TMO, tarihinin en yüksek alım dönemini yaşıyor

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, önceki gün 212 bin ton ürünle rekor alım yapıldığını belirterek, Türkiye genelinde hasadın başlamasından bugüne kadar 4 milyon 450 bin ton ürünün TMO depolarına girdiğini söyledi.

GİRİŞ 23.07.2023 12:21 GÜNCELLEME 23.07.2023 15:02
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, ülke genelinde hasat sezonunun yarısının tamamlandığını dile getirdi.

Alım kampanyasının yoğun geçtiği günlerde Konya'yı ziyaret ederek yerinde incelemelerde bulunduğunu anlatan Güldal, "2023 yılı bereketli, mahsulün olduğu bir yılda TMO, tarihinin en yüksek alım dönemini yaşıyor. Türkiye genelinde günlük 200 bin tonun üzerinde ürünü TMO depolarına koyabiliyoruz. Konya için baktığımızda da günlük aşağı yukarı 50 bin ton civarında. Türkiye genelinin 4'te 1'ini Konya'dan alıyoruz. Konya'da 82 alım noktası var" diye konuştu.

Geçmiş yıllarda günlük en fazla 110-120 bin ton aralığında alım yapıldığını vurgulayan Güldal, "Önceki gün 212 bin ton ürünle rekor alım yapmış olduk. TMO, Türkiye genelinde hasadın başladığı günden bugüne kadar da 4 milyon 450 bin ton ürünü almış ve depolarına koymuş durumda. Ayrıca üreticinin 4 milyon 800 bin tonluk mahsulü satış için randevu sisteminde tanımlanmış durumda. 335 bin üretici, 4,8 milyon ton mahsulü vermek üzere randevu almış durumda" değerlendirmesini yaptı.

"10 milyon ton civarında bir ürünün TMO'ya gelebileceğini düşünüyoruz"

Güldal, randevu sistemini sürekli genişlettiklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Depolarımızı ilave ettikçe, açık yığın sahalarımızı belirledikçe yeni randevular oluşturuyor ve kampanyamızı genişletiyoruz. Tabii bu ileri tarihlere, haftalara da sarkıyor ama hiçbir zaman depomuzun dolduğu veya alamama gibi bir problem söz konusu olmayacak. Üreticimiz ürünlerini teslim edebilecek. Bu noktada telaş etmelerine gerek yok. Tonaj sınırı koymamız söz konusu değil ama şu anda bize teslim edilenlerle randevu bekleyenler ve bundan sonra muhtemel hasat dönemi başlayan yerler var. Buralarda da gelecek randevuları ve talepleri dikkate aldığımızda 10 milyon ton civarında bir ürünün TMO'ya gelebileceğini düşünüyoruz. Şu anda zaten 10 milyon tonluk bir depolama kapasitesini belirlemiş, planlamış durumdayız. Bunu süratle 3 milyon ton daha üzerine çıkarma kabiliyetimiz var."

"TMO'nun üzerindeki alım baskısı bir miktar daha hafiflemiş olacak"

Son bir haftadır piyasalarda hububatta fiyatların yukarı yönlü olduğunu aktaran Güldal, "Artık ticaret erbabı, tüccar ve sanayici de borsalardan ve üreticiden yoğun bir şekilde ürün almaya başladı. Önümüzdeki günlerde bu süreç daha da artacak. TMO'nun üzerindeki alım baskısı bir miktar daha özel sektörün alımıyla hafiflemiş olacak diye değerlendiriyorum" ifadesini kullandı.

Güldal, Kurban Bayramı'nın ikinci gününden itibaren hafta sonu tatil yapmadan çalıştıklarını belirterek, "TMO personeli sahada çok ciddi bir performansla alım yapıyor. Günlük 14-15 saatlik bir çalışmayla performans gösteriyorlar. Üreticimizin ürünlerinin karşılık bulması, alıma girmesi için gayret gösteriyoruz" dedi.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 11
  • Fatih 9 ay önce Şikayet Et
    Haber 7 TMO mahsülleri hakkında doğru haber yazıyor, bazı şarlatan medya nüsbete kağıt güya haber yayıncıları TMO mahsül almadığını ve uzun sıraya koyduğunu yazıyor yada mağdur ediyor yazıyorlar. Neden bu şarlantaların yalan haberkerine ceza verilmiyor.
    Cevapla
  • TÜRKİYE 9 ay önce Şikayet Et
    Ne alınıyor arkadaş siz nerde yaşıyorsunuz randevu vermiyorlar mevsimlik kota doldu diyorlar tüccarın eline bırakıldı çiftçi
    Cevapla
  • ökkeş 9 ay önce Şikayet Et
    haberlerde okuyorum bir bçuk ay sonra ödeme olacak diye. bu çok çok saçma. çiftçi tüm planını hasat zamanına yapmış borçlanmı. ne demek bir buçuk ay . kim bekletir borcunu. siz bir buçuk ay maaş almayın da göreyim sizi bakalım. çiftçi de mecbur fırsatçılara satıyor yok paraya. kendi elimizle fırşatçılara fırsat veriyoruz yapmayın
    Cevapla
  • Misafir 9 ay önce Şikayet Et
    Biz niye görmüyok alınıyo da bizim bugdaylar niye evin önünde yatıyo
    Cevapla
  • Fatih 9 ay önce Şikayet Et
    Bu yakanları bırakın artık, TMO buğday köylünün elinde bırakmaz
    Cevapla
  • Misafir 9 ay önce Şikayet Et
    dışardan aldınız şimdi ciftci veremiyor bugdayini geçen seneden kalan buğdaylar var randevuyla buğday alınıyor yazık ve adamlar mecbur tüccara 5 liradan veriyor Rabbim neyler neylerse guzeleyler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle