Zeytinyağı fiyatlarında can sıkacak gelişme: 2 katına çıktı

Kuraklık, zeytin üretimini vurdu: Bu durum zeytinyağı fiyatlarına yansıdı. Dünyada artan fiyatlar Türkiye'ye de sıçradı.

GİRİŞ 18.07.2023 10:59 GÜNCELLEME 18.07.2023 11:40
Bu Habere 132 Yorum Yapılmış

Aşrı sıcaklar ve kuraklık, zeytin üretimini vurdu. Rekoltede yaşanan düşüş hızla  zeytinyağı fiyatlarına yansıdı.

Kuraklık özellikle güney Avrupa ülkelerini vururken Türkiye'de de etkisini gösterdi. İspanya sert düşen rekolteden dolayı ithalatı artırdı. Türkiye'den İspanya'ya ihracat yılın ilk 6 ayında 203,9 milyon dolara yani yaklaşık 27 katına çıktı. Nisan ayında 5 euro civarında olan zeytinyağı fiyatı da 8 euroya yaklaşarak rekor kırdı.

Dünyada artan fiyatlar Türkiye'ye de sıçradı. Maliyetlerin yansıtılmasıyla fiyatlar yükselmeye başladı Zeytinyağında sezon çiftçi için litre başına 70 TL ile başlar Temmuz ortasında 175 TL'ye geldi.  Sektör uzmanlarına göre fiyatı artışlar ise sürecek.

İHRACAT FİYATINA GÖRE UCUZ KALIYOR
Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat "Bu üreticiyi memnun eden fiyat ama yağını daha önceden satmış olanlar için üzücü. Ürünlerin yüzde 70'i satıldı. İnsanlar şuan ki fiyatlardan yağ satan çok az. Malları ucuz fiyattan ellerinden çıkarmak zorunda kaldılar. Bu sene Türkiye'nin hayatı boyunca gördüğü en yüksek rekolte gelmişti ama gelecek sene için rekolte düşük olacak gibi duruyor. Bu da insanları stres altında bırakıyor. İhracatı 7 euro olan zeytinyağını market raflarında bugün hala 127 liradan 180 TL'ye kadar bulabiliyorsunuz. 200 TL'ye bile markette bulsanız ihracat fiyatına göre yine ucuz kalıyor" dedi.

 

KAYNAK: NTV
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 132
  • Vatandaş 9 ay önce Şikayet Et
    Dahada faiz arttırılıyor, yapmayın. Faiz artışı fiyatları tetikler
    Cevapla
  • Fizmeli 9 ay önce Şikayet Et
    Bizim ülkemizin gazıda, petrolu de olsa herçeşit ürünleri Allah bol bol verse bunlar para etmiyor diye imha ederler yok diye satarlar geçen yıl zeytin boldu fiyatlar hem yağda hemde zeytinde arttı
    Cevapla
  • hasana 9 ay önce Şikayet Et
    Geçen sene bol olsa ne olacak. Senin gübreden, ilaçlardan, yövmiyeden haberin var mı? Birde zeytin bir sene olur bir sene pek olmaz. Yani iki sene masraf edip bir sene ürün alırsın. Ürün aldığın seneyi 2 seneye böl bak bakalım ne kâr etmişsin. Bilmeden sallama. İşin içindeyiz. Bu sene zeytinyağı sezonda 300 TL. O da bulursan...
    Cevapla
  • Tandoğan 9 ay önce Şikayet Et
    Bizim ülkemizin ekonomisi gaz ve petrol olmadan düzeleceğine inanmıyorum.
    Cevapla
  • Serhat 9 ay önce Şikayet Et
    Bulduk ya
    Cevapla
  • Gariban çiftçi bak 9 ay önce Şikayet Et
    Sahte zeytinyağı öldürür: Satın alırken dikkatli olun - İçerisinde yeşil boya, zeytin esansı, pamuk yağı ve birçok tehlikeli madde tespit edilen sahte yağlar, ölümcül sonuçlara yol açabiliyor.
    Cevapla
  • Bahadır 9 ay önce Şikayet Et
    Artık evde yeminle haber seyretmiyoruz.Ben reisi destekleyen biri olarak gerçekten ümidimi bu ülke adına her geçen gün biraz daha yitiriyorum.Yada sadece reisin konuşmalarını dinlemem lazım o zaman ümitleniyorum ama malesef gerçekler le karşılaşınca gene aynı duruma dönüyorum.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle