Merkez Bankası'ndan kur korumalı mevduat için yeni karar

Merkez Bankası, kur korumalı mevduat (KKM) ile ilgili yeni bir adım attı. 1 Haziran'dan itibaren açılacak veya yenilenecek KKM hesaplarında prim ödemesi vade sonunda yapılabilecek.

GİRİŞ 01.06.2023 13:52 GÜNCELLEME 01.06.2023 13:53
Bu Habere 52 Yorum Yapılmış

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), çeşitli hesaplarda 1 Haziran'dan itibaren açılacak veya yenilenecek hesaplarda verilecek ek menfaat veya getirilerin vade sonundan önce ödenemeyeceğini açıkladı.

TCMB'den bankalara gönderdiği yazıda, Türk Lirası Mevduat ve Katılıma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi, Altın Hesaplarından Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi, Yurt Dışında Yerleşik Vatandaşlar Mevduat ve Katılma Sistemi (Yuvam) Hesapları ve Altın Cinsinden Fiziki Varlıkların Finansal Sisteme Kazandırılması hakkındaki tebliğlerin uygulamalarına ilişkin bildirimde bulundu.

ÖDEME VADE SONUNDA YAPILACAK

Yazıda, 1 Haziran'dan itibaren açılacak veya yenilenecek hesaplara kur farkı üzerine ek menfaat veya getiri adı altında yapılacak ilave her türlü ek ödemenin vade sonunda bankalar tarafından yapılacak faiz hesaplamasına dahil edilmesi ve TCMB'ye bildirilmesi istendi.

TCMB tarafından yapılacak kur farkı ödemelerinin faiz ve ek menfaat veya getiri toplamın üzerinden yapılması gerektiği belirtilen yazıda, "Bu tarihten itibaren açılacak veya yenilenecek hesaplarda ek menfaat ve getirinin Türk lirası cinsinden verilmesi ve söz konusu ek menfaat veya getirilerin vade sonunda ödenmesi (peşin ödeme yapılmaması) hususlarında bilgileriniz ve gereğini rica ederiz" ifadeleri yer aldı.

121 MİLYAR DOLARI AŞTI

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, KKM'deki toplam tutar 2,4 trilyon liraya çıktı. Kur korumalı mevduat dolar cinsinden ise 121 milyar doları aştı.

Faiz üst sınırının kaldırılmasından bu yana KKM hesaplarına giriş hızlandı. Son 7 haftada KKM'deki artış 32,6 milyar dolar olarak kaydedildi.

KKM uygulaması Aralık 2021'de dolardaki hızlı yükseliş sonrası döviz piyasasının dengelenmesi için devreye sokulmuştu.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 52
  • Misafir 10 ay önce Şikayet Et
    Kur korumalı oldu faizin adı artık kimin işine yarıyor bu tabi ki yüksek miktarda parası olanın çalışmadan emek vermeden paradan para kazanıyor
    Cevapla
  • ali 10 ay önce Şikayet Et
    Helal reis kurkorumalı hesap çök guzel bişey
    Cevapla
  • Muslim Brothers 10 ay önce Şikayet Et
    kur korumalı kaldırılamaz milllet full dolara altına döner
    Cevapla
  • Ali aksoy 10 ay önce Şikayet Et
    Yahu kardeşim,evvelden kuyumcu dükkanini açmadan Kura bakar saniyesinde,altin fiatlarini saat başı yükseltirdi!Ama kuyumcunun bu hünerini,simitçi de,pazarcisi ögrendi,saat başi fiat artişina gidiyorlar.Peki kim kaybediyor,memur,işçi,emekli ve yastik altinda para saklayan,zavalli vatandaşlarimiz,yüsek faiz yüsek kayip.
    Cevapla
  • Kemal aşık 10 ay önce Şikayet Et
    Abi bu dolar, euro düṣmeden enfilasyon hayat pahaliliği düṣmez çünkü ülkemizde herşey A dan Z ye dolara, euroya endeksli. Allah rizasi için buna bir çözüm,önlem alinsin.
    Cevapla
  • Özel biri 10 ay önce Şikayet Et
    Düşmekle olmaz,dolar euro kalkması lazım.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle