Karpuz kabak tadı verdi, kavun kıymetlendi

Birim alanda iki katı ürün almak amacıyla yetiştirilen kabak aşılı karpuzların, lezzeti ve görüntüsü nedeniyle tüketiciler tarafından tercih edilmemesi kavunu kıymetlendirdi.

Karpuz kabak tadı verdi, kavun kıymetlendi
Karpuz kabak tadı verdi, kavun kıymetlendi
GİRİŞ 11.07.2008 12:02 GÜNCELLEME 25.08.2020 15:39
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Bu yıl yaklaşık 150 bin dönüm alanda karpuz ekimi yapılan Çukurova'da çoğu üreticinin ''kabak aşılama'' yöntemine başvurması, tarla ürünü karpuzun piyasaya çıkmasına rağmen, ''kabak'' imajı nedeniyle yeterli talebi görmedi.

 

 

Çoğu üreticinin zarar ettiği örtü altı ürününü tarlada 5 YKr'ye dahi satamamasına karşın, tüketicilerin tercihini kavundan yana kullanması ise kavun fiyatlarının yükselmesine neden oldu.

 

 

Adana'da Yüreğir, Ceyhan, Yumurtalık, Karataş ilçelerinde örtü altı ve tarla olmak üzere yaklaşık 100 bin ton üretiminin yapıldığı kavunda hasat devam ederken, geçen yıl halde 14 YKr civarında seyreden kilo fiyatı ise bu yıl 40 YKr'ye kadar ulaştı.

 

 

Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, bu yıl dönümüne yaklaşık 750 YTL masraf eden karpuz üreticilerinin ürünlerini 50-100 YTL'ye dahi satamadığını söyledi.

 

 

Bugüne kadar piyasada bulunan örtü altı karpuza talep olmamasında ürünlerin ''kabak'' çıkmasının ve lezzetinin bilinen ''Adana karpuzu''ndan uzak olmasının etkili olduğunu belirten Tezcan, ''Kabaktan aşılama karpuz örtü altında yetişir. Şimdi örtü altı üretim kalmadı ancak, imaj zedelenmesi nedeniyle satışlar çok fazla değil. Bu da kavun üreticisine yaradı. Geçen yıl hal çıkış fiyatı 14 YKr olan kavun, bu yıl 40 YKr'den alıcı buluyor'' dedi.

 

 

KARPUZUN İYİSİ NASIL ANLAŞILIR?

 

 

Piyasaya çıkmaya başlayan tarla ürünü karpuzların gönül rahatlığı ile tüketilebileceğini belirten Tezcan, bu yıl yaşanan olaylardan ders alan üreticilerin ise önümüzdeki yıl kabak aşılama yöntemine daha temkinli yaklaşmasını beklediklerini bildirdi.

 

 

İyi karpuzun, kolayca anlaşılabileceğini vurgulayan Tezcan, ''eğer tırnağınızla dokunduğunuz bir karpuzun kabuğu kolayca çıkıyorsa o karpuz iyidir. Bunun yanı sıra dış görünüşü mat, içi parlak kırmızı, çekirdeği de koyu kahverengi olan karpuz iyidir'' diye konuştu.

 

 

(AA)

 

 

YORUMLAR 6
  • akkor bayırlı 15 yıl önce Şikayet Et
    düşüncelerim. çiftçide haklı adamlar kuraklıkla uğraşsın haşereyle zamlanan tarım ürünleriylemi uğraşsın mahsülü ucuza satmak için
    Cevapla
  • akifaktas 15 yıl önce Şikayet Et
    kabak tadığ verdi. çok para kazanma hırsı ile yaptığınız aşı kabak tadı verdiği için karpuz gerçekten almıyoruz arkadaşlarla beraber bunun zararını siz çekersiniz ağız tadı ile karpuz yiyemiyoruz kardeşim dolayısı ile almamaya çalışıyoruz
    Cevapla
  • heval amedi 15 yıl önce Şikayet Et
    bide karpuzun kırmızısına aldanmayın. karpuzun içi kan kırmızı olması onun iyi olduğunu göstermez yapılan aşıların bir nedenide raf ömrünü uzatmaktır yani içi su toplamaması için aşı yapılır çekirdekleri tam gelişmemiştir içi serttir her ne kadar karpuz tadı varsada çiğnerken kabak gibi algılarsın işte bu bahsettiğim yemyeşil karpuzlardır istisnasıda vardır
    Cevapla
  • heval amedi 15 yıl önce Şikayet Et
    beyaz çizgisi kalın olan karpuzlar. bu karpuzların tadı güzeldir içindeki damarlar seyrek olduğundan raf ömrü azdır yumuşaktır ve lezzetlidir onu seçerkende sapına dikkat edin sapı siyahlaşmışsa almayın çünkü rafta çok beklemiştir içide su toplamıştır.sapı taze ise alıp afiyetle yiyebilirsiniz
    Cevapla
  • heval amedi 15 yıl önce Şikayet Et
    içine baktıktan sonra her kes anlar. az çok karpuzdan anlarım karpuz alırken dış görünüşüne bakarak iyi karpuzu anlayabiliriz özellikle beyaz çizgi ile yeşil çizgi homojen olmalı özellikle bu yıl yem yeşil karpuzlar iyi çıkmadı yeşil çizgilerin içinde adeta beyaz çizgiler yok olmuş bu karpuzlar özellikle raf ömrü uzundur içi su toplamaz fakat tadı güzel değildir en iyi karpuz yeşil çizgi ile beyaz çizginin aynı kalınlıkta olan karpuzlardır
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle