Kuru soğan nasıl 30 TL oldu? İşte fiyat yükselişinin arka planı

Fiyatı 30 TL'ye kadar çıkan kuru soğan zamlarının arkasında birçok neden bulunuyor. Üretim ve lojistik gibi girdi maliyetlerin yükselmesi fiyatları yukarı çıkarmış olsa da uzmanlara göre 30 TL'lik fiyatlar normal değil ve stokçuluk var.

GİRİŞ 18.04.2023 15:04 GÜNCELLEME 18.04.2023 15:18
Bu Habere 379 Yorum Yapılmış

Haber7

Marketlerde kilosu 30 TL’ye kadar yükselen kuru soğan fiyatlarındaki aşırı yükseklik kamuoyunun gündemindeki yerini koruyor. TÜİK verilerine göre, kişi başı yıllık 21 kilogramı tüketilen ve mutfakların olmazsa olması kuru soğan fiyatlarının neden bu kadar yükseldiği ise merak edilen başlıklar arasında.

Kuru soğan fiyatlarında yaşanan yükselişin arkasında ise birden fazla sebep ön palana çıkıyor.

KURU SOĞAN FİYATLARI NEDEN YÜKSELDİ?

Soğan fiyatlarındaki yükseliş 2022 yılının sonunda hızlandı. 2022 yılında, üreticide takip edilen ürünler arasında fiyatı en çok artan yüzde 603,3 ile kuru soğan olmuştu. Mart 2023’e kadar da soğan fiyatlarında artış aylık olarak sürdü. Mart ayında da önceki aya göre fiyatı en çok artan ürün yüzde 22,42 ile soğan oldu.

MALİYETLER YÜKSELDİ VE ARZ AZALDI AMA...

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, Üretici fiyatlarındaki artışların en önemli sebebi girdi maliyetlerinin artması olduğunu açıklamıştı. Buna ek olarak Bayraktar, kuru soğanda arzın azalmasının da fiyat artışında diğer bir faktör olduğunu belirtmişti.

Uzmanlar, kuru soğan fiyatlarının yükselmesinde birçok etkenin rol oynadığına dikkat çekiyor. Bunlar arasında kuraklık, üretimde kullanılan mazot, gübre ve tohum maliyetlerindeki artış, üretimde kullanılan araç-gereç ve lojistik maliyetlerinde artışların olduğuna dikkat çekiyor.

Ancak bu fiyat artışına neden olan faktörlerin sadece ekonomik çerçevenin içindeki arz talep ve girdi maliyetlerinin yükselmesinin kaynaklı nedenlerin yanında Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkisi ve ‘stokçuluk’ iddiaları da var.

HATAY VE ADANA EN ÇOK SOĞAN ÜRETİLEN İLLER ARASINDA

Türkiye’de yıllık 2 milyon tonu aşkın soğan üretimi gerçekleştiriliyor. Bu rakam Türkiye’yi kuru soğan üretiminde dünyada ilk 10 ülke arasına sokuyor. Soğan üretiminde en büyük payı, üretimin 5'te 1'lik bölümünü gerçekleştiren Ankara alıyor. Bu illeri Amasya, Eskişehir, Hatay, Adana, Çorum, Tokat ve Bursa izliyor.

Kuru soğan üretiminin yüzde 12’ye yakın kısmının gerçekleştirildiği Adana ve Hatay'da, 6 Şubat'taki depremin ardından tarımın etkilenmesinden kaynaklı yaşananlarda fiyatlar üzerinde etkili oldu.

Bazı uzmanlara gör ise kuru soğanın kilosunu 30 TL’ye çıkaran ‘anlamsız’ fiyat artışının nedeni elverişli koşullarda aylarca stoklanabilecek olan kuru soğanın bazı kesimler tarafından stoklanması ve iç piyasaya sürülmemesi.

TONLARCA SOĞAN YOL KENARINDA BULUNDU

Fiyatı 30 TL’ye kadar yükselmişken yol kenarına çuvallarla dökülen kuru soğanlar bu stokçuluk şüphelerini güçlendirdi. Dökülen soğanları kayıt altına alan vatandaşlar yapılanın seçimler öncesi hükümeti zor duruma düşürmek olduğunu ifade etti.

Soğanları kayda alan vatandaşlar şöyle konuştu:

"Şu çuvallara bakın sapasağlam, İstanbul’da kilosunu 30 liradan satıyorlar. AK Parti’yi başarısız göstermek için kamyon kamyon soğanı dökmüşler. Münafıklar, şerefsizler bu soğanları buralarda heder etmişler. Yazıklar olsun. Bunlar ne yaparsa yapsınlar Allah’ın izniyle AK Parti yüzde 55-60 alacak."

 HASAT SONRASI FİYATLARI NE KADAR DÜŞECEK?

Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden Adana ve Hatay'da başlayan turfanda soğan hasadı devam ediyor.

