Yatırımcının kılavuzunu açıkladı: Hangi varlığa ne kadar yer verilmeli?
Altında yeni rekorlar beklenirken, borsada kritik dirençleri test ediyor. Yatırım Uzmanı Gülbahar Özdemir, “Bu dönemde portföy dağılımı ve risk yönetimi her zamankinden önemli.”
Dünya genelinde enflasyon ve resesyon ikilemi sürerken, ABD'nin diğer ülkelerle ticaret konusunda yapacağı anlaşmalara ilişkin haber akışı piyasaların yönü üzerinde etkili oluyor. Yurt içi ve yurt dışı piyasalar yoğun veri haftasını geride bırakırken piyasaların gündemini Marbaş Menkul Değerler Yatırım Yatırım Uzmanı Gülbahar Özdemir Haber7'ye değerlendirdi.
Küresel piyasalar ABD-Çin görüşmesine odaklandı
Özellikle ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz kararı ve Başkan Jerome Powell’ın açıklamalarının piyasalardaki yön açısından belirleyici olduğuna dikkat çeken Özdemir, altın fiyatlarında yükselişin sürebileceğini, Borsa İstanbul’da ise direnç seviyelerine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.
FED KARARI ETKİLİ
FED toplantısının küresel piyasalar açısından haftanın en önemli gündem maddesi olduğunu belirten Özdemir, bankanın politika faizini sabit tutmasının beklentiler dahilinde olduğunu söyledi. Gülbahar Özdemir, "FED tarafı bu toplantıda faizi serbest bıraktı. Haziran ve Temmuz toplantılarında da benzer şekilde davranması öngörülüyor. Ancak Temmuz’da 25 baz puanlık bir indirim ihtimali masada" dedi.
FED Başkanı Jerome Powell’ın açıklamalarına dikkat çeken Özdemir, “Powell, tarifelerdeki gerginlik bu şekilde devam ederse yılın geri kalanında daha temkinli bir politika izlenebileceğine işaret etti. Ayrıca, ABD’de yaklaşan seçim sürecinde Trump’ın, Powell’ı görevden alabileceği yönündeki söylentiler de piyasalarda ekstra bir belirsizlik yaratıyor” değerlendirmesinde bulundu.
ALTINDA YENİ ZİRVELER
Altın fiyatları hakkında da konuşan Yatırım Uzmanı Gülbahar Özdemir, ons altının 2025 yılına 2.600 dolar seviyelerinde başladığını, yıl içinde 3.500 dolar seviyelerine kadar test edildiğini hatırlatarak, "Yıl sonuna kadar 4.000 dolarlık seviyelerin test edilmesini bekliyoruz. Bu yükselişi destekleyen temel etkenler arasında merkez bankalarının altın rezervlerini artırması, küresel ticaret savaşları ve yatırımcıların güvenli liman taleplerindeki artış yer alıyor" dedi.
Gram altın cephesine de değinen Özdemir, “Şu anda 4.200 TL seviyelerinde işlem gören gram altında da yıl sonuna kadar 5.000 TL seviyeleri görülebilir. Türkiye’de de güvenli liman arayışıyla altına olan talep artmış durumda” şeklinde konuştu.
BORSADA YÖN NE OLUR?
Yurt içi piyasaları da değerlendiren Gülbahar Özdemir, haftaya enflasyon verisiyle başlayan Borsa İstanbul’un, haftanın son işlem gününe yükselişle girdiğini belirtti. Ancak teknik görünüm açısından dikkatli olunması gerektiğini söyleyen Özdemir, “BIST 100 endeksi şu anda 9.215 seviyesindeki 10 günlük hareketli ortalamanın üzerinde seyrediyor. Ancak 9.400 seviyesi aşılmadan ve 9.550’nin üzerinde kalıcılık sağlanmadan güçlü bir yükselişten söz etmek zor. Bu seviyelerin aşılması durumunda 10.250 hedeflenebilir” dedi.
Borsada yıl genelinde zayıf bir görünüm olduğuna dikkat çeken Özdemir, “Bunun başlıca nedenleri zayıf bilanço verileri, küresel ve yerel siyasi belirsizlikler ve düşük işlem hacimleri. Mart ayından bu yana yabancı yatırımcının Borsa İstanbul’dan çıkış yaptığını gözlemliyoruz” ifadelerini kullandı.
Altın fiyatlarında ticaret rüzgarı!
YATIRIMCI NE YAPACAK?
Portföy stratejisi olarak temkinli bir dağılım öneren Yatırım Uzmanı Özdemir, “Yatırımcılar yüzde 40 hisse, yüzde 40 sabit getirili menkul kıymetler ve yüzde 20 oranında gram altınla portföylerini dengeleyebilirler. Bu dönemde çeşitlendirme ve risk yönetimi ön planda olmalı” diyerek sözlerini tamamladı.
-
Kasabalı Adem 3 saat önce Şikayet Etyumurtanın hepsini aynı sepete koymayın yeter başka bir söze gerek yok.Beğen Toplam 1 beğeni
-
Halit 4 saat önce Şikayet EtMüthiş bir uzmanlık altına yüzde yirmi diyorBeğen Toplam 3 beğeni