İstanbul'da 1.5 milyon konut nereye taşınacak? Takvim ve rezerv alanlar belirlendi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum "1.5 milyon konutun 500 binini Anadolu, 500 binini Avrupa yakasındaki rezerv alanda ve 500 binini de olduğu yerde İstanbul'a ilave nüfus getirmeden yapacağız." dedi.

GİRİŞ 09.03.2023 20:06 GÜNCELLEME 09.03.2023 20:45
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

İstanbul'da adım adım dönüşüm seferberliği;

  • 1.5 milyon konutun 500 binini Anadolu, 500 binini Avrupa yakasındaki rezerv alanda ve 500 binini de olduğu yerde İstanbul'a ilave nüfus getirmeden yapacağız.
  • Detaylarını Sayın Cumhurbaşkanımız önümüzdeki günlerde açıklayacak.
  • 1.5 milyon konutu 5 yıl gibi bir sürede yapacağız.
  • Gerekli olan 130 milyon metrekare rezerv alanın tespiti yapıldı.
  • Etap-etap konutları bitire bitire vatandaşlarımızı bu alanlara taşıyacağız.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “1.5 milyon konutun 500 binini Anadolu yakasında 500 binini Avrupa yakasındaki rezerv alanda, 500 binini de olduğu yerde yapacağız. Detaylarını Sayın Cumhurbaşkanımız milletimizle paylaşacak. İstanbul'a ilave nüfus getirmeden yapacağız. Bize 130 milyon metrekare rezerv alan lazım. Bizim rezerv alanlarımızın tespitini yaptık. Onların detaylarını Sayın Cumhurbaşkanımız önümüzdeki günlerde açıklayacak. Kamu binalarıyla ilgili planlamamız var. Örnek vereyim bir tanesine. Esenler ‘de ki rezerv alanımızın hemen kuzeyindeki askeri alanı biz Millî Savunma Bakanlığımızla konuştuk, orası rezerv alanımız olacak. Büyük bir alan var. 70-80 bin konutluk alan var. Esenler ‘deki askeri alanın kuzeyini bir rezerv alan olarak kullanacağız. Sultangazi, Bağcılar ve Başakşehir’i seyreltip oraya sosyal donatı alanları yapacağız. Oraya yapmak zorundayız. Niye yapmak zorundayız? Allah göstermesin herhangi bir afette toplanma alanı olacak. Hem binanızı güçlendirmek zorundasınız hem de o donatıları insanımıza sunmak zorundayız. Bu devletin görevidir. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde bu süreci tamamlamak istiyoruz. Bu kolay bir süreç değil, zor bir şey. Bu zor bir süreç ama biz rezerv alanlarımızı bitirdikten sonra etap etap konutları bitire bitire vatandaşlarımızı bu alanlara taşıyacağız. Finans desteklerini de Sayın Cumhurbaşkanımız açıklayacak.” dedi.

İstanbullu taşınıyor: Yüzde 60 artış var!İstanbullu taşınıyor: Yüzde 60 artış var!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “asrın felaketi” olarak adlandırılan deprem felaketinin yaşandığı 11 ilde başlatılan kalıcı konut yapım seferberliği ile birlikte son gelişmeleri katıldığı bir televizyon programında açıkladı.

İstanbul’da devam eden kentsel dönüşüm sürecine ilişkin bir soruya yanıt veren Bakan Kurum, “1,5 milyon konutun 500 bini Anadolu yakasında belirlediğimiz rezerv alanlara, 500 bini Avrupa yakasında belirlediğimiz rezerv alana, 500 binini de olduğu yere yapacağız.” dedi. İstanbul için ihtiyaç duyulan rezerv alanlarına ilgili bilgi veren Bakan Kurum, gerekli olan 130 milyon metrekare rezerv alanın tespitini yaptıklarını belirterek, detaylarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklayacağını söyledi..

Esenler - Kentsel dönüşüm

“SOSYAL DONATILARIYLA TOPLANMA ALANLARIYLA YAPACAĞIZ” 

Kamu binalarıyla ilgili planlamalarının da olduğu ifade eden Bakan Kurum, şunları söyledi:

“Esenler’deki rezerv alanımızın hemen kuzeyindeki askeri alanı biz Millî Savunma Bakanlığımızla konuştuk, mesela orası bir rezerv alanımız olacak. Büyük bir alan var, Başakşehir’in yanında. Yani en az oraya da 70-80 bin konutun sığabileceği bir alan. Hemen o Esenler’de ki askeri alanın kuzeyini mesela bir rezerv alan olarak kullanacağız. Konut yapacağız. Hemen yanında Bağcılar Sultangazi ve Başakşehir var. Oralardaki ev sayısını, konut sayısını azaltacağız. Azalan yerlere de sosyal donatı, park, toplanma alanı yapacağız. Orada vatandaşımızın medeni bir şekilde yaşamını sürdürebilmesi adına ihtiyaç olan neyse onu yapacağız. Hem binanızı güçlendirmek zorundasınız, hem de o donatıları insanınıza sunmak zorundasınız. Ve bu anlayışla, inşallah seferberlik anlayışıyla yapacağız.” dedi. 

“5 yıl içerisinde bu süreci tamamlamak istiyoruz. Bu kolay bir süreç değil, zor bir süreç, ama biz rezerv alanlarımızı bitirdikten sonra etap-etap da konutları bitire bitire vatandaşlarımızı bu alanlara taşıyacağız.”

İstanbul’un seyreltilmesi ve 1.5 milyon konutun taşınması işlemi için 5 yıl gibi bir süreye ihtiyaç olduğunu belirten Bakan Murat Kurum, şunları ifade etti:

“Şimdi biz önümüzdeki 5 yıl içerisinde bu süreci tamamlamak istiyoruz. Bu kolay bir süreç değil, zor bir süreç, ama biz rezerv alanlarımızı bitirdikten sonra etap-etap da konutları bitire bitire vatandaşlarımızı bu alanlara taşıyacağız. Nasıl burada bir yıllık bir hedef koyduk, bir yıl içerisinde etap-etap taşıyacağız dedik, burada da bitireceğiz. Mesela biz Fatih’e Fatih Belediye Başkanımızla eski TOKİ Başkanımız orada ne yaptık, mesela Kayaşehir’de bitirdiğimiz dairelerden verdik. Esenler’de şu an biz rezerv olarak ürettiğimiz bin konutu ilk etapta ilçelerimize verdik. O ilçelerde boşalttığımız yere ne yaptık biliyor musunuz? Otopark yaptık, üstüne meydan yaptık, yeşil alan yaptık ve bunu Gaziantep’te de yaptık. Bütün şehirlerimizde de hep birlikte yapacağız, yani vatandaşımız da bu sürecin içinde olacak, devletimiz de bu sürecin içinde olacak ve hep birlikte bu süreci yönetmek zorundayız.” 

Güngören - Kentsel dönüşüm

Üsküdar - Kentsel dönüşüm

Zeytinburnu - Kentsel dönüşüm

Fikirtepe - Kentsel dönüşüm

 

Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 26
  • Ülkem 2 yıl önce Şikayet Et
    işin açıkçası çoook geç kalınmış durumdayız 20 kat 40 kat binalar yapılırken emlak konut istambulu ankarayı gök delenlere boğmadan önce bunlar yapılacaktı bence çok geç heryer bina nerdeyse boş kaldırım bulsalar bina dikecekler malesef bu milleti 20 yıldır betona bogdunuz doymadınız burdan yırtıldık yalvardık ama nafile alın gelinen sonuç size bu konuda çoooook büyük hatanın hatasını yaptınız ne oldu sonra Yabancılar geldi vatandaşlık şartı karşılığı bütün evleri topladılar Türk milleti şimdi kiralık ev bulamıyor allah herkesin yardımcısı olsun rabbim ülkemi korusun idarecilerimize feraset versin ne diyeyim başka.
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    istanbulda sadece dar gelirli için konut yapın. velisinin çocuğunun evi varsa çekilişe katılmasun. 2 yıllık kira sözleşmesi olanları. evli ve 25 yaş üstü kuraya katılsın
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    istanbulda evsahibi zulmğnğ bitirimin
    Cevapla
  • eyup 2 yıl önce Şikayet Et
    Bağcılarda 4700 m2 alanda 5 katlı apartmanımız var. dönüşüm için gittiğimizde 1 kat arttırım veriyor ve inşaat alanımızı azaltıyor. 20 metre yanımızdaki bina 900 m2 alanda 14 kat. bu halde bizden minimum 800bin tl inşaat parası isteniyor. bu şartlarda nasıl yenileyelim? pisi pisine ölüyoruz.
    Cevapla
  • Hakan Sönmez 2 yıl önce Şikayet Et
    Yeni adres taşımalara kapatın İstanbul'u. Şimdiden hazır olsun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle