ABD Merkez Bankası'nın (Fed) politika faizini beklentilerin üzerinde bir noktaya kadar yükselteceğine yönelik fiyatlamalar sonrası bazı bankalar, tahvil pozisyonlarında oluşan zararları realize etmek zorunda kaldı.

Bu bankalardan Kaliforniya merkezli SVB, 21 milyar dolarlık tahvil pozisyonunu yaklaşık 1,8 milyar dolar zararla kapatması sonrası 8 Mart'ta 2 milyar doların üzerinde sermaye artırımına gideceğini duyurdu.

Piyasada bankanın likiditeye sıkıştığının duyulması üzerine SVB'nin hisse fiyatı, geçen hafta yüzde 60'ın üzerinde değer kaybetti.

AGRASİF FAİZ ARTIŞININ İLK KURBANLARI

FED'in agresif faiz artışı ilk kurbanlarını verdi. Silikon Vadisi Bankası'nın ardından Signature Bank da iflas etti. ABD yönetimi, iflasların bir domino etkisi oluşturmasını önlemeye çalışıyor.

BM VE IMF UYARMIŞTI

Banka iflaslarına neden olan FED'in agresif faiz artışına karşı ilk çıkan Birleşmiş Milletler (BM) olmuştu. Ardından benzer bir uyarı da IMF'den gelmişti. BM Ekim 2022'deki açıklamasında yüksek faizi "ihtiyatsız bir kumar" olarak nitelemiş ekonomiler üzerinde ciddi bir etkisi olacağını duyurmuştu. IMF de FED'e politikalarında son derece ihtiyatlı ve dikkatli olma çağrısında bulunmuştu.

ABD HAZİNE BAKANI YELLEN: BATAN BANKANIN NEDENİ FAİZ 

ABD Hazine Bakanı Janet Louise Yellen CBS News'de Margaret Brennan'ın konuğu oldu.

Yellen, Brennan'ın "Bu konuda büyük resme bakıldığında bu bankanın belirli bir sektöre (Teknoloji) büyük ölçüde bağlı olduğunu görüyoruz. Denetleyiciler bu riski gözden kaçırdı?" sorusuna şu yanıtı verdi;

Biliyorsunuz teknoloji sektörü bir gerileme yaşıyor. Bazı önemli işten çıkarmalar yapıyor olsalar da bu bankanın sorunları yüksek faiz ortamında olmamızdan kaynaklandığını söyleyebiliriz.

TÜRKİYE'DEKİ MUHALİF EKONOMİSTLER NE DEMİŞTİ?

Ekonomi Profesörü Refet Gürkaynak:

Faiz indirerek enflasyon düşürmek hakikaten bize has bir garabet ve olmuyor. 

"YANİ BU ADAMLAR SALAK MI?"

Ekonomist Özgür Demirtaş:

Haddinden fazla düşürülen faizler de aynen doping gibidir arkadaşlar. Allah aşkına şöyle düşünü eğer bu iş bu kadar basit olsaydı kardeşim, Ay'a ilk defa giden, Mars'ta ilk defa roketini veya robotunu kullanan ülkelerden biri olan ABD 1980'lerde inanılmaz bir şekilde artan enflasyona karşı faizi arttırır mıydı? Yani bu adamlar salak mı? 

Ekonomist Mustafa Sönmez:

Dünyada artan faizler küresel sermayeyi bu merkezlere çekecek. Türkiye'de çıkan zaten epey çıktı. yababilecekleri tek hamle var; faizleri yükseltmek.

 

Yorumlar 89 Yorum Var
  • nevzat 15.03.2023 12:10
    faiz sebep enflasyon netice dedi cumhurbaşkanımız hep sözde bilmişler hepsi paketlendi şimdi
  • nevzat 15.03.2023 12:10
    faiz sebep enflasyon netice dedi cumhurbaşkanımız hep sözde bilmişler hepsi paketlendi şimdi
  • Trakyali 15.03.2023 12:05
    Faiz= vampirlik
  • öm 15.03.2023 11:48
    bunlar kafasızlar reis işini biir hadi oradan bunlar hain amerikaya ğönerin gitsinler
  • Hüseyin KADIOĞLU 15.03.2023 11:26
    Önce şunu söyleyelim ; Batı yaptı diye bunu doğru kabul edemeyiz.. Batıyı kendinizden akıllı görüyorsunuz..Şunu bilmiyormu sunuz? ABD ve İNGİLTERE ülkeleri nin halkları da sömürülüyor..Çok bilmiş gibi konuşuyorsunuz.. Önce aklınızı TÜRKİYE ye getirin.. LAK -LAK -LAK konuşuyorsunuz .Dinleyen de birşey bildiğinizi zanneder ANLAYIN ARTIK Biz faize de dolara da savaş açtık . KAZANACAĞIZ İNŞALLAH..
Daha fazla yorum görüntüle