Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) sosyal medya hesanından ANKA-3'ün piste çıktığına ilişkin "Milli savunma, milli teknoloji, milli güç, ANKA 3!" başlığıyla bir video paylaştı.

Türkiye'nin yeni nesil yerli silahları bir bir görücüye çıkıyor. Son günlerde yaşanan KIZILELMA, MMU ve HÜRJET heyecanının ardından, birçok avantajı barındıran insansız savaş uçağı ANKA-3 de ilk kez piste çıktı. Taksi testlerine başlayan ANKA-3'ün mayıs ayının ortalarında uçmaya başlayacağı öngörülürken, en geç önümüzdeki sene başında ise göreve hazır duruma gelmesi bekleniyor.

Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) tesislerinde geliştirilen ANKA-3, şirketin İHA ürün ailesinin 3'üncü üyesi olacak. ANKA-3'ün kuyruksuz bir konfigürasyon olduğunu ve bunun sağladığı farklı avantajlar bulunduğunu söyleyen İnsansız Hava Araçları Mühendislik Direktörü Bülent Korkem, ANKA-3'ün tasarımdan kaynaklanan üstünlüklerine değindi.

ANKA-3'ÜN TASARIM AVANTAJLARI

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Korkem, en önemli avantajın 'radar görünürlüğünün düşük olması' olduğunu söyledi. "Uçağın yatay ve dikey kuyrukları olmadığı için görünürlük oldukça düşüyor" diyen Korkem, şu ifadeleri kullandı:

"Bazı ekstra tedbirlerle bunu daha da artırmak, görünürlüğü iyice düşürmek mümkün. Onun dışında bu konfigürasyonda sürükleme düşük. Daha fazla taşıma hacmi ve kapasitesi oluşturabiliyoruz. Dolayısıyla biz bu avantajların hepsini kullanmak istedik. Bayağı bir zaman planlaması oldu. 1 sene kadar önce daha küçük, yine kuyruksuz bir hava aracını uçurarak altyapıyı oluşturduk ve üzerine bu avantajları kullanacağımız böyle bir hava aracını geliştirmeye başladık.

Geliştirme çalışmaları Şubat 2022'de başladı. Geldiğimiz noktada uçak şu anda taksi testlerine başlamış durumda. Bu süreç kısa süre içinde ilk uçuşun gerçekleşmesine kadar devam edecek. Daha sonra işin şekli düşerek üzerine görev sistemlerinin entegrasyonunun yapıldığı ve gerçek kullanıma hazırlandığı bir süreç başlayacak. Şu anda ilk uçuş, ilk hedef. Uçuş tarihi çok yakın, mayıs başında, mayıs ayının ortasını geçmeden inşallah uçuracağız."

ANKA-3'ü Milli Muharip Uçak, HÜRJET, F-16 gibi insanlı sistemlerle ortak operasyonlarda kullanabiliriz. Hem üzerindeki faydalı yüklerle hem onların faydalı yüklerini birbirleriyle ortak kullanabildikleri bir imkan var. Dolayısıyla bu uçağın kullanım alanı çok geniş diyebiliriz. İlk uçuşu kısa bir zamanda yaparsak yıl sonuna kadar ya da önümüzdeki sene başında ilk göreve hazırlık durumu oluşacaktır diye düşünüyoruz."

TOPLAM 7 SİLAH İSTASYONU VAR

ANKA-3'ün taarruz yeteneğine de değinen Korkem, uçakta birisi gövde altı merkez, ikisi dahili ve kanat altlarında ikişer olmak üzere toplam 7 silah istasyonu bulunacağını anlattı.

Silah istasyonlarının değişik kapasiteleri bulunduğuna dikkati çeken Korkem, "Gövde içindeki dahili istasyonun yetenekleri çok büyük olacak" dedi. Korkem, "Şu ana kadar Türkiye'de geliştirilmiş bütün mühimmatları bu sistem içinde taşıyabilir durumdayız. Dahili silah istasyonu Mark 83 sınıfı silahlardan birer adet taşıyabiliyor ya da hacmine göre çok daha fazla sayıda daha küçük mühimmat taşıyabiliriz. Kanat altındaki ilk büyük istasyonda SOM-J, yine Mark 83 sınıfı silahlar taşınabiliyor. Daha altındakiler kesinlikle taşınabiliyor. Kanat dışı istasyonlarda da nispeten küçük silahlar taşınabiliyor. Dolayısıyla yelpazemiz silah taşımak açısından çok geniş" ifadelerini kullandı.

Yorumlar 77 Yorum Var
  • Yakup 04.05.2023 01:53
    MaşaAllah Allah nazarlardan korusun Allah emeği geçenlerden memun olsun
  • Anadolu İnsanı 28.04.2023 21:46
    çokk şükkür Rabbime.Bugünleri yaşattığı için.Daha çook güzel günleride gösterir sağlık içinde inşallah.Durmadan yola devaaaam.Vatan daha ileri gelişmeleri bekliyor.Allah zekanızı parlak eylesin.
  • hasan 28.04.2023 14:57
    perfect
  • Vatandaş Rıza 27.04.2023 21:37
    Ne yani CHP li Sarıyer belediyesi de dudak heykeli açtı bundan asagimi yani?
  • hakan 27.04.2023 12:56
    Çok fenaaaaaa yaa bu ülkede yaşadıhım için çok mutluyum
Daha fazla yorum görüntüle