Yabancı ekonomistlerden Merkez Bankası tahmini

Piyasalarda gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararına çevrildi. Yabancı ekonomistler yarın TCMB'den 500 baz puan artış öngörüyor.

Yabancı ekonomistlerden Merkez Bankası tahmini
Yabancı ekonomistlerden Merkez Bankası tahmini
GİRİŞ 19.07.2023 11:27 GÜNCELLEME 19.07.2023 12:26
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

TCMB'nin yarın açıklayacağı faiz kararının "kademeli" Ortodoks para politikasına dönüş ile uyumlu olması öngörülüyor.

Yabancı ekonomistler, TCMB'nin, Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini 500 baz puan artırmasını bekliyor.

Societe Generale Baş Orta-Doğu Avrupa, Orta Doğu, Afrika (CEEMEA) Stratejisti Marek Drimal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TCMB'nin, 500 baz puanlık artırımla politika faizini yüzde 20'ye çıkaracağı öngörüsünde bulundu.

TCMB'nin yine içinde para politikasına ilişkin işaretlerin olacağı bir faiz artırımı yapabileceğini ifade eden Drimal, böylece politika faizinde yüzde 20 eşiğine gelinebileceğini aktardı.

Banka'nın kararının "kademeli" Ortodoks para politikasına dönüş ile uyumlu olacağını belirten Drimal, TCMB'nin bu kararının aynı zamanda haziran ayı toplantısında tespit edilen sorunlarla özellikle zorlu çekirdek enflasyonu ele alma stratejisiyle de uyum sağlayacağını kaydetti.

"AĞUSTOS AYINDA FAİZ YÜZDE 25'E ÇIKABİLİR"

Marek Drimal, "TL'de son dönemdeki değer kaybının ekonomideki maliyet baskılarını artırması ve enflasyondaki düşüş sürecini yavaşlatması bekleniyor. Ağustos ayındaki toplantıda politika faizi yüzde 25'e çıkabilir." dedi.

Commerzbank Gelişmekte Olan Piyasalar Kıdemli Ekonomisti Tatha Ghose de politika faizinin 500 baz puan artırılacağı öngörüsünde bulundu.

TCMB Para Politikası Kurulu toplantısına ilişkin AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistler, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının (politika faizi) 500 baz puan artırılarak yüzde 20,00'ye çıkarılacağını tahmin ediyor.

Geçen ay gerçekleştirilen Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizi, 650 baz puan artırılarak yüzde 8,50'dan yüzde 15'e yükseltilmişti.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 11
  • hyuk 9 ay önce Şikayet Et
    Faiz şöyle böyle diyenlerin kkm de parası vardır kesin
    Cevapla
  • Haklı 9 ay önce Şikayet Et
    Faiz sömürür
    Cevapla
  • Vatandaş 9 ay önce Şikayet Et
    Faiz yükselttikten sonra ekonomi yönetmekte ne var, lütfen faizleri daha fazla yükseltmeyin, kredi kartı borçlularını Hiç mi düşünmüyorsunuz, gecikme faizleri artıyor, fakir fukarayı daha da lobinin kölesi haline getirmeyin, bunca mücadele verildi. Faizcilere boyun bükmeyin.
    Cevapla
  • Bidahi 9 ay önce Şikayet Et
    Yine boyun eğildi faiz sömürüsünün sahiplerine.
    Cevapla
  • Español 9 ay önce Şikayet Et
    Çözüm kolay ,Turkiyedeki herkesin mal varlığı incelemeye alınsın sorun çözülür, Avrupa öyle yapıyor, sor parayi nereden buldun diye kimse açıklayamaz zaten ....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle