Devletin gücü Bozkurt'u 1 yılda ayağa kaldırdı

Kastamonu'da 2021'de yaşanan sel felaketinde ağır hasar alan Bozkurt ilçesi, devletin seferberliği ile hızla yeniden ayağa kalktı. Aynı şekilde 2021 yılında selin vurduğu Sinop Ayancık'ta devletin hızlı aksiyon alması ile ayağa kalktı.

GİRİŞ 13.04.2023 10:44 GÜNCELLEME 13.04.2023 11:14
Bu Habere 36 Yorum Yapılmış

11 Ağustos 2021 tarihinde Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde sel felaketi meydana geldi. Yaşanan afetin ardından devlet ilçeyi yeniden hayata döndürmek için çalışmalara başladı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 1 yılda şehrin yaralarını sarıp vatandaşın hayatına kaldığı yerden devam etmesini sağladı.

Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde 11 Ağustos 2011 tarihinde yaşanan sel felaketinde 65 kişi yaşamını yitirdi, 8 kişi kayboldu onlarca bina ve iş yeri yıkılarak hasar gördü. Yaşanan afetin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği bakanlığı hiç vakit kaybetmeden şehrin yaralarını sarmak için çalışma başlattı. Yaşanmaz hale gelen ilçenin yerine 1 yıl içerisinde sağlam ve güveli bir ilçe kuruldu. TOKİ tarafından inşa edilen konut ve iş yerleri hak sahiplerine teslim edildi.

Haber7.com muhabiri Müge Çakmak ve kameraman Mutlu Şahin Bozkurt’ta giderek yapılan çalışmaları bölgede gözlemleme imkânı buldu.

KARADENİZ’İN EN GÜZEL İLÇESİNİ İNŞA EDİYORUZ

Bozkurt Kaymakamı Murat Atıcı Haber7 mikrofonlarına önemli açıklamalarda bulundu. Atıcı,” Yaklaşık metrekareye 403 kilogram yağış vardı. Buna sadece sel afeti, su baskını dememiz çok yanlış. Burada yaklaşık 50 bin kamyonluk rüsubat, tomruk, ağaç komple ilçe merkezine gelmişti. Bunların akabinde Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla bölgede olan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Murat Kurum ve İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu yaklaşık 1,5 ay boyunca gece gündüz buradaki çalışmalardaydı. O arada bütün yıkılan yapılar ya da kentsel dönüşüm amacıyla kamulaştırılan ilçe merkezinde 649 tane konut inşa ettik.



Yaklaşık yüzde 98’nin kuralarını yaptık. Ve anahtar teslimlerini yapmaya başladık. Ayrıca ilçe merkezinde dükkânlarımız zarar görmüştü. Afetten sonra 123 tane dükkân yapım çalışması başladı. 87 tanesinin anahtarını teslim ettik. Geri kalanı da 1 ay içerisinde tamamlanacak. Bunun yanında kent meydanımız, pazar yerimiz, millet kıraathanemiz, kaymakamlık binamız, emniyet binamız, ortaokul, pansiyon,500 kişilik kapalı spor salonumuz, halı sahamız yani anlayacağınız burada devletin tüm kamu kurum ve kuruluşlarının inşaatı oldu. Sanayi sitemizin tamamı gitmişti. Onları da yeniden yaprak teslim ettik. Karadeniz’in en güzel ilçesini inşa ediyoruz.

TOKİ sadece yaşam alanı değil geniş bir ilçeyi yeni baştan planlayıp bir şehir planlayıcısıyla beraber bu ilçeyi yeniden hayata geçirdiler. Biz sadece yaşanacak evleri değil bunun peyzajıyla, park alanlarıyla, yaşam alanlarıyla, okullarıyla vatandaşımızın hizmetine sunuyoruz.



Sayın Cumhurbaşkanımız afetin ardından ilçemize gelerek doğal gaz sözü vermişti. Doğal gazımızda 1 yıl içerisinde vatandaşımızın hizmetine sunuldu. Bu aşamada bir daha sel afetinin yaşanmaması için hat üzerine yaklaşık 26 tane terslik bendi ve tarak sistemi gelecek rüsubat ve malzemeyi tutucular yapıldı. Ayrıca 28 metre olan dere genişliği 72 metreye çıkartıldı.

