Savunma Sanayii Başkanlığı ile ASELSAN arasındaki imzalanan sözleşme kapsamında SEFİNE Tersanesi ile birlikte geliştirilen ve Denizaltı Savunma Harbi (DSH) amacıyla kullanılan MİR İnsansız Deniz Aracı (İDA), sürü gösterimi ardından önemli bir temel harp yeteneği daha sergiledi.

İSRAİL'DEN SONRA DÜNYADA İKİNCİ OLDUK

Savunma Sanayii Başkanlığı ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı yetkililerinin de katıldığı faaliyette MİR İnsansız Deniz Aracına entegre edilen ASELSAN Torpido Kovan Sistemi ile karada yer alan kontrol istasyonu üzerinden hafif torpido atışı başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Böylelikle İsrail'den sonra ilk defa bir İDA’dan torpido atışı gerçekleştirildi. 

MİR İDA, ana amaç olarak denizaltı savunma harbi görevlerinde kullanılırken; istihbarat/gözetleme/keşif, kritik tesis ve yüzen platformların korunması ve su üstü harbi gibi görevlerde de kullanılabiliyor. 

Otonom seyrüsefer kabiliyeti ve üzerinde bulunan sonarlarla denizaltı savunma harbi kapsamında tespit ettiği denizaltılara karşı hafif torpido ve DSH roketleriyle hücum gerçekleştirebilecek MİR İDA, İHA’larla ve insansız sualtı araçlarıyla birlikte çalışabiliyor. 

Haziran 2022’de ilk kez denizde görüntülenen MİR İDA, ALBATROS-S İDA’larla Heterojen İDA Sürüsü olarak sahada birlikte görev icra etmişti.

"BİR EŞİĞİ DAHA GEÇTİK"

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir spsyal medya paylaşımında, "Ülkemizde ilk kez insansız deniz aracından torpido atışı gerçekleştirildi. Denizaltı savunma harbi için geliştirilen MİR İDA'dan yerli torpido kovanıyla yapılan hafif torpido atışıyla sualtı harbine yönelik yeni kabiliyetler için bir eşiği daha geçtik." ifadelerini kullandı.

 

 

 

Yorumlar 52 Yorum Var
  • celalettin yağbasan 19.04.2023 10:53
    rabbim sizlerden bin kere razı olsun reisi bunların yüzünden istemiyorlar bazı ahmaklar da soğan derdinde uyanın reis giderse rabbim göstermesin heykel açılışları izleriz
  • mersinli 19.04.2023 10:52
    Sizler seviyoruz ALLAH YAR VE YARDIMCI OLSUN ELİNİZE TAŞ DEĞMESİN
  • AY YILDIZ 19.04.2023 10:42
    Şimdide torpido mu yiyecez bize kim saldıracak
  • adem 19.04.2023 10:37
    mademki insansız neden bu kadar yüksek savaş mantığına aykırıdır hedef ne kadar alçak yapılırsa vurulma ve görülme şansı azalır
  • Misafir 19.04.2023 10:25
    Can ataklı bunu izlemesin. Bomba yere düştü laa. Bu bomba uçmadi laaa falan der sonra
Daha fazla yorum görüntüle