Merkez Bankası'ndan yeni TL hamlesi!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) liralaşma stratejisini güçlendirmek adına menkul kıymet tesisi ve zorunlu karşılıklarda düzenlemeler yaptı.
TCMB'nin, Menkul Kıymet Tesisi Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Tebliğ ile Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ'i Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre, yabancı para mevduat/katılım fonlarından Türk lirası mevduat/katılım fonlarına dönüşüm oranlarının hesaplanmasında gelecek altı aya yönelik hesaplamalarda 31 Mart 2023 tarihi esas alınacak.
Türk lirası mevduatların/katılım fonlarının payı yüzde 70'i aşan bankalara ise kredi faizine göre makro ihtiyati tedbirlerde muafiyet sağlanacak.
Öte yandan, Türk lirası mevduatların/katılım fonlarının payı yüzde 60'ın altında kalan bankaların yabancı para zorunlu karşılık oranı yükümlülüklerine tüm vadelerde 5 puan ilave edilecek.
TCMB, 2023 yılı Para Politikası ve Liralaşma Stratejisi Metni'nde, liralaşma stratejisi çerçevesinde uygulanacak politikaların, bankacılık sisteminin hem varlık hem de yükümlülük tarafında Türk lirasının ağırlığının kalıcı olarak artırılması amacıyla güçlendirilerek kullanılmaya devam edebileceğini kamuoyu ile paylaşmıştı.
2023 yılının ilk yarısı için mevduatta liralaşma hedefi yüzde 60 olarak belirlenmişti.
MERKEZ BANKASI, TÜFE TAHVİLLERİNİN İSKONTO ORANINI YÜKSELTTİ
TCMB, bankaların teminat havuzunda tuttukları enflasyona endeksli tahviller için uyguladığı iskonto oranını yüzde 80’e çıkardı.
TCMB’den banka genel müdürlüklerine gönderilen ilgili yazıda, Liralaşma Stratejisi çerçevesinde atılan adımların devamı olarak 10 Nisan tarihi itibariyle TÜFE'ye endeksli kıymetlerin iskonto oranının yüzde 70'ten yüzde 80’e çıkarıldığı ifade edildi.
Açıklamada gelecek dönemde de Para Politikası ve Liralaşma Stratejisi metni çerçevesinde TCMB piyasa işlemleri teminat havuzunda TL cinsi varlıkları destekleyici düzenlemelerin yapılmaya devam edeceği belirtildi.
TCMB ocak ayında teminat havuzunda bulunan TÜFE'ye endeksli kıymetlere uygulanan iskonto oranını yüzde 60'tan yüzde 70’e yükseltmişti.
-
Ferhat Karayel. 1 yıl önce Şikayet EtBu işler iyi niyet ve dileklerle yürümüyor. Bu işler para piyasasının kural ve argümanları değerlendirilerek yürür. Üretim&ticaret.Beğen
-
Bozkurt 1 yıl önce Şikayet EtMütahitler ve Emlakçılar 3 milyonluk evi 500.000 TL gösteriyor lütfen bu duruma bir el atınBeğen Toplam 3 beğeni
-
Levent 1 yıl önce Şikayet EtSayin başkan İNŞALLAH YAAA HAKK İNŞALLAH YAAA HAKK İNŞALLAH ALLAH izni ile dua lar bu secinnde zafer ile cukacak bir devlet bir millet var bu zalim zor zamanda darda ve zorda koyan banklardan bu yaptıklarının hesabını İNŞALLAH YAAA HAKK İNŞALLAH YAAA HAKK İNŞALLAH İNŞALLAH soracaksiniz ALLAH izni ileBeğen Toplam 2 beğeni
-
Mehmet 1 yıl önce Şikayet EtTL nin degerli olmasi veya olmamasi öncelik olmamali. Öncelik enflasyon olmali. TL degerli olup fiyatlar yükseldikten sonra ben ne yapayim TL yi? Kur korumali kaldirilmali. TL de gercek degeri 30 TL ye kadar cikmali, üretim artirilarak ihracat artirilmali ve böylece bütce fazla vermeli..ayni zamanda enerji de günes su ve rüzgar enerjilerine yatirim yapilmali...önce enflasyon önemli...Beğen Toplam 11 beğeni
-
Kızılnova 1 yıl önce Şikayet EtCari fazlanın verildiği ilk gün dolar tepe taklak olur.Beğen Toplam 2 beğeni