3.5 metre yüksekliğinde demir beton bloklar yapıldı. Hat üzerinde bütün köprülerimiz gitmişti Ezine çayı içerisinde karşıdan karşıya geçmek bile imkânsızdı. 4 tane yaya ve taşıt trafiği için köprümüz inşa edildi. 2 tanede çelik konstrüksiyon bu köprülerimizin tamamı da kemer köprülerimiz.

6 tane toplam köprüyü ilçe merkezinde vatandaşımızın hizmetine sunduk. Devletimizin büyüklüğünü görmek isteyen 11 Ağustos 2021 tarihindeki sel afeti sırasındaki fotoğraflara baksın. Birde şimdiye baksın. Allah devletimize zeval vermesin. Bunu sadece bir kaymakam olarak değil bu ülkenin bir vatandaşı olarak söylüyorum.

MAĞDUR KALMADIK DEVLETİMİZ HEP YANIMIZDA OLDU

Bozkurt’ta yaşanan sel felaketinde evindeki eşyalarını kaybeden Metin Toprak yaşadıklarını anlattı. Toprak, “Burası çok kötüydü. Evler gitti, insanlar öldü. Kendi evim bina olarak yıkılmadı ama evimdeki eşyalar gitti. Ama mağdur kalmadık. Acımızı yaşamadık. Allah razı olsun devletimiz hemen yanımızda oldu. Milletimiz yanımızda oldu. Tekrar evimize girdik. Rahatız. Bozkurt yeniden çok güzel bir Bozkurt oluyor. Hükümet binamız yeniden yapıldı. Binalarımız, meydanlarımız yeniden inşa ediliyor. Yollarımız yapılıyor inşallah bu yaz çok rahat edeceğiz.

BOZKURT’UN BU KADAR KISA BİR SÜREDE TOPARLANACAĞINI DÜŞÜNMÜYORDUK

Sel felaketinde işletmesini kaybeden Murat Kütük çok kısa bir sürede yeni dükkânına kavuşmanın sevincini dile getirdi. Kütük ,”Bir afet yaşadık ve afetten sonra işletmemizi kaybettik. Dükkânımızı TOKİ yaptı. Allah Cumhurbaşkanımızdan ve devletimizden razı olsun. Dükkânlarımızı teslim aldık. Kendimize göre tadilatımıza başladık. Dükkânlarımız gayet güzel ve kullanışlı. Biz bu kadar güzel bir dükkân beklemiyorduk. Bozkurt’un bu kadar kısa bir sürede toparlanacağını düşünmüyorduk." dedi.

KAYBETTİĞİMİZİN YERİNE DAHA GÜZELİNİ TESLİM ALDIK

Bozkurt Yüksek Mahalle Muhtarı ve aynı zamanda ilçede erkek berberi olarak hizmet veren Salim Çınar sel sırasında yaşadıklarını anlattı. Çınar, “Devletimiz sağ olsun, Allah razı olsun hiçbir sıkıntı yaşamadık. Dükkanımızı kaybettik ama daha iyisini ve daha güzelini teslim aldık. Afet meydana geldiğinde yaşadıklarımıza inanamadık. Bir rüya gördüğümüz sandık. Telefonumuzla bir fotoğraf bile çekemedik. Ama şu an her şey yolunda." ifadelerini kullandı.

11 Ağustos 2021 tarihinde Sinop’un Ayancık ilçesinde sabahın erken saatlerinde başlayan yağmurun etkisiyle taşan Ayancık çayı, ilçeyi sular altında bıraktı. 

Sel suları evleri, köprüleri yıktı, heyelanlara yol açtı. Afetin yaşandığı ilk andan itibaren mağduriyetin giderilmesi için çalışmalar başlatıldı. Bu kapsamda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yıkılan binaların yerine yenilerini yaptı. Haber7.com muhabiri Müge Çakmak ve kameraman Mutlu Şahin Sinop’un Ayancık ilçesine giderek yapılan çalışmaları yerinde gözlemleme imkânı buldu.

TOKİ Sinop Kontrol Amiri Tugay Turan yapılan TOKİ konutları hakkında bilgi verdi. Turan, “Sel felaketinden sonra hemen 1 ay içerisinde ihale süreci tamamlandı. Yüklenici firmayla sözleşmesi yapılıp hemen çalışmalara başlanılması istendi. Hızlı bir şekilde de bitirildi. Mağdur olan vatandaşlarımız için afet konutlarımız bitmiş durumda. Kura çekimleri için gün sayıyoruz. Toplam 79 konutumuz var. 47 tanesi 2+1, 32 tanesi 3+1. Dairelerimiz büyüktür. Dairelerimizde son teknolojiler kullanıldı. Dairelerimizde çöp odalarımız var, yağmur suyu depolama hatlarımız var. Burası yağışlı bir bölge olduğu için yağmur suyunu bodrum katlarımızdaki depolarda toplayıp filtrelerden geçirdikten sonra tekrar tuvaletlerde geri dönüşüm olarak kullanabiliyorlar." açıklamasında bulundu.

TOKİ, AYANCIK’IN EN GÜZEL EVLERİNİ YAPTI

Yaşanan sel felaketinde evini kaybeden Murat Korkmaz bir an önce yeni evlerine geçmek istediklerini dile getirdi. Korkmaz, “Sabahtan beri yağan yağmurun ardından beni dayım aradı. Hava çok yağmurlu aileni anneannenin evine getir dedi. Öğlen saatleri hava biraz diner gibi oldu sonra tekrar başladı. Sonrası curcuna oldu. Sabaha karşı hava aydınlanmaya başlayınca evleri teker teker söktü. Sabırla bir an önce yeni evimize geçmeyi bekliyoruz. Binalar çok güzel oldu. Ayancık’ın en güzel evleri diyebilirim. Bizlerde bir an önce yeni evlerimize geçmek istiyoruz." dedi.

SİNOP KENT MEYDANI VE MİLLET BAHÇESİNE KAVUŞTU

Tarihi yapıları ve uzun sahil şeridiyle öne çıkan Sinop’ta Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından Kent Meydanı Millet Bahçesi Projesi tamamlandı. 45 bin metrekare alanda uygulanan proje kapsamında 2 bin 500 yıllık tarihi surların ön cephesinde bulunan tüm binalar yıkıldı, yerlerine ağaçlandırma yapılarak yeşil ve sosyal donatı alanları oluşturuldu. Alan üzerinde çocuk oyun parkları, yürüyüş yolları ve cami inşa edildi. Spor alanlarının kurulduğu bölgede 15 bin fidan da toprakla buluşturuldu.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 36
  • Catalzeytin 1 yıl önce Şikayet Et
    Bravo güzel calisan hizmet veren insanlar. Böyle hükümete can feda. Söz veren hükümet yalan söylemiyor iste deliller. O civarda ve Sinop civarinda yasayan insanlari artik görsün.
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    zaten bunlara oy veren kafanın hizmet almakla bir ilgisi yok , reis gitsin yeter ortalık yıkılsada olur kaos da olur pkk saldırsada olur dolar 100 tl olsda olur enflasyon yüzde 200 de olsa olur , savunma sanayi zayıf olsada olur , yollar çamur çöp olsada olur velhasılı hiçbirşeyin önemi yok, amaçları tayyip düşmanlığı yaparak bazı insanları da maalesef yanıltarak diyelim ülke
    Cevapla
  • Bilenbiri 1 yıl önce Şikayet Et
    Afeti hiç unutmamamız için "Sel Heykeli" yapmamışlar mı?! Millet Evini, İş yerini yavaş yavaş yapardı, bu afet unutulur gider! Sünger mi ne Heykeli için Bodrumda 2 yıl uğraşmışlar, hatta yetişmeyeceği için Başkan bile yardım etmiş! Bozkurtlular siz hizmet görmemişsiniz, yazık...
    Cevapla
  • bülent 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah devlete zeval vermesin, yaparsa Ak parti yapar, Reis ve ekibinden Allah razı olsun.....
    Cevapla
  • Selim 1 yıl önce Şikayet Et
    Maşallah. Almanyada da bir sel olmuştu 2-3 sene önce. Da halen hükumet vatandaşa orada yardım edemedi. Yapılanma sıfır. Bizlere ise tüm yaraları bir senede tamamlamış olduk. Maşallah.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle