Türkiye'de 694 milyon ton NTE keşfetti! Çin, ABD bunun peşinde
Beylikova Florit, Barit ve Nadir Toprak Elementleri Tesisi 18 Nisan'da açılacak. Tesis, dünyada 800 milyon tonluk rezerve sahip Çin'deki Bayan Obo sahasından sonra 694 milyon ton nadir toprak elementi rezerviyle ikinci sırada bulunuyor.
Nadir Toprak Elementleri, genelde toprak altında genellikle 'küçük rezervler' halinde bulunuyorlar. Nadir Toprak Elementlerini 'nadir' yapan şey ise, rezervlerin azlığı değil bu elementleri işlemenin maliyetinin yüksek olması. Toplam 17 elementin bulunduğu bu madenler sadece ekonomik değil aynı zamanda büyük bir stratejik öneme de sahip...
TEKNOLOJİ ÜRETMEK İÇİN OLMAZSA OLMAZ
NTE adıyla da bilinen bu elementler grubu özellikle gelişen teknoloji ile beraber özellikle yüksek teknoloji ürünler üreten şirketler için en kritik maddelerden biri.
Dünyada 800 milyon tonluk rezerve sahip Çin'deki Bayan Obo sahasından sonra 694 milyon ton nadir toprak elementi rezerviyle ikinci sırada bulunan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bağlı Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü Beylikova Florit, Barit ve Nadir Toprak Elementleri İşletmesi'nde çalışmalar sürüyor. İşletme Müdürü Lütfi Tozar, "Başta Çin, ABD olmak üzere ülkeler bu madenlerin üretimi için büyük mücadele veriyor. Böyle büyük bir saha ve rezervin ülkemizde olmasından dolayı avantajlı durumdayız." dedi.
KRİTİK TESİS AÇILIYOR
Tonu 200 bin dolar: Türkiye devrim gibi adıma hazırlanıyor"Erdoğan Dijital Medya" hesabından yapılan paylaşımda, "Eskişehir Nadir Toprak Elementi Tesisi, Beylikova'da keşfedilen 694 milyon tonluk rezervi işleyecek. Enerji, savunma, kimya, cam ve seramik gibi çeşitli alanlar için üretim sağlayacak." ifadeleri kullanıldı.
Paylaşımda tesisin fotoğraflarına da yer verildi.
Bakan Dönmez: 694 milyon tonluk nadir toprak elementi keşfettik
İngilizleri kıskandıran keşif: Biz mumla ararken Türkler buldu
Fransızların 'yok' dediği maden Türkiye'nin en büyük kozu olacak! ABD'nin 'yumuşak karnı'
TÜRKİYE'DE 694 MİLYON TONLUK DEV KEŞİF! ÇİN, ABD BUNUN PEŞİNDE
Toplam 17 bin 600 dönüm maden alanına sahip işletmede 2011-2017 yıllarında 310 lokasyonda 125 bin metre sondaj yapılarak 60 bin numune alınıp, 694 milyon ton rezerv rakamına ulaşıldı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in de yakından takip ettiği projede yıllık 1200 ton cevherin işlem göreceği pilot tesisin montaj çalışmaları tamamlandı. İşletmede, işlenmek üzere 600 ton nadir toprak elementi cevheri de çıkartılarak hazır hale getirildi.
"CEVHERİN İŞLENECEĞİ PİLOT TESİSİN MONTAJ ÇALIŞMALARI BİTTİ"
Beylikova Florit, Barit ve Nadir Toprak Elementleri İşletme Müdürü Lütfi Tozar, AA muhabirine, Beylikova'nın Çin'deki Bayan Obo sahasından sonra 694 milyon ton nadir toprak elementleri rezerviyle dünyadaki ikinci büyük saha olduğunu söyledi.
Sahada 2011-2017 yıllarında yaptıkları çalışmalar sonucunda 694 milyon ton rezerve ulaştıklarını anlatan Tozar, şöyle konuştu:
"Cevherin işleneceği pilot tesisin montaj çalışmaları bitti. Devreye alma çalışmalarına başladık. Pilot tesiste kullanacağımız yaklaşık 600 ton cevher sahada hazır durumda. Madenciliği yapıldı. Pilot tesisimiz yıllık 1200 ton cevher işleme kapasitesine sahip. Çıkarttığımız cevherimizde bulunan florit, barit, nadir toprak elementleri ki biz de ağırlıklı olarak lantan, seryum, praseodimyum, samaryum, gadolinyum, evropiyum, neodimyum var. Bunlar üretilebilir düzeylerde. Ayrıca diğer 17 nadir toprak elementi de belli oranlarda mevcut. Bunun yanı sıra toryum da bu tesiste işlenecek. Bu tesiste cevheri işleyerek elde edeceğimiz elementler yüksek teknoloji ürünlerde kullanılan yeşil enerji dönüşümünde, savunma sanayisinde, lazer, güdüm sistemlerinde, her türlü elektronikte kullanılan malzemeler ki bunların en önemli özelliği de bunların ikamesi yok."
Tozar, ihtiyaç durumda hazır olan 600 tonun dışında daha fazla cevheri pilot tesise nakledebileceklerini bildirdi.
Pilot tesisin projede ilk aşama olduğunu dile getiren Tozar, "Pilot tesiste üretime başladıktan sonra esas bizim amacımız 570 bin ton cevher işleyerek yıllık 10 bin ton nadir toprak oksiti, 72 bin florit, 70 bin ton barit ve 250 ton toryum üretecek büyük tesisi kurmak. En kısa zamanda pilot tesis çalışmalarının arkasına bu tesisin planlamasını da yapıyoruz." diye konuştu.
Lütfi Tozar, nadir toprak elementleri sayesinde yeni teknolojilerin üretilebildiğinin altını çizdi.
Söz konusu madenlerin stratejik öneme sahip olduğunu ifade eden Tozar, "Başta Çin, ABD olmak üzere ülkeler bu madenlerin üretimi için büyük mücadele veriyor. Böyle büyük bir saha ve rezervin ülkemizde olmasından dolayı avantajlı durumdayız." dedi.
-
ENDER ÖZDEMİR 2 yıl önce Şikayet EtMaşaallah Rabbim yeraltında bulunan tüm cevherleri çıkartan, işleyen yurt savunmadı ve ekonomisine katkıds bulunan herkesten razı olsun. Hamd olsun ki bu güce ulaştırıldık, bu tür madenlerin bizim köy merasında da olduğunu kuvvetle tahmin ediyorum. Beylikova güneyi yerini de biliyorum araştırma tetkik analizler sonucunda ℅80 sonuç elde edilebilir bu mesele yabana atılır bir durum değilBeğen
-
komunist 2 yıl önce Şikayet Etseçim geliyor ya artık nadir olan ne kadar element varsa ortalığa saçılır. yersen :)) hepside Türkiyeyi teknolojide zirvelere çıkartır.:))Beğen
-
zalim kaybedecek 2 yıl önce Şikayet EtTürkiyem ülkene sahip çık satılmış Lara oyunu verme Türkiye Dünyanın Süper gücü olacak Başkanımız Recep Tayyip ErdoğanBeğen Toplam 3 beğeni
-
A. Yavuz 2 yıl önce Şikayet EtEn zor şey de senin beynini bulabilmek bence!Beğen Toplam 2 beğeni
-
Gerçekler 2 yıl önce Şikayet EtEskiden heykellere harcanan vergiler şimdi savunma-enerji-uzay-teknoloji-tarım-konut projelerine harcanıyor, haçlılar bu yüzden Erdoğan gitsin diyorBeğen Toplam 17 beğeni