İstanbul'da büyük telaş! Ev sahipleri kaçış yolu arıyor

Kira artışlarının nedenlerinden biri olan boş evlere ek vergi getirileceğinin açıklanmasıyla ev sahipleri yeni 'formül' aramaya başladı. Sektör temsilcileri, evi dolu göstermek isteyenlerin sahte sözleşmeler yapabileceği konusunda uyarıyor.

GİRİŞ 26.07.2023 11:14 GÜNCELLEME 26.07.2023 11:28
Bu Habere 425 Yorum Yapılmış

Son yıllarda milyonlarca vatandaşı mağdur eden kira krizi, hükumetin gündem maddelerinden biri. Geçen yıl kira artışına yüzde 25 sınırı geldi, süre bu yıl da uzatıldı. Ancak, sınırlama sorunu çözmedi.

Hürriyet'in haberine göre kira artışını makul bulmayan ev sahipleri farklı yolları seçti. Özellikle İstanbul'da Kimi evini satışa çıkardı, kimi istediği zammı yapamayacağı için boş evi yüksek fiyatla kiraya verdi, kimi ise evini boş tutmayı tercih etti.

Konut üretimi düşükken, bir de evini boş bırakanlar artınca arz sorunu büyüdü. Hükumet şimdi bu boş evleri gündemine aldı. Dünyada birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de boş evlerden vergi alınması planlanıyor. Hedef, bu yolla kiralık konut sayısında artışı sağlamak.

SAHTE SÖZLEŞMEYE KARŞI UYARI YAPILDI

Önümüzdeki dönemde satılık konut sayısında artış bekleyen sektör temsilcileri, sahte sözleşmeler yapılacağı konusunda da uyarıda bulundu.

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan, son aylarda birçok ev sahibinin özellikle evini boş tutmak istediğini belirtirken bunun nedenini şöyle açıkladı:

“Kira artışına yüzde 25 sınırının getirilmesi, artan anlaşmazlıklar nedeniyle açılan tespit ve tahliye davalarının uzun yıllar sürmesi mülk sahiplerini bu yola itti. Son günlerde evini satışa çıkarmak isteyenler arttı ve bu artışın sürmesini bekliyoruz.”

Kira krizinin bu yolla çözülemeyeceğini belirten Akdoğan, “Evi boş tutamazsın denildiğinde ev sahibi bir yolunu bulur. Bir akrabası, tanıdığı ile sözleşme yapar ve sahte sözleşmeler patlar. Cezalandırma sistemi üzerinden gitmek yerine alternatif çözümlere odaklanmalıyız. Mesela nasıl kamu sosyal konutta sübvansiyon yapıyor ya da kamu bankaları üzerinden kredi faizini düşürerek vatandaşa imkân tanıyorsa, kirada da bu olabilir. Kamu kurumu, tespit edilen boş evleri ev sahiplerinden kendi kiralar, ulaşılabilir fiyatla ihtiyaç sahibine kiraya verir. Elbette kira krizine asıl çözüm üretim. Ama onun için gerekli olan iki-üç yıllık süreçte bu tip yollar denenebilir” dedi.

KAYNAK: HÜRRİYET
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 425
  • halk 2 9 ay önce Şikayet Et
    devlet kurumlarının lojmanlarında 2000 3000 tl gibi komik rakamlara oturanlar var amenna. aynı semtte 100 metre yandaki özel bina 25000 tl den aşağı değil. gerekirse devlet boş evleri kendi kiralasın vatandaşa. barınma ihtiyacı temel ihtiyaçtır. serbest piyasa diyip işin işinden çıkmakla vergi yükseltmekle olmaz. devletin bizzat olaya el atması lazım. yoksa büyükşehirlerde kimse barınamz
    Cevapla
  • seyfo karadenizli 9 ay önce Şikayet Et
    Ayne katılıyorum
    Cevapla
  • kerem 9 ay önce Şikayet Et
    kiraları fahiş fiyattan kiraya verenler inşallah ilaç paranız olur.. asgai alan insanların parası nasıl boğazınızdan geçiyor
    Cevapla
  • sadece ali 9 ay önce Şikayet Et
    amin
    Cevapla
  • VATAN SEVDALISI 9 ay önce Şikayet Et
    inşallah ders alırlar
    Cevapla
  • ne verecem 9 ay önce Şikayet Et
    hiç vermiyoruz kafamız rahat
    Cevapla
  • şimdi ne olacak 9 ay önce Şikayet Et
    Seçimde cevabını hezimetle alacaklar öyle görünüyor,
    Cevapla
  • ziyaaa 9 ay önce Şikayet Et
    ne saçmalıyorsun
    Cevapla
  • a t 9 ay önce Şikayet Et
    3-4 milyona kiraya vermek için ev alınırmı diyenler var alınır ev zaten durduğu yerde aldığın gün değer kazanmaya başlıyor kirada pastanın üstündeki çilek oluyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle