Merkez Bankası'ndan menkul kıymet hamlesi: Yüzde 5'e düşürüldü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), sadeleştirme politikası kapsamında ilk adım olarak menkul kıymet tesis oranının yüzde 10'dan yüzde 5'e düşürülmesine karar verildiğini duyurdu.

GİRİŞ 25.06.2023 09:24 GÜNCELLEME 25.06.2023 09:38
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

TCMB'nin Menkul Kıymet Tesisi Hakkında Tebliğ'de değişiklik yapılmasına dair tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, sadeleştirme politikası kapsamında ilk adım olarak menkul kıymet tesis oranının yüzde 10'dan yüzde 5'e düşürülmesine karar verildi.

Tebliğ kapsamında, menkul kıymet tesis oranı, gerçek ve tüzel kişi için hesaplanan paylardan düşük olanı yüzde 57'nin altında kalan bankalar için 7 puan artırımlı, yüzde 70 ve üzerinde olan bankalar için 2 puan indirimli uygulanacak.

Tebliğe eklenen "Bankaların dönüşüm oranına göre menkul kıymet tesisine ilişkin geçici uygulama" kapsamında şunlar kaydedildi:

"29 Eylül 2023 (dahil) hesaplama tarihine kadar uygulanmak üzere, mevduat ve katılım bankalarının tabi oldukları muhasebe standartları ve kayıt düzeni esas alınarak Merkez Bankasınca belirlenen usul ve esaslara göre bankalarca hesaplanacak yabancı para mevduat/katılım fonundan Türk lirası mevduat/katılma hesabına dönüşüm oranına göre yüzde 10'un altında dönüşüm yapılması halinde eksik kalan kısmın iki katı tutarında menkul kıymet bloke olarak tesis edilir. Tesis süresi, hesaplama tarihini takip eden ayın son cuma günü başlar, tesis başlangıcını takip eden altıncı ayın son cuma gününden bir önceki gün sona erer. Bu madde hükümleri yabancı para cinsinden mevduat/katılım fonu büyüklüğü Merkez Bankasınca belirlenecek tutarın altında olan bankalara uygulanmaz."

SADELEŞME KADEMELİ ŞEKİLDE SÜRECEK

TCMB'nin internet sitesinde yer alan açıklamada da "Para Politikası Kurulunun 22 Haziran 2023 tarihli kararında mevcut mikro ve makroihtiyati çerçevenin, etki analizlerine dayanarak ve kademeli bir anlayışla sadeleştirileceği ifade edilmiştir." bilgilendirilmesi yapıldı.

Bu kapsamda ilk adım olarak, menkul kıymet tesisi uygulamasının piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek doğrultuda sadeleştirilerek Resmi Gazete'de yayımlandığı belirtilen açıklamada, sadeleşme sürecinin Para Politikası Kurulunun ilan ettiği ilkeler doğrultusunda kademeli olarak süreceği bildirildi.

KAYNAK:
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 27
  • Vatandaş 10 ay önce Şikayet Et
    Bankaları düşünmeye devam edin
    Cevapla
  • Vatandaş 10 ay önce Şikayet Et
    Kâfirin parası amacı olan DÖVİZE dönmediği sürece yani ithalat ve ihracat Kendi paramız ile yapmadığımız sürece faydası yok. Böyle giderse yakında ₺bin ve ₺iki bin banknot basılacak. Benden söylemesi.
    Cevapla
  • Ece Melin 10 ay önce Şikayet Et
    Anlamayanlar için yazıyorum Türkçe meali şu; Merkez Bankasının uluslar arası kur üzerinden ticareti için Türk lirasının değerini dolar karşısında düşürüp ticari kazanç olarak dış yatırımcıyı kendi üzerine çekebilmeyi ve borsaya yeni injeksiyon için gerekli olan girişimidir. Yani elin yabancısı Türkiye durmuşken neden dolar karşısında daha güçlü bir döviz ülkesinden alışveriş yapsın ki?
    Cevapla
  • Anıl 10 ay önce Şikayet Et
    bu bir hamle ben genel hedef üzerinden yorum zannımca. zaten amaçları da bu M.B'nin Melin Hanım haklı
    Cevapla
  • ertan 10 ay önce Şikayet Et
    :))) atmaaa ziyaaa.. menkul kıymetler ve sermaye piyasası mezunu biri olarak bu yorum tamamen gerçek dışı ve hayal ürünü.. Bilmediğiniz şeylere yorum yapmamakta fayda var.
    Cevapla
  • Birkant 10 ay önce Şikayet Et
    Çok bilgiçlik yapma konuyu hiç anlamamışsın yorumun gerçek dışı yorum tanamen. Konu banka kredi teminatların menkul kıymetler kısmı teminatlar yüzde 10 dan yüzde 5 e indirildi şu aşağıdaki biri az buçuk anlatmış mezuyu
    Cevapla
  • Kemal 10 ay önce Şikayet Et
    Vatandaş artık cebindeki TL erimesini değil değer kazanmasını istiyor.Alim gücünün artmasini istiyor.Kimle konuşursan konuş sokaktaki çocuk bile paramız pul oldu diyor hükümetin acilen önlem alması lazım yoksa yerel seçimlerde düşüş ivme kazanacak özellikle pahaliligin arttığı büyükşehirler gidecek.
    Cevapla
  • Serkan 10 ay önce Şikayet Et
    Her geçen gün ekonomi daha kötüye gidiyor hala bir önlem yok
    Cevapla
  • Bilocan 10 ay önce Şikayet Et
    Neyin fiyatı aç gözlüler tarafından artırılıyorsa , bu dangalak millet ona hücum ediyor...iki haftada ölmezsiniz , almayıverin....bak oyunlar nasıl bozuluyor...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle