Erdoğan'ın ziyareti sonrası Türk ürünlerine izin çıktı

Siyasi ilişkilerdeki gerilemeyle birlikte Türkiye’den gıda ithalatını kısıtlayan S. Arabistan, işletmelerdeki denetimler ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son ziyaretinin ardından Türkiye’den bal, kırmızı et ve süt ürünlerine ihracat vizesi verdi

GİRİŞ 23.07.2023 13:59 GÜNCELLEME 23.07.2023 14:27
Bu Habere 207 Yorum Yapılmış

Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki siyasi ilişkilerdeki olumlu seyir, ekonomik alanda da meyvelerini vermeye başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suudi Arabistan ziyaretinin hemen ardından ilk somut adım hayvansal mamuller sektöründe geldi. Suudi Arabistan Türkiye’den süt ürünleri, kırmızı et ve bal ithalatının yolunu açtı.

TÜRKİYE’DEKİ İŞLETMELERDE İNCELEMELERDE BULUNDULAR

14-25 Kasım 2022 tarihleri arasında Suudi Arabistan Gıda ve İlaç İdaresi’ni (SFDA) temsilen Türkiye’yi ziyaret eden heyet, süt ürünleri sektöründe 5, koyun etinde 4, işlenmiş koyun eti sektöründe 3, sığır eti sektöründe 6 ve bal sektöründe 2 toplamda 18 firmaya Suudi Arabistan’a ihracat vizesi verdi.

Türkiye ile Suudi Arabistan arasında siyasi ilişkilerin yolunda gittiği 2020 yılı öncesinde bu ülkeye 100 milyon dolara varan su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatı yaptıklarını aktaran Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, iki ülke arasındaki siyasi yakınlaşma sonrasında önce 100 milyon dolarlık ihracat hacmine ulaşmayı, sonrasında geçmeyi hedeflediklerini dile getirdi.

"SUUDİ ARABİSTAN'IN PROTEİN İHTİYACINI TÜRK İHRACATÇILARI KARŞILAYACAK"

Türk su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörünün 2022 yılında ihracatta 4 milyar doları aştığı bilgisini veren Kızıltan, “Türkiye hayvansal mamuller üretiminde güçlü bir ülke, Suudi Arabistan ise alım gücü yüksek gıda ithalatçısı bir ülke. Suudi Arabistan’ın protein ihtiyacını Türk ihracatçıları karşılayacak” diye konuştu.

Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki siyasi yakınlaşma 2023 yılının ilk yarısında ihracat rakamlarına da yansıdı. Türkiye, 2022 yılının ilk yarısında Suudi Arabistan’a 131 milyon dolarlık ihracat yapmışken, 2023 yılının ocak – haziran döneminde yüzde 747,5’lik artışla 1 milyar 113 milyon dolara ulaştı.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 207
  • VATAN 9 ay önce Şikayet Et
    yine zam gelecek
    Cevapla
  • Dumrul 9 ay önce Şikayet Et
    Reis devasa mandıralar kurulsun ben 1litre sütü 50 tl ye alırsam ben ak partiyi ihraç ederim bileeesin yeter artık...
    Cevapla
  • Kamil 9 ay önce Şikayet Et
    Türkiye'nin Şili ve Bolivya ilişkileri çok iyidir . En iyi cins Lama , Alpaka ve Vikuna türlerini ithal edip , aşılamalı , Torosların yüksek platolarında tel örgüyle çevrilmiş , üretme çiftliklerinde çoğaltılmalıdırlar . Genetik Islah üzerinde çalışan Bilim Adamlarımız et ve yün kalitesini artıracak çalışma yapmalıdırlar . Endüstriyel tesisler planlanıp , projelendirilmelidir .
    Cevapla
  • Circassian55 9 ay önce Şikayet Et
    bir garip ülke, kendi halkını besleyemiyor , dışarıya gıda satma peşinde, ukraynadan 12,5 milyon ton buğday aldı ama hala makarna fiyatına bile el değmiyor, avrupalıya caka satıp gümrük birliğine giriyor ve ben sanayi ülkesiyim diyor benden sanayi ürünü alacaksın diyor, avrupa da öyleyse sen de benden tarım ürünü alacaksın diyor...avrupanın samanını ithal ediyor... herşey tüccar için.
    Cevapla
  • Netitrebet 9 ay önce Şikayet Et
    1. ci sınıf kaliteli makarna Kooperatiflerde 8 TL. Boş bilgilerle Klavye başında ömür tüketeceğine, çarşıya in ve biraz araştır.
    Cevapla
  • Misafir 9 ay önce Şikayet Et
    Et ve süt ülkemine yetmiyor ki
    Cevapla
  • Netitrebet 9 ay önce Şikayet Et
    %3 yağlı ve kaliteli süt Kooperatiflerde haftalardır 16.25 TL. istediğiniz kadar alabiliyorsunuz. Bence yetiyor ülkeme. Sen ne dersin?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle