ABD'de tahvil yatırımcısı makas değiştiriyor

Geçen haftaki Fed toplantısı sonrası tahvil yatırımcıları getiri eğrisini dikleştiren stratejilerini terk etmeye başladı.

ABD'de tahvil yatırımcısı makas değiştiriyor
ABD'de tahvil yatırımcısı makas değiştiriyor
GİRİŞ 19.06.2023 09:31 GÜNCELLEME 19.06.2023 09:31

Tahvil yatırımcıları Fed’in geçen hafta faiz artışlarına “şahin” bir şekilde ara vermesinin ve iki Fed yetkilisinin daha fazla sıkılaştırmayı destekleyen açıklamalarının ardından beklentilerini güncelledi ve kısa vadeli tahvil getirilerinin uzun vadelilerinkine göre daha hızlı artacağını fiyatlamaya başladı.

Öncesinde Fed’in faiz artışlarını sonlandırıp yıl sonunda faiz indirebileceğini düşünen yatırımcılar, geçen hafta yıl için faiz tahminlerinin 25 baz puan yükseltilmesinin ardından, getiri eğrisini dikleştiren stratejiyi terk etmeye başladı.

Cuma akşamı bir ara 2 yıllık ABD tahvillerinin getirisi 10 yıllık tahvillerin getirisinin 98 baz puan üzerine çıktı. Bu fark mart ayında bir ara 111 baz puana kadar yükselmişti. Cuma günkü yükselişte Fed yetkililerinin açıklamaları da etkili oldu.

Fed Guvernörü Christopher Waller çekirdek enflasyonun hala yüksek seyrettiğine işaret ederek, “daha fazla sıkılaşma gerekebileceğini” vurgularken; Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin de enflasyonun yüzde 4’ten yüzde 2’lere “görece hızlı” şekilde dönmemesi halinde “daha fazlasını yapma konusunda rahat olacağını” belirtti.

WisdomTree Sabit Getiri Strateji Direktörü Kevin Flanagan, “Piyasa, Fed’in potansiyel olarak hala aktif bir faiz artırım döngüsünde olduğu ve iki yıllık tahvilin pahalı göründüğü bir durumda. Fed faizleri sadece yüzde 5-yüzde 5,25’te tutsa bile, 2 yıllık tahvil getirileri yüzde 5’e yaklaşabilir” dedi.

GOLDMAN’A GÖRE PİYASA FAZLA İYİMSER

Goldman Sachs Group Inc. stratejistlerine göre, ABD’de enflasyon piyasaların şu anda fiyatladığı kadar hızlı şekilde düşmeyecek.

Praveen Korapaty liderliğindeki stratejistlerin cuma günü yayımladıkları notta, yatırımcıların büyümede hızlı bir yavaşlamanın fiyat baskılarının daha hızlı geri çekilmesine neden olacağını fiyatlıyor olabilecekleri ve enerji fiyatları için emtia vadelilerinin ima ettiğinden daha karamsar davrandıkları değerlendirmesine yer verildi.

Bu iki faktörün enflasyonu aşağı çekmede sınırlı etki yaratacağını öngören stratejistler, piyasaların ayrıca sağlık gibi sektörlerde “gecikmeli enflasyon” potansiyelini de göz ardı ettiklerini ifade ettiler. Notta, “İleriye dönük olarak enflasyonda daha fazla düşüş beklememize rağmen, piyasalar soğuma hızı konusunda bizden çok daha iyimser görünüyor” denildi.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.