Bakan Yumaklı: Tarım verileri tek çatıda toplanacak!

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Girdi maliyetini düşürmek, verimliliği artırmak, tarımda dijitalleşmek, yönetimi sadeleştirmek, tüketici tarafının gıdaya makul fiyatlarla ulaşmasını sağlama amaçlarının gerçekleştirileceğini belirtti

Bakan Yumaklı: Tarım verileri tek çatıda toplanacak!
Bakan Yumaklı: Tarım verileri tek çatıda toplanacak!
GİRİŞ 20.06.2023 16:24 GÜNCELLEME 20.06.2023 16:35
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Orman Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen 'Türkiye İklim Akıllı ve Rekabetçi Tarımsal Büyüme Projesi'nin açılış programına katıldı. Programda Bakan Yumaklı'nın yanı sıra Dünya Bankası Türkiye Direktörü Humberto Lopez, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Vahit Kirişci ile Tarım ve Orman Bakanlığı bürokratları ve davetlileri katıldı.

Bakan Yumaklı, yeni dönemde tarımın ve ormanın Türkiye'de olması gerektiği yere gelmesi için her türlü çabayı göstereceklerini belirterek, "Bu günkü projenin adı çok önemli. Çünkü son dönemde tarımla alakalı ekosistemde çok büyük değişiklikler oldu. Özellikle iklim değişiklikleri bizim etki edebileceğimiz alanların çok ötesine geçti. Geçtiğimiz dönemlerde de vardı.

Bu dönemlerde de devam ediyor. Bir yılda düşen yağış miktarı, bir ayda düşen yağış miktarı, hatta bir günde düşen yağış miktarı neredeyse 500 yıllık ortalamaların bile üzerine geçmiş durumda. Bunun faydadan çok zarar getirdiğinin altını çizmek gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

'DEVRİM NİTELİĞİNDE ÇALIŞMALARA İMZA ATTIK'

Son 21 yılda tarım ve orman alanında yaptıkları çalışmalarla sektöre güçlü bir altyapı kazandırdıklarını belirten Yumaklı, "Bu kapsamda tarımsal üretimdeki desteklerden üretimin arttırılmasına, kırsal kalkınmadan Ar-Ge yatırımlarına, yeşil vatandan, mavi vatana kadar birçok noktada bakanlığımızla ilgili devrim niteliğinde çalışmalara imza attık. Bu sayede 85 milyon nüfusumuzu, 50 milyonun üzerinde turistimizi ve gündelik gelip geçenler de dahil olmak üzere ülkemize kimler uğradıysa onların gıda ihtiyacını temin ettik.

Bunun yanı sıra da sadece kendimize yeterliliğimizi değil, aynı zamanda ülkemizin ihtiyacı olan dövizle alakalı ihracat miktarımızı 8 katına çıkararak 2022 sonu itibarıyla 30 milyar dolara ulaştırdık. İnşallah önümüzdeki yeni dönemi üretimin ve üreticinin 100 yılı olarak belirledik. Bu rakamları çok daha ilerilere getireceğiz" dedi.

'32 MİLYON TON GIDA MADDESİ DÜNYA PİYASASINA ARZ EDİLDİ'

Ülkelerin birinci önceliğinin vatandaşlarının gıda güvenliğini sağlamak olduğunu söyleyen Yumaklı, "Dünyada parametre değişiklikleri oldu. Pandemiyle başladı, Rusya-Ukrayna arasındaki savaşla devam etti. Bugün de etkisini gittikçe arttıran iklim değişikliğiyle birlikte; gıda konusu, gıda arzı, gıda güvenliği konusu tüm önceliklerin önüne geçmeye başladı" dedi.

Bakan Yumaklı, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle yaşanan 'gıda krizi' riskinin ortadan kaldırılması amacıyla oluşturulan tahıl koridoruna dikkati çekerek, "Tahıl koridoru anlaşması olmasaydı iki ülke arasındaki anlaşmazlığın dünyadaki gıda arzına ne kadar etki edeceğini düşünmek bile başlı başına önemli bir etki. Bugün itibarıyla 985 gemiyle yaklaşık 32 milyon ton gıda maddesi, dünya piyasasına arz edilmiş oldu. Bu sayede gıda piyasasındaki dalgalanma durdu; ama kırılgan bir sektörüz, dolayısıyla ilgimizi ve çalışmalarımızı buna yönlendirmek durumundayız" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: DHA
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 4
  • Murat TURCAN 10 ay önce Şikayet Et
    Tarim bakanina sesleniyoruz ya serbest piyasada alim yapan arpa buğday esnaflarini taban fiyatina uymaya cagirin yoksa taban fiyat aciklamanin ne anlami var her ciftcinin cks kaydi yok dagi tasi ekin demisti hukemetimiz pandemi doneminde beni suan daha bicilmedi ama tahmini 140 ton ka kadar arpa satisina 5 tl teklif ediliyor zararimiz çok buyuk bize yardim Malatya akcadag şeyhler mh
    Cevapla
  • Deli dumrul 10 ay önce Şikayet Et
    eğer tarladan depoya hangi mal kime kaça satılmış nerde stoklanıyor hangi markete verilmiş takip sistemi getirilmezse fahiş fiyatlar önlenmezse o sistemi başınıza çalarız yeter artık gına geldi. halde ki pkk terörist mafyasına çökün Mersin Adana Antalya hali chpkk dhpkk mafyasının elinde vurun neşteri bu son şansı Reisin.
    Cevapla
  • Mete 10 ay önce Şikayet Et
    Ekmeğe zam İlk icraat
    Cevapla
  • hakkı 10 ay önce Şikayet Et
    eczane depo ilaç stok kontrol programı gibi bir sistem geliştirilmeli. stokta kimde ne var. kaçtan almış kaça satıyor ve dördüncü satış eli olmamalı. üretici+ depocular ve satıcılar dördüncü el olmamalı. depoda devlet olmalı. mümkün olsa üretici satıcı olmalı ama mümkün görünmüyor.
    Cevapla