Çiğ süt fiyatlarındaki artış üreticiyi rahatlattı

TDSYMB Başkanı Kamil Özcan, çiğ süt referans satış fiyatının 8,5 liradan 11,5 liraya yükseltilmesinin üreticiyi bir nebze rahatlattığını belirterek, "Üretici bu fiyatlarla üretim yapabilir." dedi.

Çiğ süt fiyatlarındaki artış üreticiyi rahatlattı
Çiğ süt fiyatlarındaki artış üreticiyi rahatlattı
GİRİŞ 13.07.2023 21:56 GÜNCELLEME 13.07.2023 21:56
Bu Habere 39 Yorum Yapılmış

Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Kamil Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çiğ inek sütü tavsiye satış fiyatının Ulusal Süt Konseyi (USK) tarafından litre başına 11,5 lira olarak belirlendiğini anımsattı.

Son dönemlerde girdi maliyetlerinde yaşanan artışa dikkati çeken Özcan, söz konusu artışların üretimin sürdürülebilirliğini zora soktuğunu dile getirdi.

Özcan, maliyetlerdeki artışların USK tarafından da değerlendirildiğine işaret ederek, "Çiğ süt referans satış fiyatının 8,5 liradan 11,5 liraya yükseltilmesi üreticiyi bir nebze rahatlattı. Bu fiyatın süt sanayisi ve marketler tarafından da kabul göreceğini düşünüyorum. Yem gibi girdi maliyetleri unsurlarında hızlı bir fiyat artışı olmazsa üretici bu fiyatlarla üretim yapabilir." dedi.

Girdi maliyetlerindeki artışın sürekli olarak göz önünde bulundurulması gerektiğinin altını çizen Özcan, şunları kaydetti:

"Mazot, yem, elektrik ve işçilik gibi girdi maliyetleri süt üreticilerinin maliyetlerini haliyle çok etkiliyor. Fiyat belirlenirken girdi maliyetlerindeki artış dikkate alınırsa sektörün devamlılığı için olumlu olur. Fiyat belirlendi. Yarın girdi maliyetlerimiz artarsa fiyat artışı çok anlam ifade etmiyor. Bazı zamanlarda girdi fiyatları hızlı artış gösterebiliyor. Bu durumlarda da hızlı davranılıp bunun tavsiye fiyatına yansıtılması gerekir."

Ulusal Süt Konseyi'nden çiğ süte zam kararı!Ulusal Süt Konseyi'nden çiğ süte zam kararı!

"Marketlerde süt fiyatlarında bir değişim beklemiyoruz"

Özcan, çiğ üretimine litre başına 50 kuruş destek verildiğini dile getirerek, "Çiğ süt üretim desteği sektörümüz için çok faydalı. Tavsiye fiyatı artınca çiğ süt desteğinin de artmasını talep ediyoruz. Desteğin litre başına 1 lira olması üreticilerimize katkı sağlar." diye konuştu.

Marketlerde süt fiyatlarında bir değişim beklemediklerini belirten Özcan, raf fiyatlarının bu fiyatlar düşünülerek daha önceden güncellendiğini anlattı.

Türkiye'de çiğ süt üretiminin durumuna da değinen Özcan, rakamlarda sezona bağlı olarak artış görüldüğünü ancak üretilen çiğ süt ile piyasa sürülen süt ve süt ürünlerine bakıldığında tutarsızlık olduğunu söyledi.

Özcan, süt üretim miktarı hesaplanırken daha özenli olunması gerektiğini de sözlerine ekledi.

 

KAYNAK: AA
Muhammet Binici Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 39
  • Emr 1 yıl önce Şikayet Et
    Tuketici almazsa üretici neyi pazarlicak cok merak ediyorum
    Cevapla
  • Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Ben üreterek karnımı doyururum sen ne yiyeceksin onu düşündü mü
    Cevapla
  • Emr 1 yıl önce Şikayet Et
    Geciminizi hayvanciliktan kazaniyosunuz sutlerin satılmayacağı ihtimalini hic mi dusunmuyosunuz ancak zam istiyoruz diye bagiriyosunuz bugun konustum daha 16 17 lira ureticide yahu kardesim bulunmaz bi nimet degil bu insafli olun biraz milyonlarca kişi ekmek yiyo bi sektörde bn usk nın yerinde olsam üreticiye yüzde yüz zam veririm oturup kenara seyrederim alin size zam
    Cevapla
  • Emr 1 yıl önce Şikayet Et
    Uretici öyle bir rahatlicakki ahirinda 1 tane inek kalmicak tutekiciye girdi girecegi kadar kimse almasin ellerinde kalsin butun sütler ozamn rahatlarsiniz siz bukadar aç gözlü bir sektör görmedim
    Cevapla
  • Şevket Birinci 1 yıl önce Şikayet Et
    Süt zaten 10.5 -11.5 aralığındaydı.Tutturmuşlar bir referans fiyat insanları uyutuyorlar. Maliyet hesabını doğru yapsalar üreticinin zararına üretim yaptığını görürler.Belkide bunu biliyorlar ama ses çıkarmıyorlar.Bu birlik başkanı herhalde hayvancılık yapmıyor yada birşeylerden korkuyor. Süt hayvancılılığının sürdürülebilir olması için sütün en az 15 tl bandına çekilmesi gereklidir.
    Cevapla
  • Hüseyin çağlar 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu süt üreticiye ne yapar zarardan başka
    Cevapla
  • Bitti 1 yıl önce Şikayet Et
    Ule yazıklar olsun zaten sut 10 tl idi valla ALLAH var yukarida çıkar elbet ureticinin cebini göz dikenler Allah var Allah
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle