Bakanlıktan otomotiv sektörüne yönelik yeni kararlar: Bireysel satışlara 6 ay 6 bin KM

Ticaret Bakanlığı otomotiv sektörüne yönelik yeni kararlarını açıkladı. Buna göre "6 ay ve 6 bin kilometre" düzenlemesi uzatıldı ve kapsamı genişletildi.

GİRİŞ 21.06.2023 08:52 GÜNCELLEME 21.06.2023 13:07
Bu Habere 224 Yorum Yapılmış

Ticaret Bakanlığı, "Otomotiv sektöründe "6 ay 6 bin kilometre" kısıtlamasına ilişkin düzenlemenin uygulama süresi 1 Ocak 2024'e kadar 6 ay uzatıldı." açıklamasında bulundu.

İkinci el araç piyasasındaki fahiş fiyatların önüne geçmek için 1 Temmuz 2022'de yürürlüğe giren sıfır aracın satışında '6 ay ve 6 bin km' şartıyla ilgili düzenlemenin kapsamı genişliyor. Ticaret Bakanlığı yalnızca firmalar, galeriler ve kiralama şirketleri için geçerli olan yasağın şahısları da kapsaması için harekete geçti. Masada, şahıslar için senede üç adetle sınırlı olan araç devir sayısının azaltılması ve ilan sitelerine herkesin istediği gibi araç fiyatı girememesini sağlayacak düzenlemeler de var. Konuyla ilgili sinyaller ise önceki gün Ankara'da gerçekleşen otomotiv zirvesinde verildi. Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat göreve başladıktan sonra ilk kez otomotiv sektörünün çatı örgütleriyle bir araya geldi.

BAKANLIK YATIRIM TALEBİNİN FARKINDA

Görüşmelerde öne çıkan konulardan biri otomobilin yatırım aracı olarak görülmesi ve alınır alınmaz ikinci el ilan sitelerinde liste fiyatının üzerinde rakamlarla satışa konulması oldu. İkinci el araç sektörü temsilcileri toplantıda, '6 ay ve 6 bin km' şartının sadece işletmeler için geçerli olmasının kayıtdışılığı artırdığını ve otomobili yatırım aracı olarak gören bireyler üzerinden fiyatların artmaya devam ettiğini bildirdi.

Bakanlık yetkilileri ise yatırım amaçlı talebin farkında olduklarını, piyasa bozucu hareketleri engellemek için şahısları da kapsayacak düzenlemeler üzerinde çalıştıklarını kaydetti. Toplantının pozitif bir havada geçtiğini belirten İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, Hürriyet'e yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı:

SİTELERE DÜZENLEME

"İkinci el araç satıcıları olarak bireysel ticaretin sektörü olumsuz etkilediğini, fiyatlardaki spekülatif artışın şirketlerden ziyade otomobili yatırım aracı olarak gören şahıslar nedeniyle yaşandığını aktardık. Sayın Bakan, rakamların arzdaki sorundan çok talep fazlası olduğunu gösterdiğini ve yatırım amaçlı alımların farkında olduklarını iletti. Yakında spekülatif fiyatların önüne geçmek için bireyleri de kapsaması beklenen yeni bir düzenleme gelecek. Bu noktada, '6 ay ve 6 bin kilometre' şartının şahıslar için de geçerli olması ve ilan sitelerine herkesin istediği gibi fiyat yazamamasına yönelik adımları bekliyoruz. Diğer yandan, yetki belgesi temininde yaşanan sorunlar, kayıt dışı ticaretin engellenmesi ve yönetmelik üzerindeki uyuşmazlıkların giderilmesi gibi konuları da paylaştık."

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 224
  • Öyle 10 ay önce Şikayet Et
    Bir işe yaramayacak
    Cevapla
  • erdem 10 ay önce Şikayet Et
    ya ticaret denemez ama onların sırtına binin sıfırı 750 bin olan aracı sarı sitede 950 ye satıyorlar aynısı motorsiklet için de geçerli herkez alsatçı
    Cevapla
  • otokolik 10 ay önce Şikayet Et
    Denetim yoksa hiç bir anlamıda yok,bu kuralı galericiler zaten deldi şimdi bireyselde deler,denetleyen varmı yok,dostlar alışverişte görsün hesabı.
    Cevapla
  • Ali eki 10 ay önce Şikayet Et
    Memurlar az denetim yapsın.
    Cevapla
  • Kenan 10 ay önce Şikayet Et
    Siz galericileri yoldaki dilencimi zannediyorsunuz çoğu kodomanların adamları köşeyi dönmelerine devlet izin veriyor yoksa 1 haftalık mesele 1 yıl geçiçi ülkeye kore japonya almanya fransa gibi ülkelerden 1 milyon ikinci ele izin vereceksin sadece 1 yıl gör bak balon nasıl patlıyor bakanlık toplumu uyutuyor boş masallarıyla
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle