Domates ihracatında yasak kaldırıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2 Mart'ta getirilen domateste ihracat yasağının kaldırıldığını bildirdi. Söz konusu karar Muğla’daki domates üreticileri tarafından sevinçle karşılandı.

GİRİŞ 08.03.2023 09:01 GÜNCELLEME 08.03.2023 10:14
Bu Habere 42 Yorum Yapılmış

Tarım ve Orman Bakanlığı, daha önce 14 Nisan'a kadar süreceği açıklanan domateste ihracat kısıtlamasının kaldırıldığını bildirdi. 2 Mart'ta getirilen yasağın daha önce 14 Nisan'a kadar süreceği açıklanmıştı. Karara, Muğla'nın Seydikemer ve Fethiye ilçesindeki domates üreticileri tepki göstermişti. Fethiye Karaçulha Toptancı Meyve ve Sebze Hali'nde üretici ve ihracatçı oda üyeleriyle birlikte ortak açıklama yaparak domates ihracatı yasağına tepki göstermişti. İhracat yasağının kaldırılması domates üreticilerini memnun etti.

ÜRETİCİLERE HAYIRLI OLSUN

İhracat yasağının kaldırılmasının ardında açıklama yapan Seydikemer Belediye Başkanı Yakup Otgöz, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla domates ihracat yasağı kaldırılmıştır. Destekleriyle her zaman yanımızda olan Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu'na, Ticaret Bakanımız Mehmet Muş'a ve Muğla Milletvekillerimize çok teşekkür ediyoruz. Çiftçilerimize ve bölgemizde ihracat yapan firmalarımıza hayırlı uğurlu olsun" ifadelerini kullandı.

KISITLAMADAN SONRA DOMATES İHRACATINDA HAREKETLİLİK

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın domates ihracatına getirdiği kısıtlama kalktıktan sonra hareketlilik başladı.

Kumluca'da kısıtlamanın kaldırılmasının ardından özenle paketlenen domatesler Avrupa ülkelerine gönderilmek üzere yola çıkarıldı.

Domates üreticisi Yaşar Özkara, "Ürettiğim domatesleri iç piyasa yemiyor. Domatesin piyasa fiyatı 12 lira ama iç piyasada 3 veya 4 lira eder. İhracat olmasa bu domatesleri sökeriz. Çünkü gübrenin çuvalı 1500 lira. İhracat kapılarımız kapanırsa bu işin sonu çiftçi için büyük sıkıntı olur. İhracata yönelik domates dikiyoruz. Tüccarlar anlaşma yaptıkları yerlere ürün göndermezse onlar da biz de zor durumda kalırız." dedi.

"BİZİ MUTLU ETTİ"

Kumluca Batı Akdeniz Tüccarlar Derneği Başkanı Osman Öcal, "Bu kısıtlamasının kalkması hem üreticilerimiz hem tüketicilerimiz hem de tüccarlarımız açısından bizleri çok mutlu etti. Biz tüccarlar olarak hem üreticinin yanında hem de tüketicinin yanında olmak zorundayız." diye konuştu.

Kumluca Toptancı Hali Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkan Yardımcısı, komisyoncu Üzeyir Özyürek de yasağın kalmasına sevinenler arasında. Komisyoncular ve tüccar için iyi olduğunu belirten Özyürek, "Hem devletimiz hem çiftçilerimiz hem komisyoncularımız hem de ihracatçılarımız için iyi olur." ifadelerini kullandı.

KAYNAK: SABAH, DHA
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 42
  • Ercan 1 yıl önce Şikayet Et
    Sizin için iyi ya bizim için
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    bu kadarda yalan olmaz bir torba gübre 1500tl diyerek yalan söylüyor bir torba gübre 750 bu kadar da yalan olmaz ya utanın besicilerin zara ediyoruz dediği gibi bu çiftçi de yalan söylüyor
    Cevapla
  • M ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Gerçektende arada bir tüketti cinin yanında olun ama sıra?
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Siz mutlu olun biz 35TL domates yesekte olur.Artık eskiden olduğu gibi masum çifçi yok kalmadı.Çifçiler çöpe dökeriz yinede ucuza vermeyiz diyorlar.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Yahu ihracat olmadığı halde domates 30-35 tl bandında demek ki ihracat olursa domates 50 tl yi bulur yapmayın bunu.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle