Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, vatandaşları yastık altı birimkimler için tekrar uyardı. Bankalardaki mevduat hesaplarının 400 bin TL'ye kadar devlet güvencesinde olduğuna dikkat çeken Memiş, son dönemde sosyal medyada başlatılan 'bankadan paranızı ve altınınızı çekin' şeklindeki algı operasyonlarına karşı da vatandaşı uyardı. 

İşte İslam Memiş'in Haber7'ye yaptığı o açıklamalar;

Türkiye'de iki tür yatırımcı var. Modern sistemi kullanan yatırımcılar bir de gelenekçi yatırımcılar.  Gelenekçi yatırımcılar birikimlerini fiziki olarak yastık altında biriktirdiler, modern sistemi tercih edenlerden ise bankacılık uygulaması üzerinden alım-satım veya birikimlerini orada değerlendirirler.

Son yaşanan deprem felaketi ile birlikte özellikle yastık altı birikimlerinin ciddi anlamda enkaz altında kaldığında ve insanların burada mağduriyet yaşadığını gözlemliyoruz.
 Bu farkındalıkla birlikte bankalarla olan tercihin tekrar arttığını gözlemliyoruz. Bankalardaki sistem çeşitli. Özellikle hükümetin belirlemiş olduğu politikada, yastık altındaki birikimleri de ekonomiye kazandırılması ve tekrar fiziki olarak vatandaşa ihtiyaç haline verilmesi gibi bir süreç var.
 Ayrıca Darphane altın sertifikaları var. Yine burada vatandaşlar birikimlerini Darphane altın sertifikası üzerinden devam ettirebiliyorlar, istedikleri zamanda fiziki olarak alabilirler.

Birikimlerin sistem içinde dahil edilmesi bir havuzda toplanması Türkiye ekonomisi için de ciddi bir katkıya neden oluyor. Bu süreçte banka mevduatlarında son iki haftadır altının tekrar bankaya dönüşünü izlemeye devam ediyoruz. İki türlü dönüş oluyor; birincisi yine sistem dahilinde banka üzerinde alım yapanlar veya fiziki altınlarını fiziki birikimlerinden Kur Korumalı Mevduat sisteminde bırakanlar.

Ayrıca bankadan kasa kiralayarak banka kasasında mevcudunu korumak isteyenler de mevcut. Sonuç olarak Türkiye'deki altın dolaşımdan tekrar bankaya döndüğünü de söyleyebiliriz. Bunun Türkiye’ye ekonomik anlamda katkısı olacaktır.

SEÇİM ÖNCESİ YİNE AYNI ALGI OPERASYONU

Ama Türkiye bir seçim sürecinde olduğu için ister istemez sosyal medya bazı algı operasyonları oluyor. Vatandaşlarımızın buna dikkat etmesi gerekiyor. “Devlet bankadaki paralara el koyacak. Bir an önce çekin” gibi tuzaklara karşı vatandaşlarımız çok duyarlı olması lazım. Her seçim öncesi istihbarat memurları insanları galeyana getirmek için böyle bir korku pompalıyorlar. Ekonomi çöksün insanlar birikimlerini bankadan çeksin diye böyle bir algı operasyonu yapıyorlar.  Bu operasyonlara karşı da çok duyarlı olmak lazım.


DEVLET GARANTİSİ 400 BİN TL'YE ÇIKTI

Bakın geçen yıl devlet garantisinde olan tutar 200 bin TL’ydi. 2023 yılında bu rakam 400 bin TL'ye yükseldi. Devlet garantisinde olan paranız 400 bin TL. Eğer 400 bin TL üzerinde bir miktarınız varsa ikinci bir bankaya hesap açabilirsiniz. Devletin garantisi olan bir mevduat daha sistemi var. Kur Korumalı Mevduat sisteminde mesela her geçen ay yukarı yönlü hareketlerini sürdüren bir gelir var. Burada da kur getirisi var. Sistem diyor ki; yastık altında tutacağı birikimlerinizi getirin. Hem aylık olarak gelir elde edin hem de bir yıl sonra ihtiyacınız varsa bunu fiziki olarak da geri alabilirsiniz.
Bu tedbirlerin dünyada eşi benzeri yok, Türkiye has bir proje. Bu Türkiye Ekonomi modeline has bir proje ve bu projeden vatandaşlarımızın yararlanması lazım.

 

Yorumlar 7 Yorum Var
  • Kur korumalı 07.03.2023 21:19
    KK. Hesap vatandaşın parasını enflasyona,döviz kurlarına karşı koruyor,parasının değer kaybetmesini önlüyor. Buna faiz diyorsan git Katılım Bankasına yatır.Katılım Bankasını bilmiyorsan araştır.ilk katılım bankası Özal döneminde dünya islam alimlerinden fetva alınarak kuruldu.Katılım Bankalarının çalışma düzenleri farklıdır.Mesela faizli bankada altın hesabı açıp altınımı gram olarak fiziki olarak ver desen vermez ama katılım Bankası verir.Faizi tamamen kaldırmak tabiiki en güzeli. Erdoğandan başka kim kaldırabilir,söyleyin ona oy verelim.
  • Hasan 21 07.03.2023 20:52
    Bankalardaki alım satım farkı çok çok. Yetkililer buna derhal müdahale etmeli. Müdahale edilmezse kimse banka ve katılım bankalarına altın gümüş için para koymaz.
  • Saadet 07.03.2023 18:07
    Ulan saadet cehapeyle pispirikboynayi siz vatandasa haram helalden bahsediyonuz
  • Cakma muslim 07.03.2023 16:39
    Kur korumaya faiz diyen, dolar yukselince niye bu faiz benim paramla eşit degerde sayilsin, faiz, demiyorsun, birine borc verirken dolar uzerinden borcunu ödeyecek diye anlaşınca haram mi oluyor. Dolara cevirip doları aşırı yuksrltmemek icin drvletin aldığı makul bir onlem. Herşeye de kulp bul, sen yapma . Yapanlar icin koyulmus
  • yıldırım 07.03.2023 15:16
    banka satarken gramda 20 lira makas farkı alır kuyumcu 1 küçük altında 50 lira alır kısa vade işlemlerde kazanan banka kuyumcu olay bu
Daha fazla yorum görüntüle