Yargıtay’dan Uber kararı: Türkiye’den men edildi

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, internet üzerinden özel ulaşım hizmeti veren Uber'e erişimin engellenmesi ve firmanın Türkiye'den men edilmesine yönelik verilen kararın onanmasına hükmetti.

GİRİŞ 06.06.2023 10:04 GÜNCELLEME 06.06.2023 10:39
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Haksız rekabet oluştuğu gerekçesiyle Uber’in Türkiye’deki faaliyetlerinin durdurulması kararı kesinleşti.

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, asıl ve birleşen davada, davalıların avukatları tarafından temyiz dilekçelerinde ileri sürülen nedenlerin, kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte olmadığını belirterek, yerel mahkemenin verdiği kararı onadı.

TAKSİCİ EYLEMLERİ VE DAVA SÜRECİ

İstanbul'da 2014'te kullanılmaya başlanan ve Türkiye'de 5 milyon kullanıcı tarafından hizmet alınan Uber'le ilgili İstanbul'daki taksiciler adına Birleşik Taksiciler Derneği ve İstanbul Otomobilciler Esnaf Odası yetkililerince, İstanbul 10 ve 11. Asliye Ticaret Mahkemelerine, Uber'e erişimin engellenmesi ve firmanın Türkiye'den men edilmesi talepli "haksız rekabet" davaları açılmıştı.

Davacılar ayrıca ABD'deki şirket Uber Technologies Inc'in faaliyetlerinin durdurulmasını da talep etmişti. Taksicilerin dava dilekçelerinde, Türkiye'de herhangi bir vergi kaydı bulunmayan ABD merkezli firmanın internet üzerinden yasal olmayan taşımacılık yaptığı iddia edilerek, taksicilerin telafisi güç zararlara uğramasının önüne geçilmesi, rekabet ve ticaretin korunması, ülkedeki vergi kayıplarının önlenmesi ve ticari hayatın yeniden düzene girmesi için Uber'in tüm faaliyetlerinin durdurulması istenmişti.

TEMYİZ YOLUNA GİDİLMİŞTİ

Davaların daha sonra birleştirildiği İstanbul 10. Asliye Ticaret Mahkemesi, bilirkişi raporlarının alındığı ve tartışmaların yaşandığı yargılama süreci sonunda 16 Ekim 2019'da nihai kararını vermiş ve Uber'e erişimin engellenmesi ve firmanın Türkiye'den men edilmesi talebini kabul etmişti.

Mahkeme heyeti, Uber'in hizmetlerinin haksız rekabet oluşturduğunun tespitine, haksız rekabetin men edilmesine, Uber hizmetlerinin sunulduğu "www.uber.com" ve Uber mobil uygulamaları ile Uber XL isimli hizmete erişimin engellenmesine hükmetmişti.

Kararla Türkiye'de Uber'in faaliyetleri durdurulmuştu. Verilen kararın bozulması için ise temyiz yoluna başvurulmuştu.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 17
  • Misafir 10 ay önce Şikayet Et
    Vergi vermiyorsa hizmet te veremez martı tag var yerli insanlar onu kullansın
    Cevapla
  • kut,ul amare 10 ay önce Şikayet Et
    Kaliteli hizmeti yasaklarsanız hergün kaba ,saygısız , yolcu seçen para için müşteriyi aynı yerde 10 tur yaptıran taksicilere mahkum olursunuz.
    Cevapla
  • Haca 10 ay önce Şikayet Et
    Turkiye de ucube durak taksi olayi kalkip yerine milli uber kurulup taksiciye oncelik verildi mi, bak nasil aliyor seni 100 m mesafe icin. Oy icin verilen sacma avantajlar geri alinmali artik. Biraz genel dusunmek lazim. Yeni Turkyeye sari taksi ile mi girecez.
    Cevapla
  • Misafir 10 ay önce Şikayet Et
    Taksicilere bir alternatif bulunmalı. Mesela milli UBER kuracak bir babayiğit yokmu?
    Cevapla
  • nevzat 10 ay önce Şikayet Et
    uberin yasaklanması iyi oldu abd li bir firma neden verrgi vermeden ülkemizde para kazansın fakat taksicilerin eğitimden geçirilip denetlenmesinide isterim zor değil
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle