Yüzyılın dönüşüm projesi başlıyor: Pilot bölge İstanbul seçildi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, binaların denetiminin çok daha etkin bir şekilde yapılabilmesi için pilot olarak İstanbul'dan başlayacaklarını belirtti.

GİRİŞ 18.05.2023 09:59 GÜNCELLEME 18.05.2023 10:52
Bu Habere 35 Yorum Yapılmış

Kesin olmayan sonuçlara göre, AK Parti'den İstanbul milletvekili seçilen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, partisinin Sancaktepe İlçe Başkanlığında teşkilat üyeleriyle buluştu.

Kentsel Dönüşümde Yarısı Bizden Kampanyası'na ilişkin açıklama yapan Kurum, bu projenin İstanbul'un güçlü hale getirilmesi adına çok önemli olduğunu dile getirdi.

Bunun "Yüzyıl'ın dönüşüm projesi" olduğuna dikkati çeken Kurum, "Bu kapsamda milletimizle de inşallah el ele vereceğiz. "İstanbul Dönüşümü" adına başvurularımızın tamamlanmasıyla birlikte inşaat sürecini yürüteceğiz. İstiyoruz, çocuklarımıza, gençlerimize emanet edeceğimiz İstanbul'umuz daha dirençli olsun. Daha güvenli hale gelsin. Bu kapsamda tüm mevzuatları gözden geçiriyoruz. 'Ulusal Risk Kalkanı' projesi kapsamında da bilim insanlarımızla, bilimin ışığında, onların görüş ve önerileri doğrultusunda da çalışmalar yapıyoruz." ifadesini kullandı.

Bakan Kurum, gelen talepler doğrultusunda yapı denetim sisteminde önemli bir düzenlemeye gidildiğini, pilot bölge olarak İstanbul'un seçildiğini belirtti.

'YAPI DENETİMİNİ İKİ AYRI HAVUZA AYIRIYORUZ'
İstanbul'u Anadolu ve Avrupa Yakası olmak üzere 2 bölgeye ayırdıklarını vurgulayan Kurum, şunları kaydetti:

"Binaların denetiminin çok daha etkin bir şekilde yapılabilmesi için pilot olarak İstanbul'da başlayacağız. Yapı denetimini 2 ayrı havuza ayırıyoruz. Anadolu ve Avrupa Yakası'nda yapı denetim firmaları, bulunduğu merkezler itibarıyla hizmet verecekler. Yani Anadolu Yakası'ndaki yapı denetim firmaları Anadolu Yakası'ndaki havuzdan, Avrupa Yakası'ndakiler de Avrupa Yakası'ndaki havuzdan, kura sistemiyle, vatandaşlarımıza yapı denetim hizmeti verecekler. Böylelikle inşaatlarına daha yakın, daha etkin şantiyelere gidip, şantiyelerde imalatı takip etmelerine de imkan sağlamış olacağız. İnşallah önümüzdeki hafta itibarıyla görüşlerini aldığımız uygulamamızı hayata geçireceğiz. Hem burada yapı denetim çalışanlarımızın hem vatandaşlarımızın daha iyi şartlarda iş yapabilmelerine de imkan tanımış olacağız. İstanbul'un her noktasında etkin bir şekilde belediyelerimizle birlikte bu hizmetlerimizi gerçekleştireceğiz"

TOKİ YARIM MİLYONDAN FAZLA KONUT ÜRETECEK

Vatandaşın konut ihtiyacını karşılamak için uzun yıllardır önemli projelere imzasını atan Toplu Konut İdaresi (TOKİ), şu ana kadar yüz binlerce vatandaşı ev sahibi yaptı. Yürüttüğü projelerle özellikle dar gelirli vatandaşlara hizmet eden TOKİ, önümüzdeki yıllarda da yine Türkiye genelinde yüzbinlerce vatandaşa sağlam ve uygun fiyatlı konut sunacak. Yakın gelecekte TOKİ üç önemli proje üzerinde çalışıyor. Çalışmalarda öncelik deprem bölgesine verilirken, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ilde, 506 bin 739 konut ve 143 bin 271 köy evi ile toplamda 650 bin kalıcı deprem konutu yapılacak. İlk etapta bir yıl içerisinde 319 bin deprem konutunun teslim edilmesi planlanıyor. Deprem bölgesinde şu ana kadar yaklaşık 100 bin konutun temeli atıldı.

BİR YANDA İLK EV HEYECANI DİĞER YANDA DÖNÜŞÜM

Geçtiğimiz yılın eylül ayında başlatılan ‘İlk Evim İlk İş Yerim’ projesinin de 81 ildeki tüm kuraları daha önce çekilirken, ‘İlk Evim’ projesi kapsamındaki 250 bin hak sahibi belirlenmişti. Bu 250 bin konutun 1 yıl içerisinde teslim edilmesi planlanıyor. Proje kapsamında 2028 yılına kadar ise 500 bin konutun vatandaşlara teslim edilmesi hedefleniyor. Yaşanan depremin ardından İstanbul’da dönüşüm için de düğmeye basıldı. İstanbul'da yaklaşık 1,5 milyon riskli konut belirlendi. 1 milyonu belirlenen rezerv bölgelerde, 500 bini ise yerinde olacak şekilde dönüşüm çalışmaları başladı. Başlatılan ‘Yarısı Bizden’ kampanyası için başvurular ay sonuna kadar alınıyor. Şu ana kadar kampanyaya başvurular 700 bini aştı.

KONUT SAYISI İKİ MİLYONU AŞACAK

Yapılan çalışmalar doğrultusunda Deprem bölgesi ve ‘İlk Evim’ kampanyası kapsamında 569 bin konut 1 yıl içerisinde tamamlanacak. Şu anda sadece İstanbul için geçerli olan ‘Yarısı Bizden’ kampanyasının ilerleyen yıllarda diğer şehirlerde de uygulamaya alınması hedefleniyor. Yapılan çalışmalar göz önünde bulundurulduğunda 2028’e kadar TOKİ tarafından teslim edilecek konut sayısının 2 milyonu aşması bekleniyor.

5 MİLYON KİŞİ TOKİ KONUTLARINDA

Son yıllarda birçok önemli projenin altına imzasını atan Toplu Konut İdaresi (TOKİ), 2002’ye kadar 19 yılda sadece 43 bin 145 konutu tamamlayabildi. 2001’den bu yana TOKİ tarafından 1,2 milyona yakın konut vatandaşlara teslim edildi. Her evde ortalama 4 kişi yaşadığı dikkate alındığında, Türkiye genelinde yaklaşık 5 milyon kişi, TOKİ tarafından inşa edilen konutlarda oturuyor. TOKİ yürüttüğü çalışmalarla ve çalışma sistemiyle birçok ülkeye örnek olmayı başardı.

TOKİ'DE İNŞAATLARINDA YERLİ MALI ÜRÜN KULLANIMI YÜZDE 100'E ÇIKTI

Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan inşaat sektöründe ithal ürünler inşaat maliyetini ve konut fiyatlarını doğrudan etkiliyor. Dünyada inşaat malzemesi ihracı konusunda çok önemli bir yerde olan Türkiye, yurt içinde alt ve üst yapı projelerindeki artan oranda yerli ürün kullanımıyla büyümeye devam ediyor.

TOKİ'DE YERLİ MALI KULLANIMI YÜZDE 100 OLDU

Şuanda depremzede ve sosyal konutlarla birlikte TOKİ yaklaşık 700 bin konut yapıyor. Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu (DAİMFED) Genel Başkanı Mustafa Karslıoğlu, TOKİ'deki yerli malı kullanım oranının yüzde 100, yap-sat konutlarda ise bu oranın yüzde 97 olduğunu söyledi.

İhlas Haber Ajansı'na konuşan Karslıoğlu, "2020 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın genelgesiyle inşaatlarda kullanılan yerli malı oranı günümüzde yüzde 100'e denk geldi. TOKİ ve müteahhitlerimiz yerli malı kullanmaya dikkat ediyorlar. Ayrıca deprem bölgelerinde konutlarını tamir eden vatandaşlarımızın da yerli malı ürün kullanmasına dikkat etmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

"SEKTÖR TEŞVİK EDİLMELİ"

Pandemi döneminde ithal malzemelerin Türkiye'ye gelmemesi nedeniyle sektörün zor günler geçirdiğine dikkat çeken Karslıoğlu, "Milli ekonomiye katkı sağlayan bir sektörden bahsediyoruz. Pandemi döneminde ithal malzemelerin ülkemize gelmemesiyle bunu en iyi anlayan ülkelerden bir tanesi olduk. Ancak ondan sonra başlatılan hamlelerle şuanda bazı inşaat malzemelerimizi dünyaya ihraç ediyoruz. Onun için bunu teşvik etmemiz lazım. İnşaat sektörü 250 sektörü arkasından getiren devasa bir iş koludur. Bu 250 sektörde de bin 500 kalem malzeme vardır. Bu bin 500 kalem malzemenin ülkemizde üretimi olmaktadır. Bugün 650 bin konut yapacak olan TOKİ şantiyelerimizde yüzde 100 yerli malı kullanılmaktadır. Yap-sat inşaatlarda ise bu oran 97'e ulaşmıştır. Yerli malı ürünler ithal edilen malzemelerden hem daha ucuz hem de servis ağı, istihdam oluşturması ve milli ekonomiye katkısından dolayı ülkemizdeki ekonomiye can suyu olmaktadır" diye konuştu.

 

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 35
  • Gül 10 ay önce Şikayet Et
    Yarisi bizden Osmaniye ve ilcelerine de gelsin artik bekliyoruz
    Cevapla
  • Murat 10 ay önce Şikayet Et
    Kiralar ev fiyatları bu hale gelmiş hala boş seçim vaatleri veriyorsunuz. 22 yıldır tek başınıza yönetiyorsunuz her güç elinizde ama geldiğimiz nokta barınma ve hayat pahalılığı. Aferin size
    Cevapla
  • Ahmet 10 ay önce Şikayet Et
    Öyle değil, erdoğan olmasaydı, iyice mahvolurduk
    Cevapla
  • Ali 10 ay önce Şikayet Et
    Depremden oldukdan sonra yenilenmeye başlar binalar İstanbul'da
    Cevapla
  • misafir 10 ay önce Şikayet Et
    O kadar emek sonuç yok belediye kimdeyse yeter o yapsın
    Cevapla
  • CEMAL 10 ay önce Şikayet Et
    SN.BAKANIM ÖNCE YARIM KALMIŞ İŞİNİZİ BİTİRİN AFAD BİR YERDEN SONRA TIKANIYOR ADRES KARIŞIKLIĞINDAN DOLAYI DEPREMDE EVİ YIKILIPTA DEVLETTEN 1 TL YARDIM ALAMAYAN GURBETTE BİNLERCE SEFİL YAŞAYANLAR VAR VİCDANINIZ NASIL EL VERİYOR NİYE ARAŞTIRMIYORSUNUZ BİZİM GİBİ BİNLERCE SEFiL YAŞAYAN İNSANLAR VAR GURBETTE SİZİN YÜZÜNÜZDEN AK PARTİLİ OLDUĞUMUZ HALDE CHP.Lİ BELEDİYELERE MUHTAÇ KALIYORUZ
    Cevapla
  • Muazzez yilmaz 10 ay önce Şikayet Et
    Dask ödemesi gerekiyor tam bilmiyorum tabiki ama dask ödememişse deprem oldu diye herkese ev nasıl yapsın cunki binlerce ev yaptı ve devam ediyor ama devletde biryere kadar zaten kaç yıldır corana virüsü ülkeleri maaf etti devlet işsiz kalanlara para ödedi vs eski depremde gelen yardımları maaşları ödedim para yok diyordu hicbirsekilde depremzedelere yardım etmediler 3 öğüt yemek dahil
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle