'Yardım topluyoruz' diye dolandırıyorlar

Tüm dünya depremzedeler için seferber olmuşken bazı vicdansızlar nakdi yardım kabul eden AFAD gibi kuruluşların sitelerinin kopyalarını yapıp, para toplamaya başladı.

'Yardım topluyoruz' diye dolandırıyorlar
'Yardım topluyoruz' diye dolandırıyorlar
GİRİŞ 09.02.2023 09:59 GÜNCELLEME 09.02.2023 09:59
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Sadece AFAD adıyla açılmış en az 10 tane dolandırıcı sitesi var. Öyle ki bu çakma siteler Google aramalarında üst sıralarda gözüksün diye sahte reklamlarla destekleniyor. Yani siz Google’a ‘yardım’ yazdığınızda bu sahte siteler direkt önünüze geliyor. Siteyi açıp yardım süsü verilen kutucuğa kredi kartı bilgilerinizi girdiğinizde ve oradaki linki tıkladığınızda bankadaki tüm paranız anında boşaltılıyor.

TELEFONUNUZA GİRİYORLAR

Tıklanan link ile ayrıca telefonunuza da girebilen dolandırıcılar böylelikle tüm kişisel bilgilerinize de erişmiş oluyor. Sonrasında ise şantajla tekrar sizden para istiyorlar. Sadece AFAD değil, bankalar, telefon operatörleri, kargo şirketleri, araç kiralama firmaları, büyük tekstil ve ayakkabı markalarının siteleri de kopyalanıyor. Böylesine zamanla yarışılan bir dönemde ufak farkları görebilmek neredeyse mucize.

MÜMKÜNSE ‘LİNK’ TIKLAMAYIN

Aynı şekilde yardım adı altında Instagram ve Facebook’ta da açılan sayfalara çok dikkat etmek gerekiyor. Burada bağış yaparak sahadaki hayat kurtarma çalışmalarına destek olmak istiyorsanız resmi kurum ve bilinen organizasyonların yönlendirmelerini dikkate almanız kritik önem taşıyor. Ayrıca size yardımla ilgili gelen her maile şüpheyle yaklaşın. Mümkünse hiç bir zaman link tıklamayın, ilgili siteye direkt adresi yazarak girin. Örneğin AFAD’ın sitesi, afad.gov.tr’dir. Sitenin güvenilir olup olmadığını adres çubuğunun en solunda yer alan kilit işaretinden anlayabilirsiniz. Siber güvenlik şirketi Eset de tuzağa düşmemek için şu uyarılara dikkat çekti:

DOĞRULUĞUNU SORGULATIN

Organizasyonun web sitesi aracılığıyla bağış yapın ya da bilgi almak için doğrudan yardım kuruluşuna başvurun.
Para aktarma ve gönderme taleplerine şüpheyle yaklaşın, doğruluğunu sorgulatamazsanız işlem yapmayın.
Bilinmeyen kaynaklardan gelen e-postalar ya da sosyal medya mesajlarındaki bağlantıları tıklamayın.
Meşru olduğunu doğrulamadıkça, bir yardım kuruluşunun tanıtımının yapıldığı sosyal medya paylaşımlarına şüpheyle yaklaşın.
Bir sosyal medya paylaşımının aldığı beğeni sayısı, meşruluk konusunda pek bir anlam ifade etmez.

Tuğba Bozkurt Haber7.com - Editör
Haber 7 - Tuğba Bozkurt
YORUMLAR 2
  • cezmi 1 yıl önce Şikayet Et
    devletine miletine düsman olanlar is basinda burnunuzdan gelsin insallah
    Cevapla
  • Gurbet 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu tür alçakları yakaladığınızda allah rızası için şehir meydanına çıkartın millet linç ederek öldürsün. Bu kansızlar başka türlü iflah olmazlar
    Cevapla