ABD bankaları sıkı düzenlemelerle karşı karşıya!

ABD düzenleyicileri, 100 milyar doların üzerinde aktiflere sahip bankalar için sıkı sermaye düzenlemelerini gözden geçiriyor. Ayrıca faizlerde gerçekleşen keskin yükselişlerin iflaslara neden olduğu belirtildi.

ABD bankaları sıkı düzenlemelerle karşı karşıya!
ABD bankaları sıkı düzenlemelerle karşı karşıya!
GİRİŞ 23.06.2023 17:47 GÜNCELLEME 23.06.2023 17:48

ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) Başkanı Martin Gruenberg, banka düzenleyicilerinin 100 milyar doların üzerinde varlığa sahip bankalara daha sıkı sermaye kuralları uygulamayı düşündüklerini belirtti.

Gruenberg, Washington merkezli Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsünde yaptığı konuşmada, "Güçlü, yüksek kaliteli sermaye, ekonomik döngüler ve ekonomik stres dönemlerinde bankacılık sisteminde dayanıklılığı artırmak için esastır." değerlendirmesinde bulundu.

KENARA DAHA FAZLA SERMAYE KOYMAK İÇİN YENİ KURALLAR UYGULANACAK

Silikon Vadisi Bankasının (SVB) iflası ile başlayan piyasa güveni kaybına, sermayeyle ilgili soru işaretlerinin yol açtığına işaret eden Gruenberg, federal bankacılık kurumlarının bankaların sermaye, likidite ve zararı karşılama kaynakları dahil geçerli ihtiyati gerekliliklerini dikkatli bir şekilde gözden geçirmesi gerektiğini söyledi.

Gruenberg, en az 100 milyar dolarlık varlığa sahip orta ölçekli ABD bankalarının beklenmedik stres durumunda kenara daha fazla sermaye koymak için yeni kurallarla karşılaşacağını ifade ederek, topluluk bankalarının bu tür kurallardan muaf tutulacağını dile getirdi.

Federal kurumların yakın gelecekte yeni sermaye kuralları önereceğini kaydeden Gruenberg, ancak kuralların gelecek yıl ortasından önce yürürlüğe girmesinin pek olası olmadığını sözlerine ekledi.

FAİZLERDEKİ KESKİN YÜKSELİŞ İFLASLARA NEDEN OLDU

ABD'de mart ayında SVB'nin iflası, 2008 küresel finansal krizinden sonra gerçekleşen en büyük banka iflaslarından biri olmuş, SVB'nin ardından New York merkezli Signature Bank da iflas etmişti.

Mayıs başında da First Republic Bank, faiz oranlarındaki keskin yükselişin ardından ABD'de 2 ay içinde iflas eden 3'üncü banka olmuştu.

Banka iflaslarının tekrar yaşanmasının önüne geçilmesi amacıyla politika yapıcılar, bankaların denetim ve sermaye yükümlülüklerinde sıkılaştırmaya gidilebileceğine yönelik açıklamalarda bulunmuştu.

KAYNAK: AA
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.