Geçen yıl 272 bin ton ürün alınan soğanda, iki ilden bu yıl 284 bin ton rekolte alınması hedefleniyor.

Adana ve Hatay'da bu yıl beklenen rekolte, geçen yılki Türkiye geneli 2 milyon 350 bin tonluk hasadın yüzde 12'sini oluşturuyor.

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay ve Adana'daki hasatların, market ve pazardaki soğan fiyatını düşürmesi bekleniyor.

Reyhanlı Ziraat Odası Başkanı Şemsedin Cünedioğlu, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'da hem yaraları sarmaya çalıştıklarını hem de üretime devam ettiklerini söyledi.

Hatay'da tarım sektörü dışında farklı alanlarda üretimin hemen hemen kalmadığını vurgulayan Cünedioğlu, Reyhanlı ilçesinin soğan ekiliş alanını yüksek olduğunu aktardı.



17 TL'YE KADAR DÜŞMESİ BEKLİYOR


İlçede yaklaşık 60 bin dönüme yakın alanda soğan ekildiğini belirten Cünedioğlu, Ramazan Bayramı'ndan sonra turfanda soğanın hasadıyla fiyatların aşağı yönlü çekilmesini beklediklerini dile getirdi.

Cünedioğlu, şöyle konuştu:

"Piyasada ürün fazla olduğu zaman fiyatı da düşer. Soğanın fiyatı büyükşehirlerde 30 lira. Bizim burası küçük şehir olduğu için soğan aşağı yukarı 20 lira. Turfanda hasatla önümüzdeki haftadan sonra, Ramazan Bayramı'ndan sonra soğanın fiyatının yavaş yavaş tarlada kademeli olarak 10 liraya kadar düşme ihtimali çok yüksek. Yani tarlada 10 liraysa, markette 17-20 liraya kadar olabilir."

Adana'da soğan tüccarı Muhammet Ali Yeğin de Sarıçam ilçesindeki 110 dönüm tarlada soğan hasadı yaptıklarını ifade etti.

Soğanın kilogramının şu anda tarlada 15-16 liraya alıcı bulduğunu belirten Yeğin, "Piyasa biraz hızlı, şişik bir piyasa var. Malın artışına göre fiyat düşüşü yaşanacak. Tabii soğan piyasası belli olmaz. Depodaki mallar bitti. Allah nasip ederse ilerleyen vakitlerde soğan fiyatı biraz daha düşecek gibi görülüyor." diye konuştu.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 379
  • Tek söz TÜRKİYE 11 ay önce Şikayet Et
    Maun suresi; Gördünmü dini yalanlar için kullananları ve yetimi görmeden yetimin hakkını çalanları ? Onlar kimseye yardım etmez sadece kendileri vardır. Ve onlar hep namaz kılarlar. Aslında namaz onların gösteriş araçlarıdır. İnsanları yalan dindarlık ve yalanla kandıranların VAY HALİNE
    Cevapla
  • Asaf 11 ay önce Şikayet Et
    Ben onu bunu bilmem. Düşman uyumuyor, Tarım Bakanı oturup fiyatların yükselişini seyretmemeli. Yurt dışından mı getiriyor, ne yapıp edip mutfağın olmazsa olmazı soğanı ucuz sattırtmalı. Yok efendim gübre mazot, yok efendim deprem. Bunlar boş bahaneler.
    Cevapla
  • Fahreddin Bilgin 11 ay önce Şikayet Et
    Bu haber siyasi amaçlı yaptığınıziyaret sozle ifade ediyirsunuz video çekimi de fiyatların maaliyet altinda kaldığı ve sokağa döküldüğü donem çekiml olduğunu düşünüyorum. Sebep ;ben tarımsal üretim yapiyorum.2021 yilinda 15 buçuk ton nohut ürettim. Maaliyet im 4 lira 46 kuruş oldu. Aynı yıl 4 lira beş kuruş alım fiyatı açıklandı, mali 4 liraya zararla sattım.2 yıldır ekmiyorum.
    Cevapla
  • Endless 11 ay önce Şikayet Et
    40 TL den kilosunu verdiğini niye söylemiyorsun?
    Cevapla
  • TÜRKOĞLU 11 ay önce Şikayet Et
    MİLLET'in mutfağına göz diken insan müsvetteleri hükümeti karalama peşinde koşan gafiller soğanla patatesle ortalığı karıştırmak için çiftçinin elinden üç kuruş parayla aldıkları soğanı patatesi yollara döktüren işbirlikçi hainlerin cezası verilecek yaptıkları yanlarına kalmayacak bedelini ağır ödeyecekler !!!
    Cevapla
  • Ahmet AVCI 11 ay önce Şikayet Et
    Burada çiftçiye destek olmanız lazım meselâ çiftçiden alınan mahsulü tek elden yaniciftciden kademeli düzenli nakliyecilik hallerde komisyon culuk kalkması lazım çiftçiden doğru tüketiciye ulaşması lazım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle