Türkiye'nin risk primi 500 baz puanın altına indi
Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), yaklaşık bir ay aranın ardından yeniden 500 baz puanın altına düştü.
Türkiye'de bir süredir devam eden belirsizliklerin yavaş yavaş ortadan kalkması, ülkenin risk primi üzerinde etkili olmayı sürdürüyor.
Seçim döneminin geride kalması ve yeni ekonomi yönetiminin dün itibarıyla devir teslim işlemlerini tamamlaması piyasalarda yakından takip edilirken, yeni ekonomi yönetiminden alınan ilk mesajlarla Türkiye'nin CDS'i düşüş eğilimini hızlandırdı.
Türkiye'nin 5 yıllık CDS'si, söz konusu gelişmelerle 15 Mayıs'tan bu yana ilk kez 500 seviyesinin altına inerken, günlük düşüş 50 baz puanı aştı.
Analistler, yeni ekonomi yönetiminin verdiği mesajların piyasalarda olumlu karşılandığını, atılacak adımların yatırımcıların odağına yerleştiğini ifade etti.
Yeni ekonomi yönetiminin özellikle enflasyonla mücadeleye vurgu yapmasının önemine dikkati çeken analistler, son dönemde gerileyen enflasyonla daha güçlü mücadele edilmesi sinyali verilmesinin finansal istikrarı desteklemesinin beklendiğini kaydetti
Analistler, başta ABD Merkez Bankası (Fed) olmak üzere faiz artırım döngüsünün yavaş yavaş sona erdirileceğine yönelik beklentilerin de dünya genelinde risk algısını törpülediğini belirtti.
BIST 100 ENDEKSI, YAKLAŞIK SON 3 AYIN ZIRVESINDE
Analistler, Borsa İstanbul'un da söz konusu haber akışından pozitif etkilendiğini ifade ederek, BIST 100 endeksinin yaklaşık son 3 ayın zirvesinde seyrettiğini kaydetti.
14 Mart'tan bu yana en yüksek seviye olan 5.323 puana çıkan BIST 100 endeksi, haziranda yüzde 9'a yakın getiri sağladı.
EKONOMİ YÖNETİMİNİN "PİYASA DOSTU" MESAJLARI DİKKATİ ÇEKİYOR
Hazine ve Maliye Bakanlığı görevini dün Nureddin Nebati'den devralan Mehmet Şimşek, "Hükümetimizin temel hedefi toplumsal refahı yükseltmektir. Önümüzdeki dönemde bu hedefe ulaşmada şeffaflık, tutarlılık, öngörülebilirlik ve uluslararası normlara uygunluk temel ilkelerimiz olacaktır." dedi.
Şimşek, hükümetin temel hedefinin toplumsal refahı yükseltmek olduğunu belirterek, şu değerlendirmede bulundu:
"Önümüzdeki dönemde bu hedefe ulaşmada şeffaflık, tutarlılık, öngörülebilirlik ve uluslararası normlara uygunluk temel ilkelerimiz olacaktır. Türkiye'nin rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeceği kalmamıştır. Kurala dayalı, öngörülebilir bir Türkiye ekonomisi, özlenen refaha ulaşmamızda anahtar olacaktır. Küresel zorlukların, jeopolitik gerginliklerin arttığı bir konjonktürde kurumsal kalite ve kapasitemizi güçlendirerek makro-finansal istikrarı önceliklendireceğiz. Vakit kaybetmeden orta vadeli program çalışmalarımıza başlayacağız. Sürdürülebilir yüksek büyüme için mali disiplinin tesis edilmesi ve fiyat istikrarının sağlanması temel hedefimiz olacaktır."
Orta vadede enflasyonun yeniden tek haneli rakamlara düşürülmesi, her alanda öngörülebilirliğin artırılması ve cari açığı azaltacak yapısal dönüşümün hızlandırılmasının Türkiye için hayati önem taşıdığını vurgulayan Şimşek, uygulanacak maliye politikası ve yapısal reformlarla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na (TCMB) enflasyonla mücadelede destek olmanın temel politikaları olacağını kaydetti.
Cumhurbaşkanı Yardımcılığı görevini devralan Cevdet Yılmaz da, "Vatandaşlarımızın hayatını etkileyen enflasyonla mücadeleye özel bir önem ve öncelik vereceğiz. Bir taraftan da bunun bir zaman alacağı bilinciyle enflasyonun olumsuz etkileriyle karşı karşıya olan geniş toplumsal kesimleri rahatlatmaya dönük politikalarımızı yine kararlı bir şekilde uygulamaya devam edeceğiz." dedi.
-
Turgut 1 yıl önce Şikayet EtTürkiye Risk Primi CDS yani Credit Default Swap Risk pirimlerin 500 puanın altına düşmesi uluslararası piyasanın Sayın Mehmet Şimşek Beyi gösterdiği güvenden ibaretir. Sayın Mehmet Beyin uygulacak olduğu ortodoks para politikasında başarıllar dilleriz!Beğen
-
Boşnak 1 yıl önce Şikayet EtDolar çıkacak CDS 500 puan altina inmedi Tuik verileri gercek degil Tuik verileri verirken nereden bakiyor salayip duruyor Mehmet simsek niye geldi yabanci yatirimci kacti yabanci yatirimciyi tekrar Turkiyeye ceksin para gelsin diye ama yabanci yatirimci gelmez parasini tekrar riske sokmayacak ben olsam bende sokmam ana parayi sokup kazanacakmiyim ana parami kurtarabilecekmiyim diyeBeğen
-
Veysel 1 yıl önce Şikayet EtBütün bildiklerinizi unutun :) Boşuna Türkiye Yüzyılı demediler. Şaşıracaksınız. Adam soğan patates, ne olacak bu ev araba fiyatları diyor. Aklınız şaşacak para yağacak. Çuvalla ev araba soğan patates alacaksınız. Bu yüzyıl başınızı dönderecek. Üretim, işçi, ihracatçı dehşet paralar kazanacak. Biz soğan patates sayıklarken adamlar ne yüzyıl planlamış diyeceksiniz.Beğen Toplam 3 beğeni
-
Dogan 1 yıl önce Şikayet EtHızlı bir çözüm gıda ve otomobil fiyatları içinde bulunmalı. Hurdaya ayrılan otomobilleri yeniden trafige çıktı, hem trafik güvenliği açısından tehlike hem de şahıs ve devlet bütçesine ciddi yük, Hükümet dur demeli 30-30 yasinda binlerce araç trafikte hurda değeri 10bin , satış fiyatı 100-150bin.yazik bu MilleteBeğen Toplam 2 beğeni
-
Misafir 1 yıl önce Şikayet Etağzı olan konusuyo bu ülkede bilen de bilmiyor bilmeyen zaten bol keseden atıyorBeğen Toplam 1 beğeni