Bankacılar: TCMB net rezerv artış hızında tarihi rekor gerçekleşti!

Reuters'ın yapmış olduğu habere göre, geçtiğimiz hafta TCMB'nin net uluslararası rezervlerinde 8.5 milyar dolarla tarihindeki en büyük artışın yaşandığı belirtildi.

Bankacılar: TCMB net rezerv artış hızında tarihi rekor gerçekleşti!
Bankacılar: TCMB net rezerv artış hızında tarihi rekor gerçekleşti!
GİRİŞ 27.06.2023 15:07 GÜNCELLEME 27.06.2023 15:08

Reuters'ın başvurduğu dört bankacının hesaplamalarına göre TCMB'nin net rezervlerin 16 Haziran'daki 473 milyon dolar düzeyinden 23 Haziran'da yaklaşık 9 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. Bankacıların net rezervlerdeki artış tahminleri 8.2-9 milyar dolar aralığında yer aldı.

TCMB konuya ilişkin bir yorumu bulunmuyor. Bankacıların ilgili verileri resmi verinin açıklanmasından önce vaziyet ve analitik bilanço gibi öncü göstergelerden hesapladıkları belirtildi.

REZERVLERDEKİ EN HIZLI ARTIŞ ŞUBAT 2002'DE YAŞANMIŞTI

TCMB verilerine göre net rezervlerde bundan önceki en hızlı artış Şubat 2002'nin ilk haftasında yaklaşık 8.2 milyar dolarla gerçeklemişti.

Normalleşme ve rasyonel politikalara dönüş kapsamında 2021'den beri ilk faiz artışına geçen hafta giden TCMB'nin eşzamanlı olarak TL'nin değerini korumak amacıyla seçim öncesi yaptığı hamlelerin, rezerv artışındaki başlıca sebebi olarak görüldüğü belirtildi.

Aynı bankacılar altın ve brüt döviz rezervlerinden oluşan toplam rezervlerin ise geçen hafta yaklaşık 4.5 milyar dolar artışla 107.5 milyar dolara yükseleceğini hesapladı. Dört ekonomistin tahmin bandı 4.3-4.8 milyar dolar arasında gerçekleşti.

KAYNAK: REUTERS
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.