinin yeniden 12 aya çıkarılması lazım. 3 ay taksit vatandaşın işini görmüyor.
    Cevapla
  • Vatandaş 8 ay önce Şikayet Et
    Kart gecikme faizlerini geri indirin, borçlar katlanacak faize çalışacaz,
    Cevapla